БРИФІНГ

Віце-прем'єр-міністр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко під час спілкування з журналістами у Будинку уряду роз'яснив деякі аспекти майбутніх перетворень у пенсійній сфері. Мета - створити справедливу систему. За словами урядовця, необхідно скоротити розрив між розмірами пенсій. Є пенсіонери, які одержують 800 грн, а є ті, що 30 тис. Також буде скорочено розрив між пенсіями чоловіків та жінок. Нині середній розмір пенсій за віком у жінок складає 872 грн, а у чоловіків - 1327 грн. Крім того, максимальні пенсії буде обмежено до 12 прожиткових мінімумів, а великі спецпенсії, які отримують нині, не будуть індексуватися доти, доки вони не досягнуть тих самих 12 прожиткових мінімумів. При цьому умови нарахування та виплати пенсій для нинішніх пенсіонерів залишатимуться незмінними.

За словами віце-прем'єра, другий рівень, або накопичувальну систему, можна запровадити у 2012 році. При цьому кожен громадянин матиме рахунок, на якому зберігатимуться пенсійні відрахування. Грошима з рахунку матиме право розпоряджатися лише його власник. Однак у разі смерті власника, рахунок у спадок одержать його родичі або близькі.

Крім того, за словами Сергія Тігіпка, в ході пенсійної реформи застосовуватимуться спеціальні компенсатори. Зокрема, для покращення умов пенсійного забезпечення працівників бюджетної сфери (освіти, культури та охорони здоров'я) при виході на пенсію запроваджується одноразова допомога у розмірі 10 призначених пенсій. Також на період підвищення пенсійного віку пенсія жінок буде збільшуватися на 2,5% за кожний рік. Таким чином, за десять років розмір жіночих пенсій зросте на 25%.

Віце-прем'єр переконаний, що реалізація пенсійної реформи дасть змогу гарантувати стовідсоткову виплату пенсій нині і в майбутньому - у десятирічний період вивільнити додатково 1,8 % ВВП для потреб пенсіонерів.

2,5% становитиме зростання пенсій для жінок щороку