ЄВРОІНТЕГРАЦІЯ

Зона вільної торгівлі з ЄС повинна базуватися на балансі інтересів обох сторін

У ході робочого візиту першого віце-прем'єр-міністра - міністра економічного розвитку і торгівлі Андрія Клюєва до Брюсселя підписано Меморандум про програму допомоги ЄС Україні. Документ визначає взаєморозуміння між урядом України та Європейською комісією щодо Національної індикативної програми допомоги ЄС Україні на 2011-2013 роки у рамках Європейського інструменту сусідства та партнерства. Свої підписи під ним поставили Андрій Клюєв і Член Європейської Комісії з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле.

Меморандум відбиває індикативні пріоритети допомоги ЄС, загальний обсяг якої в рамках програми становитиме 470,05 млн євро за трьома напрямками: "Належне управління та верховенство права"; "Сприяння вступу в силу Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом" (зокрема й створення зони вільної торгівлі); сфера "Сталий розвиток" (енергетика, довкілля, транспорт, регіональний розвиток).

Як заявив Андрій Клюєв, секторальна бюджетна підтримка з боку ЄС є дієвим механізмом прискорення стратегічних реформ в Україні, повідомляє прес-служба урядовця. А позиція України щодо створення зони вільної торгівлі з ЄС базується на необхідності досягнення балансу інтересів обох сторін.

Тобто ЗВТ повинен мати інтеграційний характер та передбачати реальний доступ до внутрішнього ринку ЄС шляхом поширення на Україну принципу чотирьох свобод і відповідати ключовим економічним інтересам нашої держави.

Під них підлаштовано й низку інвестиційних проектів, які забезпечать впровадження передових технологій, масштабне оновлення виробничої сфери в окремих галузях економіки та регіонах. Саме від їх реалізації залежатиме, якою стане Україна найближчим часом і яке місце посідатиме в майбутньому. Тому в ході зустрічі з представниками європейських бізнес-асоціацій Андрій Клюєв закликав брати активну участь в їх реалізації. Йдеться, зокрема, про Євро-2012 і подолання дефіциту продуктів харчування.

Україна готова нарощувати обсяги сільськогосподарського виробництва. "І саме ця галузь економіки могла б стати найпривабливішою для інвестицій з використанням передових технологій", - зазначив Андрій Клюєв.

А "ключ" для збільшення інвестицій українська влада вбачає у поліпшенні бізнес-клімату. Саме тому в Україні розпочато широкомасштабні реформи, спрямовані на досягнення європейських стандартів у всіх сферах життєдіяльності держави.