З ПЕРШИХ ВУСТ

Голова Полтавської
облдержадміністрації
Олександр УДОВІЧЕНКО

Віднедавна інноваційно-інвестиційна модель істотно формує розвиток Полтавського краю. Вона є  визначальним механізмом реалізації обласної Програми економічних реформ на 2010—2014 роки «Успішна Полтавщина — заможна територіальна громада. Будуємо разом». А пріоритетами її визначені: промисловість, агропромисловий комплекс, житлово-комунальне господарство, освіта, охорона здоров’я.

Програмами економічного та соціального розвитку міст і районів цього року передбачена реалізація відразу 500 інвестиційних проектів сукупною вартістю понад 4 млрд грн.

За рейтингом оцінки розвитку областей країни торік область посіла друге місце саме за цим показником. Як  цього вдалося досягти, розповідає голова обласної державної адміністрації Олександр УДОВІЧЕНКО.

У цьому цеху реалізовано інноваційний проект, пов'язаний із технічним переоснащенням потужностей для випуску нових видів продукції.
Фото з сайту kvsz.com

— Про які проекти йдеться і чого варто чекати від них економіці області?

— У машинобудуванні, наприклад, передбачається технічне переоснащення виробничих потужностей, упровадження енергоощадних технологій та освоєння нових видів продукції провідними підприємствами галузі — ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод», ПАТ «Кременчуцький колісний завод» та іншими. Облдержадміністрація зініціювала державну підтримку в рамках реалізації національної програми розвитку внутрішнього виробництва до 2015 року, інвестиційних проектів для  ХК «АвтоКрАЗ» та ПАТ «Завод Лтава».

Інвестування металургійного комплексу спрямоване на будівництво окремих об’єктів ТОВ «ВОРСКЛА сталь», розробку Єристівського родовища залізної руди.

Нові виробничі потужності планують ввести лідери переробної галузі — ТОВ «Глобинський м’ясокомбінат» та ПАТ «Кременчукм’ясо». У сільському господарстві буде продовжено будівництво тваринницьких комплексів, що дасть змогу Полтавщині закріпити передові позиції в країні з поголів’я худоби та виробництва молока.

Розвиток мережі охорони здоров’я та освіти передбачає реалізацію низки проектів, спрямованих на підвищення якості та доступності медичних і освітніх послуг. У цьому році заплановано спорудження третьої черги обласного протитуберкульозного диспансеру в Полтаві, реконструкцію пологового відділення Гадяцької ЦРЛ, будівництво та реконструкцію загальноосвітніх закладів у Кременчуці, Лубнах, Хоролі, Полтавському та Лохвицькому районах.

Виконуємо обласну програму реформування та розвитку житлово-комунального господарства до 2014 року. Для прискорення впровадження реформ у галузі підготовлено та направлено на погодження проект угоди між Кабміном та обласною радою на умовах співфінансування з державного та місцевого бюджетів, до якої включено майже 100 інвестиційних проектів з будівництва та реконструкції об’єктів теплопостачання, водопровідно-каналізаційних мереж на суму понад 110 мільйонів гривень.

Іноземні інвестори торік спрямували в розвиток економіки Полтавщини приблизно 150 млн доларів США, а всього в області працюють 700 млн доларів прямих іноземних інвестицій.

Ми розглядаємо інвестиції не як самоціль. Передусім це  підвищення конкурентоспроможності економіки на внутрішньому та зовнішньому ринках, нові робочі місця, додаткові надходження в місцеві бюджети. А загалом це дає впевненість нашим громадянам у завтрашньому дні.

— На Полтавщині знаходять своє втілення інвестиційні проекти і за підтримки держави, зокрема споруджується обласний перинатальний центр.

— Перебудова системи надання медичної допомоги вагітним і новонародженим відбувається нині по всій країні. Вона передбачає зокрема відкриття цілої мережі спеціалізованих перинатальних центрів, де надаватимуть спеціальну допомогу вагітним з украй високим ступенем акушерського та перинатального ризику.

Перший такий центр у Кіровограді торік 31 січня відкрив Президент. У Полтаві схожий медичний заклад мав би з’явитися в 2013 році, проте обласна влада доклала всіх зусиль, щоб значно пришвидшити цей процес. І таки переконала і уряд, і главу держави: відкриття Полтавського перинатального центру перенесли на жовтень цього року.

На відміну від наших сусідів-кіровоградців, які облаштували центр у стінах обласної лікарні, ми хоч і на базі лікувального закладу, проте знайшли для нього окреме приміщення площею 6600 квадратних метрів. Це пристойна площа. Його «потужність» буде майже 4 тисячі пологів на рік.

Розташується майбутній центр на вулиці Залізній. Раніше ця споруда перебувала в міській комунальній власності, та депутати міської ради ухвалили мудре рішення: передали його області — й навіть надали землю в постійне користування.

