АКТУАЛЬНО

Протягом року в Україні запрацює 14 центрів, які практично дублюватимуть
польські консульства

 

Торік польські консульства в Україні видали нашим співвітчизникам 452 тис. віз, а за десять місяців цього року — вже 467 тис. За  такої динаміки до кінця року польські візи зможуть отримати понад 500 тис. наших громадян. Дипломати сусідньої країни кажуть, що вони раді кожному українцеві, однак така кількість охочих отримати візи створює певні незручності. Передусім для українців, яким подекуди потрібно подолати 100 кілометрів, аби дістатися консульства, вистояти чергу для заповнення анкети та кілька днів чекати на відповідь.

Як зазначив на прес-конференції Надзвичайний і Повноважний посол Польщі в Україні Генрик Літвін, МЗС його країни постійно шукає можливості для полегшення процедури отримання візи. Першим кроком на цьому шляху стане створення по всій Україні мережі візових центрів, які функціонуватимуть одночасно з польськими консульствами.

У свою чергу керівник консульського відділу польського диппредставництва Рафал Вольскі повідомив, що загалом таких центрів буде 14: в Івано-Франківську, Львові, Тернополі, Рівному, Луцьку, Дніпропетровську Донецьку, Харкові, Києві, Одесі, Хмельницькому, Житомирі, Вінниці, Севастополі чи Сімферополі (місто ще не погоджено). 

За словами представника компанії, яка організовуватиме роботу центрів, Шрінараяна Санкарана, пункти розташовуватимуться в центрі міст поблизу маршрутів громадського транспорту і працюватимуть з понеділка до суботи. Щоб подати заяву на отримання візи, слід попередньо записатися (це можна зробити через кол-центр чи веб-сайт) та прийти за п’ять хвилин до призначеного часу. Уся процедура займатиме щонайбільше 15—20 хвилин. Заяву розглядатиме посольство чи консульство, однак про рішення можна буде дізнатися у кол-центрі чи на веб-сайті. Також заявника про рішення повідомлятимуть автоматичним смс на мобільний. 

Крім того, у центрах працюватимуть каси з оплати візового збору, відділи страхування, кур’єрська служба доставки документів і фотоательє. За базові послуги пункти проситимуть 225 грн (включно з податками), за кур’єрську доставку — 50 грн, а чотири фотографії коштуватимуть 30 грн.