АКТУАЛЬНО

Динаміку зниження цін на деякі продукти харчування можна відстежити навіть у масштабах тижня

Сьогодні кожен українець має змогу переконатись у тому, що ціни на продукти харчування вже тривалий час стабільні, а на деякі групи навіть почали знижуватись. Щоб дійти такого висновку, не обов’язково вивчати дані Держстату, достатньо вийти на базар чи навідатись до магазину. Офіційна статистика лише підтвердить побачене. Так, фахівці НДІ «Украгропромпродуктивність» провели моніторинг роздрібних цін на 681 продуктових ринках та базарах, в обласних та районних центрах України, і зафіксували приємні зміни.

Хліб та крупи

Головний продукт кожного столу — хліб. Його вартість стабільна, а те, що дещо падають ціни на його основну складову — борошно, особливо в розрізі періоду з 4 по 11 червня — дає сподівання, що з часом і вартість буханця зменшиться. Так, ціна на борошно вищого гатунку за цей час зменшилась на 0,2%, до 4,17 гривень за кілограм. Така ситуація — на всій території нашої країни.

Макаронні ж вироби подешевшали ще суттєвіше. Їх середня ціна на продуктових ринках нині складає 5,84 гривні за кілограм. Це на 0,3% менше порівняно з червнем 2012 року. А в грудні 2011 року ціна макаронних виробів доходила до позначки в 6,28 гривень за кілограм. Тож зниження вартості цього важливого для українців продукту очевидне.

Динаміка цін на рис також приємно радує. На продуктових ринках вартість рису станом на 11 червня 2013 року зменшилась на 1,0% порівняно з аналогічним періодом минулого року і становила 7,24 гривні за кілограм. А ще в грудні 2011 року ціна крупи рисової на продуктових ринках сягала 7,71 гривень за кілограм.

Дешевшим став і куліш. Адже пшоняна крупа на продуктових ринках нині коштує 4,69 гривні за кілограм, а це на 3,1 % дешевше, ніж у червні минулого року. Варто нагадати, що в грудні 2011 року ціна крупи пшоняної була суттєво вищою — аж 5,27 гривень за кіло.

Одна із найкорисніших круп — гречка — теж здешевшала за останні роки. Так, у грудні 2012 року за кілограм потрібно було заплатити 10,93 гривні, а в червні 2013 року її ціна зменшилась до 9,07 гривень. Також динаміку зниження цін на цю крупу можна відстежити навіть у масштабах тижня! Так, з 4 по 11 червня 2013 року гречка подешевшала на 0,2%. А загалом за останній місяць — на 1,1%.

А тепер про важливий для дитячого харчування продукт — манну крупу. Ціни на неї теж приємно радують. Якщо ще в грудні 2011 року за кілограм манки потрібно було заплатити 5,31 гривні, то вже 11 червня 2013 року вона подешевшала до 5,03 гривні. В порівнянні з червнем 2012 року вартість цієї крупи знизилась на 0,4%.

Приємні новини — і для любителів класичних англійських сніданків. Так, суттєво знизилась вартість вівсяної крупи. В грудні 2011 року споживачі платили за кілограм вівсянки 8,22 гривні, а ось із 11 червня 2013 року вона коштувала лише 7,26 гривні.

Овочі

Як відомо, на столах українців традиційно багато овочів — це особливість нашої національної кухні. Тут теж спостерігаємо зниження, особливо під час сезону. Саме в літній час є можливість забезпечити організм вітамінами, і зробити запаси на зиму. Проте дещо незвична ситуація склалась навколо вартості капусти. Хоч загалом по Україні ціна на неї за тиждень (з 4 по 11 червня) зменшилась на 3,8%, але в одному регіоні — місті Севастополі — вона чомусь зросла. Втім, ще у восьми регіонах залишилась без змін. Загалом, капуста урожаю нинішнього року коштує 4,05 гривень за кілограм.

Приємною для гаманців споживачів є й ціна на томати — поки що продаються тепличні — 15,65 гривень за кілограм. За останній місяць ціна на них знизилась на 11,7%.

М’ясо

Звісно, стіл українців не обходиться й без м’яса. Разом з тим багато хто, особливо пенсіонери, нарікають, що цей продукт для них не надто доступний. Однак їх є чим порадувати. Адже вартість, наприклад, яловичини, а саме її тазостегнової частини за місяць знизилась на 0,3%, і нині середня вартість кілограма цього продукту по Україні складає 42,29 гривні. До речі, з 4 по 11 червня зафіксоване додаткове падіння ціни — на 0,4%. А ще в січні 2012 року споживачам за кілограм такого м’яса потрібно було заплатити 45,98 гривень.

Вартість дієтичного м’яса птиці нині складає 21,37 гривень за кілограм, причому ця цифра не змінювалась протягом останнього місяця. Хоча в деяких регіонах продавці подекуди йшли на цінові поступки покупцям.

А тепер про свинину. В січні 2012 року за кілограм цого м’яса просили 43,46 гривні за кілограм, а вже в червні 2013 року його ціна знизилась до 41,17 гривень.

Насамкінець.Таких результатів вдалось досягти завдяки злагодженій роботі Уряду та досягнутій стабільності гривні.

Звичайно, темпи падіння цін не можна назвати занадто вражаючими, чи такими, як нам хотілось би. Однак динаміка їх зниження простежується чітко і послідовно. А це свідчить про одне — похід на ринок чи в магазин стає все менш обтяжливим для наших гаманців.