НЕСМАЧНО!

 Кишкова епідемія викликала овочевий психоз у Європі і налаштувала ЄС проти Росії

Стара загадка на новий лад: "Без вікон, без дверей - кордони перетинає". І відповідь на неї та сама - огірок. Тому в сусідній з нами країні логічно вирішили заборонити ввезення з Європи спершу підозрілих огірків, а згодом - усіх овочів. Єврокомісія відреагувала миттєво: розцінивши рішення Росії про заборону імпорту овочевої продукції з Європи як невідповідне, надіслала до Москви протест з вимогою роз'яснень.

Воно й не дивно, адже епідемія смертельно небезпечної кишкової інфекції невідомого походження, що спалахнула в Європі, спричинила справжній психоз, від якого страждає передовсім економіка європейських країн. І, попри те, що нашвидкоруч звинувачені іспанські огірки офіційно реабілітовані, виробники-експортери овочів і фруктів по всій Європі втрачають близько 200 мільйонів євро на тиждень.

За словами представника виконавчого органу Євросоюзу Фредеріка Венсана, саме Іспанія, на яку спочатку падали підозри, і Німеччина, де зареєстровано найбільше хворих і майже всі смертельні випадки, традиційно є найбільшими експортерами овочів і фруктів для російського ринку.

У Москві на критику відреагували з позиції власних інтересів. Зокрема, офіційний представник МЗС РФ Олександр Лукашевич зазначив, що тимчасова заборона на ввезення до Росії овочів з ЄС є природною захисною мірою. Ніхто не хоче хворіти. Будь-яка держава буде захищати свій ринок, щоб не отримати такі "подарунки".

Невідомий ворог страшніший удвічі. А тут справді доводиться констатувати, що розслідування європейських санітарних служб після виправдання іспанських огірків зайшло в глухий кут. Викликана ентерогеморрагічною бактерією E. Colі, ця епідемія унікальна через штам (різновид) бацили: O104: H4. На жаль, нині руками розводять навіть фахівці Всесвітньої організації охорони здоров'я, а науковці поки що марно намагаються знайти джерело мікроорганізму.

Щодо наших теренів, то Україна поки що не заборонила ввезення овочів з Європи, але посилила контроль за імпортованою з ЄС продукцією. Про що заявив у четвер Прем'єр-міністр Микола Азаров.

Зазначимо, що в міжсезоння з Іспанії до України було ввезено близько п'ятдесяти тонн огірків та незначні партії інших овочів. Однак, як завважив днями керівник проекту "АПК-інформ" Андрій Ярмак, о цій порі ціни на огірки в Україні нижчі, ніж вартість доставки і розмитнення овочів з Іспанії, тому навіть сенсу в таких поставках немає.

Водночас в лабораторії санепідконтролю одного зі столичних ринків нас запевнили, що сьогодні перевіряли і давали допуск на торгівлю лише овочами вітчизняного виробництва. Огірки і помідори завозять з південних областей, переважно з Херсонщини, або з Київщини. Після перевірки видається відповідний висновок, який кожен покупець має право бачити на власні очі.

А ТИМ ЧАСОМ

 Україна заборонила ввезення на нашу територію свиней, продукції і сировини з них з Литви та Центрального федерального округу Росії у зв'язку із зареєстрованими в цих країнах захворюваннями свиней відповідно на класичну чуму і африканську свинячу чуму. Відповідні рішення Державна ветеринарна і фітосанітарна служба України прийняла 1-2 червня.

З початку 2011 року в РФ було зареєстровано вісім осередків виникнення цього вірусу. Зокрема, захворювання виявлено у Ставропольському, Краснодарському краях, Нижегородській, Ленінградській, Ростовській, Волгоградській областях.