Відразу після жеребкування  беззаперечним лідером групи  А, куди потрапили «гірники», футбольні експерти назвали мадридський «Реал».  ПСЖ і «Шахтар», за їхніми прогнозами, мали б боротися за друге місце. Перша гра це припущення фактично підтвердила — «Шахтар» без шансів програв мадридцям 0:4, а парижани впевнено перемогли шведський «Мальме» 2:0. Утім,  звітний матч довів: найімовірніше, підопічним Мірчі Луческу доведеться боротися зі шведами за третє місце і путівку до Ліги Європи.

У середу донецький «Шахтар» зазнав другої поспіль поразки у груповому раунді розіграшу Ліги чемпіонів сезону 2015/2016 років, поступившись у Львові ПСЖ, і значно ускладнив собі завдання виходу до плей-оф найпрестижнішого європейського клубного турніру, повідомляє офіційний сайт ФФУ.

Парижани присікли амбіції «Шахтаря» вже на 7-й хвилині матчу. Максвелл підключився до атаки своєї команди лівим флангом і виконав подачу на дальню стійку. Ор’є з легкістю виграв «другий поверх» у Тайсона і залишив П’ятова поза процесом.

Той факт, що у «Шахтаря» нічого не виходило в атаці після пропущеного голу, психологічно тиснув на господарів. Як наслідок, у середині тайму голкіпер донеччан помилився на виході після подачі від того ж Ор’є, а Ібрагімович лише дивом не влучив у ціль з близької дистанції. Не кращим чином діяли і гравці захисту донецької команди. Позиційна помилка під час кутового обернулася для  «гірників» другим  пропущеним  голом. На 23-й хвилині Ді Марія виконав вивірену подачу зі «стандарту» на ближню стійку — м’яч рикошетом від коліна Давида Луїза залетів у ворота.

Після перерви підопічні Луческу заграли агресивніше на половині поля ПСЖ, однак господарів увесь час підводила реалізація гольових моментів. Лише один Тейшейра змарнував низку можливостей для взяття воріт суперників. Тейшейра раз по раз  намагався забити, однак то  пробив у воротаря, то влучив у поперечину.

Аби остаточно довести, хто більше гідний Ліги чемпіонів, Ібрагімович поставив крапку на  90-й хвилині: несильним ударом застав зненацька Срну, який не встиг за шведом, і П’ятова, який навіть не кинувся у ближній кут. Підсумок болючий, та  його необхідно визнати. Що і зробив румунський наставник «Шахтаря» на післяматчевій прес-конференції: «ПСЖ заслужив перемогу. Тепер «Шахтар» боротиметься за третє місце у групі».

Мірча Луческу визнав: команда не здатна на рівних боротися з грандами. «Реал» і ПСЖ — це команди, які створені для того, щоб виступати в Лізі чемпіонів. У них зібрані футболісти з великим досвідом віком  25-30 років, які демонструють хорошу гру. Середня лінія нашої команди складається з зовсім молодих хлопців, яким від 18 до 23 років. Гол Ор’є на самому початку поєдинку збив нас з пантелику, порушився ігровий ритм. Потім не реалізували моменти Гладкий і Кучер. У перерві я сказав футболістам, щоб вони більше ризикували, домінували, йшли в атаку. На жаль, не вдалося забити, хоча у нас були можливості, малюнок гри змінився. Наші молоді футболісти старалися, але поспішали»,  — аналізував по-гарячому тренер.

А наставник  парижан Лоран Блан навпаки залишився задоволений діями підопічних: «Нам не забили жодного гола, а це свідчить,  що добре зіграли в захисті. Але ми самі забили тричі, а значить знайшли баланс між захистом і нападом. «Шахтар» значно додав після перерви, у них були шанси, та  дуже розумно зіграв наш захист, що стало запорукою успіху».

Красномовним свідченням подальшої перспективи кожної з команд є турнірна таблиця, яка рясніє нулями. Одних вони радують, інших — навпаки.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

ТАБЛО «УК»

Ліга чемпіонів. 2-й тур. 30 вересня

Група A 

Шахтар — ПСЖ      — 0:3
Голи: Ор’є (7), Давид Луїз (23), Ібрагімович (90)

Мальме — Реал — 0:2
Голи:  Роналду (29, 90)

                    І     В     Н     П     М     О

Реал            2     2     0       0     6-0   6

ПСЖ           2     2     0       0     5-0   6

Мальме      2     0     0       2     0-4   0

Шахтар      2     0     0       2     0-7   0