У квітні-травні 2015 року на строкову військову службу призвуть 21 126 громадян України. Таку цифру озвучив начальник відділу комплектування та призову Головного управління персоналу Генштабу ЗСУ полковник Валерій Дендебера під час брифінгу, присвяченого темі «Початок призовної кампанії на строкову військову службу «Весна-2015», четверта хвиля часткової мобілізації та демобілізація захисників Батьківщини». У Збройних силах служитимуть 12 296 новобранців, у Нацгвардії — 7630, у Державній спеціальній службі транспорту — 1200 юнаків. Про це йдеться у розпорядженні Кабміну №274-р від 18 березня 2015 року «Про затвердження чисельності громадян України, що підлягають призову на строкову військову службу, обсягу видатків для проведення призову у квітні-травні 2015 року».

Валерій Дендебера зазначив, що на проведення весняного призову передбачено 1 мільйон 967 тисяч бюджетних гривень.

— Особливість нинішнього призову — вік юнаків від 20 до 27 років, — наголосив полковник Дендебера. — Таке рішення прийняло вище керівництво держави. Причина — події на сході країни. Першого квітня почали роботу призовні комісії всіх рівнів. Юнаків, які не мають права на відстрочку, призиватимуть на армійську службу.

Військком налаштовує мобілізованих на серйозну службу. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Начальник відділу комплектування Кадрового центру ЗСУ полковник Тарас Заболотний повідомив, що до 1 травня в країні завершиться звільнення зі служби понад 35 тисяч військовослужбовців, які захищали країну на сході протягом року. Виняток — ті військовослужбовці, які перебувають на лікуванні або в полоні, й ті, яких вважають безвісти зниклими. Ці особи залишаються у списках особового складу військових частин, в яких служили. На них і на членів їхніх сімей розповсюджуються передбачені законодавством пільги і соціальні гарантії. Також, за його словами, планово проводять оформлення документів на звільнення, речове забезпечення та грошові виплати, надають документи для військового обліку і пакет документів на отримання статусу учасника бойових дій.

— Завершується четверта хвиля часткової мобілізації. Завдання армійців — провести ротацію військовослужбовців, котрі служили з березня-квітня минулого року. Більша частина мобілізованих вже пройшла підготовче навчання, і вони поступово змінюють бійців у зоні проведення АТО, — додав начальник відділу впровадження служби в резерві Головного управління оборонного та мобілізаційного планування Генштабу ЗСУ полковник Михайло Щербина.

Кожен восьмий призовник за мобілізацією — доброволець, повідомив офіцер. Свідоме прийняття такого рішення важливе для солдата, для командира, для товаришів. Тому, зауважив полковник Щербина, нині потрібно не лише набрати вмотивованих солдат, а й зберегти склад тих підрозділів, бійці яких звільняються. Для цього створюють оперативний резерв першої черги. У разі наступної ротації цих громадян зможуть мобілізувати знову в той самий підрозділ, екіпаж. Це дасть змогу в найкоротші терміни провести заміну військовослужбовців у зоні АТО.

Полковник Щербина вкотре наголосив, що без підготовки та бойового злагодження жодного солдата в зону бойових дій не відправлять.

Представники Генштабу запевнили, що новобранці-строковики нестимуть службу у військових частинах, які розташовані далеко від лінії проведення АТО.

Також військове керівництво створюватиме умови, щоб якомога більше підготовлених за рік захисників залишити на контрактну службу в подальшому.