Нарешті народні обранці спромоглися ухвалити історичне рішення, яке рятує валютних кредитоотримувачів. Так вони прийняли у першому читанні законопроект про реструктуризацію кредитних зобов’язань з іноземної валюти у гривню. Цей документ (№4185а-2) передбачає, що «реструктуризація проводиться шляхом перерахування несплачених зобов’язань за кредитом у гривню за офіційним курсом гривні до іноземних валют, встановленим на дату проведення реструктуризації».

Ще на початку тижня пікети були «окрасою» перед парламентом.Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Як відомо, кілька днів поспіль група мітингувальників — валютних кредитоотримувачів — перекривала рух по вулиці Грушевського біля будівлі парламенту з вимогами ухвалити цей важливий для них законопроект.

Нагадаємо, що раніше, 19 червня, Верховна Рада України не підтримала такий законопроект. Тоді «за» проголосувало лише 174 парламентарії.

Водночас слід сказати, що реструктуризація можлива, якщо кредит було отримано на придбання житлової нерухомості або майнових прав на житлову нерухомість для власного проживання, яке є єдиним житлом фізичної особи та/або його сім’ї, та забезпечений цією нерухомістю або цими майновими правами. І це, по-суті, є дуже правильним та справедливим, адже чого гріха таїти, свого часу (особливо ще до кризи 2008 року) іпотечні позики на значні суми, включаючи земельні кредити, активно брали досить багаті люди. Вони, ясна річ, мали у своїй власності не один будинок.

Як заявив кореспонденту «УК» голова комітету з інформаційної політики та взаємодії зі ЗМІ Українського кредитно-банківського союзу Олександр Новіков, наразі такі не хочуть сплачувати за своїми боргами і було б несправедливо, якби цей законопроект (або вже готовий закон) захищав і таких недбалих багатіїв.

Окрім того, обов’язковою умовою для реструктуризації є відсутність заборгованості за кредитом станом на 1 січня 2014 року або ж її погашення до моменту реструктуризації. А от цей пункт вже, як кажуть, не на руку бідним та відносно небагатим позичальникам. Адже чимало з них мають такі борги.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект також надає змогу фізичній особі-позичальнику протягом трьох місяців з моменту вступу закону в дію звернутися до банку із заявою про проведення реструктуризації зобов’язань за кредитом в іноземній валюті. У свою чергу фінансові установи повинні змінити виплати позики на гривню.

Проте слід сказати, що відомі економісти світу не вітають таку конвертацію кредитів. Зокрема економіст великого американського банку Goldman Sachs Майкл Бретман вважає, що наразі влада в Україні зацікавлена отримати побільше грошей для держбюджету і конвертація позик може бути приховано скерована саме на це. «Банки отримають більше доходів і заплатять таким чином більше податків. А переведення з валюти в гривню не вигідно в першу чергу для малозабезпечених українців, тому що вони і без того з великими потугами сплачують свої позики», — вважає економіст.

Тим часом треба зазначити дуже важливу деталь — на початку червня керівництво Міжнародного валютного фонду застерігало український уряд, що ухвалення подібного законопроекту унеможливить отримання другого траншу кредиту від цієї організації.