НАДЗВИЧАЙНА СИТУАЦІЯ

У Маріуполі зареєстровано вже 13 випадків  захворювання на холеру


Всі потерпілі, серед яких є півторарічна дитина, госпіталізовані в інфекційне відділення міської лікарні №4. Стан їх здоров’я стабільний, і медики відзначають навіть позитивну динаміку.

У місті та на всьому морському узбережжі регіону для локалізації та ліквідації осередку холери здійснюється бактеріологічне обстеження людей, що контактували з хворими, та екстрена медикаментозна профілактика. Під час поквартирних та подвірних обходів оглянуто близько 170 тисяч людей, серед яких хворих з підозрою на холеру не виявлено. Окрім того, фахівці проводять очистку й дезінфекцію міських ливневих дренажних систем, а також виявляють і запобігають несанкціонованим скидам відходів до ливневої каналізації.

«Досі перевірено понад 300 об’єктів підвищеного епідризику, за порушення санітарного законодавства складено 150 протоколів, призупинено експлуатацію 21 об’єкта, спільно з ветеринарною службою знято з реалізації майже 400 кг харчових продуктів, до порушників вживаються фінансові санкції та інші запобіжні адміністративні заходи, — розповідає головний державний санітарний лікар Донецької області Віктор Денисенко. — Для дослідження на санітарно-бактеріологічні показники та холеру відібрано понад 2 тис. зразків з об‘єктів довкілля. Виділено вібріони, які здатні викликати захворювання на кишкові інфекції, в зразках води з відкритих водоймищ, морської води, стічної води та риби. Само собою, до покращення епідситуації купання й вилов риби на всьому узбережжі моря заборонено. На ринках та у всіх підприємствах  оптової і роздрібної торгівлі області тимчасово заборонено реалізацію риби сирої, в’яленої й копченої, виловленої в акваторії Азовського моря та в річці Кальміус біля Маріуполя».

У місті продовжує працювати комісія Міністерства охорони здоров’я, що прибула сюди за дорученням Прем’єр-міністра України Миколи Азарова, обласних органів охорони здоров’я та СЕС. Для надання практичної допомоги у розпорядження міського оперативного штабу додатково направлена бригада фахівців обласної СЕС. Спеціалісти посилили санітарно-епідеміологічний нагляд за об‘єктами епідризику і проводять профілактичні заходи серед населення. Поки мешканців та численних гостей приморського міста найважче переконати утриматися від купання в Азовському морі.

…Тим часом виявлено ще 2 випадки носіїв збудника холери серед контактних у родинах маріупольців, госпіталізованих з діагнозом «холера».