РЕГІОН

Учора Віктор Янукович побував з робочою поїздкою у Чорноморській Пальмірі


 

Місія Президента в Одеській військовій академії була особливо значущою. Відродження цього навчального закладу він значною мірою може записати до свого активу. Ще як Прем’єр він намагався дати задній хід витівці із перебазуванням інституту сухопутних військ до Львова. Реально розпочати відродження одеського військового вишу вдалося тільки тепер. Свою заслугу у цій справі Президент охоче ділить із господарями: «Керівництво академії, її професорсько-викладацький склад та курсанти своєю наполегливою працею довели святе бажання служити Вітчизні у цих стінах з багатою і славною історією».

Традиції не вмирають

Те, що заклад, започаткований ще 1899 року як кадетський корпус, 2005 року вирішили розформувати, головнокомандувач Збройних сил України, генерал-полковник Григорій Педченко вважає жахливою помилкою, скоєною з абсолютно абсурдних мотивів: мовляв, в Одесі не можна готувати офіцерів, що були б справжніми патріотами країни. При цьому генерал-полковник Педченко не вважає за доцільне повертати зі Львова устаткування, раніше вивезене з Одеського інституту сухопутних військ: «Я був у Львові — там справді гарний військовий заклад, гарна база — ламати я нічого не збираюся. Тому ми визначилися, що просто наростимо тут нову навчальну матеріальну базу. Я впевнений: і у Львові можна готувати захисників Вітчизни, і в Одесі — країна ж бо єдина».

Президент Віктор Янукович вручив Одеській військовій академії, що була утворена лише 17 серпня цього року, бойовий прапор. Військові висловили надію, що згодом на нього повернуться радянські нагороди вишу, до яких згодом додадуться й українські відзнаки. А сама академія матиме ім’я героя Великої Вітчизняної, генерала армії Івана Черняхівського, серед чиїх військових заслуг було і звільнення Одеси.

М'яч з автографами видатних гравців «Чорноморця» — у подарунок Президенту. Фото Андрія МОСІЄНКА   

«Бойовий прапор — це прадавній символ військової честі, відданості батьківщині, готовності боронити її до останньої краплини крові, —  підкреслив глава держави. — Але цей малиновий стяг із гордим написом «Військова академія» — це ще й  символ динамічних змін в українській армії, важливий крок у рамках військової реформи».

Президент Віктор Янукович особливо підкреслив, що Одеська військова академія «має стати справжнім центром військової думки на півдні України». А думати є над чим. З незрозумілих причин на Одещині було розформовано кілька важливих військових частин, через що південні кордони країни залишилися практично не захищеними. Нині разом із Військовою академією відновлюється присутність військ у Болграді, де колись базувалася Болградська аеромобільна дивізія, — там уже з’явився перший батальйон. Хто ж бо іще краще, ніж сили швидкого реагування, вписуються в поточну концепцію меншої за кількістю, але добре вишколеної армії?

Статус є статус 

З реформами й інноваціями був пов’язаний і другий пункт президентського візиту. Новий вантажний митний комплекс Одеського морського порту, що його відвідав глава держави, було організовано відповідно до його доручення про створення належних умов та спрощення митного оформлення товарів. Поза тим, цей об’єкт — виразний приклад державно-приватного партнерства — його збудовано ДП «Одеський морський торговельний порт» та ТОВ «Євротермінал» із залученням коштів ЄБРР обсягом 27 млн євро. Комплекс дає змогу збільшити пропускну спроможність Одеського порту та розвантажити його від надмірного накопичення морських контейнерів. На території 3,6 га можуть одночасно розміщуватися 210 автотранспортних засобів. Митники кажуть, що завдяки застосуванню нових технологій та техзасобів підприємцям тут рідко доводиться чекати оформлення документів більш ніж дві години. Наведення ладу на митниці, вочевидь, стало одним із моментів, що дало можливість главі держави заявити: «Україна заслуговує на довіру партнерів — вона сьогодні зберігає стабільне економічне зростання».

Свідчення позитивних тенденцій у нашій економіці — завершення реконструкції одеського стадіону «Чорноморець». Ця неабияка справа обійшлася у суму майже 3 млрд грн, які вклав виключно інвестор, без щонайменшого залучення бюджетних коштів. Президент ФК «Чорноморець», нардеп Леонід Клімов, який, власне, й профінансував реконструкцію, на відсутність державної матдопомоги не надто і нарікає: «Іноді моральна підтримка буває дорожчою за гроші». А моральну підтримку від Президента країни він, каже, отримав. Главі держави подарували м’яч із підписами видатних гравців клубу. Президент підкреслив, що стадіон «слугуватиме наступним поколінням». І служіння це він розпочне вже завтра — футбольну арену Одеси буде відкрито матчем між ФК «Чорноморець» (Одеса) та ФК «Карпати» (Львів). Футбольна майстерність — це єдина річ, де мають доводити свій вищий статус наші славні міста.