ЕКСПЕРТИЗА

Чи варто очікувати на подальше здешевлення врожаю?

 

Сани готуй влітку, а воза взимку. Керуючись цим прислів’ям, тиждень тому вирішила зробити запаси овочів на зиму і придбала невеличкий мішечок цибулі за ціною 2,30 грн за кіло. Яким же було моє здивування, коли через п’ять днів на ціннику вже красувалась ціна 2 грн за кілограм. Спочатку навіть не повірила своїм очам, та факт залишається фактом: овоч справді подешевшав. І це при тому, що торік цибуля коштувала 3-3,50 грн за кілограм.

Експерти аграрних ринків лише підтверджують моє спостереження, додаючи, що цієї осені ціна на овочі знизилася в середньому на 25-30%. Найбільше подешевшала капуста — порівняно з минулим роком майже в 3,3 раза. Причиною такого стрімкого падіння цін є швидке зростання виробництва овочів у 2011 році. Саме тому зараз українці мають можливість купувати дешевий вітчизняний врожай.

Проте якщо за так званий «борщовий набір» споживачі платять удвічі менше, ніж торік, виробники від таких цін лише страждають. Адже коли вони саджали городину, то розраховували її продавати за вищими цінами, ніж ті, які є сьогодні. Тому часто виручка від проданого врожаю не покриває витрат на виробництво.

— Наприклад, капусту в супермаркетах останнім часом продавали по 60-70 коп за кіло, — каже генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Володимир Лапа. — Залишається тільки уявити, за якою ціною посередники закуповували її у виробників. Неважко здогадатися, що ця ціна навряд чи покриває витрати виробників.

Подібна ситуація спостерігається і з картоплею. Ті виробники, які привозять і продають свою продукцію безпосередньо споживачеві, мають хоч якийсь зиск. А ось ті, у кого такої можливості немає, змушені здавати її оптом за збитковими для себе цінами.

Ситуація на плодоовочевому ринку рухається по колу. Так, рік-два ціни на овочі високі, тому страждають споживачі, а потім — рік-два врожай хороший, ціни низькі, отже, страждають виробники. Поки що в українців не виходить вирватися з цього замкнутого кола, тому постійно комусь непереливки.

— Якщо торік ціни на овочі в супермаркетах неприємно вражали споживачів, то цього року — виробників, — роз’яснює Володимир Лапа. — Вочевидь, нинішня ситуація матиме наслідки у вигляді зменшення посадкових площ, а також зниження інвестицій у технологічний розвиток.

Проте рядового споживача наразі більше цікавить питання, чи сільгосппродукція дешевшатиме й надалі. Експерти переконують, що не варто на це очікувати. Оскільки після того, як врожай покладуть у погреби, обсяг пропозиції знизиться і ціни поступово зростатимуть. Торік період, коли можна було придбати городину недорого, був коротким, і вже з другої половини осені ціни стрімко подались угору. Цього року ситуація буде трохи іншою. З листопада вартість овочів почне поступово підвищуватися. Тому подальшого зниження цін на городину очікувати не слід – вони вже й так упали до можливого мінімуму.