Через складну економічну ситуацію в країні пенсіонери, звісно, переймаються тим, чи будуть вони і надалі вчасно та в повному обсязі отримувати належні їм виплати. Голова правління Пенсійного фонду Олексій Зарудний учора на прес-конференції наголосив, що 25 лютого завершено виплати пенсій за лютий, їх люди отримали вчасно та в повному обсязі. А з 4 березня, згідно з графіком та без зволікань, розпочнуться і березневі виплати. На це передбачено 21 мільярд гривень.

Це стало можливим ще й тому, що саме 25 лютого уряд ухвалив бюджет ПФ на нинішній рік, у якому враховано і збільшення пенсійних виплат з 1 грудня 2015 року у зв’язку зі зростанням розміру прожиткового мінімуму з 949 до1074 гривень на місяць.

— Доходи бюджету із перехідним залишком з минулого року становлять 236,1 мільярда гривень, що на 2,2 мільярда більше, ніж торік. Це насамперед доходи від єдиного соцвнеску, а також кошти держбюджету. Власні доходи ПФ цього року передбачені у сумі 174,1 мільярда гривень, що на 5 мільярдів більше, ніж у 2014-му. А сприяють цьому заходи, яких вживає уряд для легалізації зарплат, — поінформував Олексій Зарудний.

Виплати за березень розпочнуться з 4 числа — чітко за графіком. Фото Володимира ЗAЇКИ

Він зазначив, що кошти держбюджету в дохідній частині ПФ становитимуть 61,8 мільярда гривень. З них 54,6 мільярда спрямують на виплати за спеціальними пенсійними програмами — військовослужбовцям, чорнобильцям, шахтарям, держслужбовцям, правоохоронцям. Ще 7,1 мільярда — страхові внески, які сплачують за рахунок бюджетних коштів за осіб, котрим певні періоди часу зараховують до страхового пенсійного стажу, але у цей час в них немає доходів, з яких справляють єдиний соцвнесок. Це зокрема військові строкової служби, матері, які доглядають дітей до 3 років, особи, які доглядають інвалідів, і деякі інші категорії.

Щодо видатків ПФ на 2015-й, то їх заплановано в сумі 253,4 мільярда гривень, що на 9,9 мільярда більше фактичних видатків торік.

— Річ у тім, що у 2014-му було заплановано на видатки ПФ 214 мільйонів гривень. Але фактично вони були меншими, адже пенсіонери, які зареєстровані й постійно проживають на окупованих територіях Луганщини й Донеччини, пенсійних виплат не отримували, — пояснив голова правління ПФ.

Із держбюджету на цей рік заплановано на пенсійні видатки 54,6 мільярда гривень, що на 2,7 мільярда менше, ніж торік. Зменшення цих видатків відбудеться за рахунок зменшення пенсійних виплат за спеціальними законами: для депутатів і чиновників пенсію тепер нараховують у розмірі 60% зарплати, а не 70, як було раніше.

Олексій Зарудний наголосив, що в цьогорічному бюджеті ПФ у повному обсязі враховано всі видатки на виплату пенсій усім пенсіонерам Донеччини та Луганщини. І тим, хто вже переселився з окупованих територій, і тим, хто ще переселиться та звернеться до ПФ протягом року.

Він також поінформував, що середній розмір пенсії у 2015 році прогнозують на рівні 1592 гривні, що перевищує торішній, який становив 1581 гривню. Видатки бюджету ПФ цього року перевищуватимуть його загальні доходи на 18,8 мільярда гривень. Цю різницю, яка фактично є дефіцитом бюджету фонду, передбачають покрити за рахунок коштів держбюджету. Загалом з держбюджету цього року до ПФ спрямують 80,8 мільярда гривень.