Нині триває процедура передачі майна — вона надзвичайно копітка й вимагає ретельних обрахунків та переоформлення документації. Крім того, вже розроблено й затверджено в Міністерстві охорони здоров’я медичне завдання. Це надає можливість розпочати фінансування проекту. Так, із державного бюджету на створення перинатального центру в Полтаві нададуть 31,7 млн грн, з обласного — 7,5 млн гривень.

Залучаємо і спонсорські кошти, зокрема працюємо з Фондом Віктора Пінчука, який обіцяє закупити певну кількість місць для реанімації новонароджених, оснащених апаратами вентиляції легень, іншою апаратурою. 25% вартості будівельних робіт профінансуємо з обласного бюджету. Вже частина коштів виділена. Розподіляючи так звані вільні залишки, з бюджету отримаємо ще якісь кошти.

Відпрацювали графік будівництва об’єкта, підготовлено на затвердження в МОЗ України, штатний розпис обласного перинатального центру. Триває робота спільно з Державним агентством з інвестицій та управління національними проектами з відпрацювання технічного завдання на реконструкцію перинатального центру, відпрацювання площ «чистих приміщень», встановлення системи медичного газопостачання.

У подальшому  плануємо відкрити філію центру в Лубнах, відділення — у госпітальних округах. Тобто це буде закільцьована система перинатальної допомоги, де надаватимуть спеціальну медичну допомогу найвищого рівня.

— Чи залучаються інвестиційні кошти на розвиток тваринництва на Полтавщині?

— Переважно на реконструкцію тваринницьких об’єктів. Так, у галузі молочного скотарства впродовж трьох попередніх років впроваджено 10 проектів на суму 105 млн грн, в галузі свинарства — три (на суму 117 млн грн). Окрім цього, введено в дію три комбікормових заводи з новітніми лініями з виробництва якісних комбікормів.

За рахунок будівництва тваринницьких об’єктів у молочному скотарстві збільшено поголів’я корів на 500 голів, виробництво молока — на 5,6 тисячі тонн. У галузі свинарства за рахунок реконструкції і будівництва тваринницьких ферм і комплексів ТОВ «НВП «Глобинський свинокомплекс» нарощено поголів’я свиней на 10 тисяч голів, збільшено виробництво свинини на 7,5 тисячі тонн.

Торік побудовано й реконструйовано 26 приміщень для дійної череди на 7083 голів, 5 — для виробництва яловичини на 830 голів, 39 — з виробництва свинини на 64419 голів, чотири —  з виробництва яєць на 92500 головомісць.

Щоб галузь розвивалася, в області розроблено регіональну програму до 2015 року, в  якій зроблено акценти на розвиток середнього та великотоварного виробництва, залучення інвестиційних та власних коштів сільськогосподарських підприємств різних форм власності. Нині проводимо реконструкцію і будуємо 27 тваринницьких об’єктів на 590,2 мільйона гривень.

— Чи приділяєте увагу розвитку сільських територій? Які кошти  спрямуєте на цю справу цього року?

— Торік у нас діяла Програма соціального розвитку сільських населених пунктів Полтавщини, на реалізацію якої використали 133,6 мільйона гривень (90,5% запланованої суми). Зокрема з обласного бюджету — 20,2  (31,5%), з місцевих бюджетів — 44,4  коштів інвесторів — 69 млн грн.

Головна мета програми — створити в сільській місцевості сприятливі умови  для життя людей як необхідної передумови ефективного функціонування галузей сільського господарства. Більшість запланованого успішно виконано. Нещодавно обласна рада затвердила нову таку  програму вже на 2012 рік, на продовження започаткованого. На це передбачено майже 140 млн грн, що на 4,5% більше за фактичні витрати торік.

Із цієї суми найбільші «вливання» спрямуємо на ремонт доріг, об’єкти культури, газифікацію сіл, ремонт шкіл тощо. Тобто намагаємося робити все можливе для подальшого відродження полтавських  сіл і їх жителів.

Олександр ДАНИЛЕЦЬ,
«Урядовий кур’єр» 

ДОСЬЄ «УК»

Олександр УДОВІЧЕНКО. Народився 18 серпня 1957 р. в с. Орілька на Харківщині. Закінчив Харківський політехнічний інститут, Українсько-фінський інститут менеджменту і бізнесу. Трудову діяльність розпочав інженером-технологом на заводі, тривалий час перебував на комсомольській роботі.

 Працював головою комітету у справах молоді облвиконкому, директором головного регіонального управління «Приват Банку», головою Полтавської обласної державної адміністрації.

Був депутатом обласної ради двох скликань, обирався головою Полтавської облради. З березня 2010 р. — голова Полтавської облдержадміністрації. Заслужений економіст України.