ТРАГЕДІЯ

 

У Донецьку під час демонтажу наметового містечка помер один із учасників акції протесту
 

Акція протесту чорнобильців у Донецьку, на жаль, не обійшлася без жертв. У неділю ввечері помер один із її учасників — 70-річний Геннадій Конопльов із Родинського. Обставини та причини смерті потерпілого ретельно з’ясовуються і, як водиться, існує кілька версій подій недільного вечора в наметовому містечку.

«О 18.30 до будівлі Пенсійного фонду прибули співробітники МНС, щоб демонтувати намет згідно з постановою виконавчої служби, — йдеться в офіційному повідомленні Донецької обласної держадміністрації. — Намет демонтували протягом 12 хвилин і відвезли до місця постійної дислокації. Співробітники міліції забезпечували порядок».

Варто сказати, великий намет, про який ідеться, у перші дні акції обласне управління МНС України передало чорнобильцям на прохання керівників Донецької обласної державної адміністрації. Протестуючі встановили тут дві пічки-«буржуйки» і мали можливість грітися вдень і вночі. Але після рішення Донецького окружного адміністративного суду про незаконність акції власники майна вирішили його забрати.

«О 19.10 до лікарів звернулися пікетувальники з проханням надати допомогу одному з учасників, — стверджує офіційна версія. — Тут же, в автомобілі «швидкої допомоги», який чергував біля Пенсійного фонду, 70-річному чоловікові почали надавати допомогу. В цей час учасники акції протесту оточили автомобіль і не давали можливості виїхати з місця, де проводився пікет. Співробітникам міліції довелося організовувати так званий «живий коридор», аби транспортувати людину. На жаль, в автомобілі «швидкої допомоги» чоловік помер».

 Так само з’явилася інформація, що буквально напередодні — у суботу 70-річний Геннадій Конопльов скаржився на біль у грудях і звертався до медиків за допомогою (є відповідний запис у журналі). Лікарі тоді поставили діагноз «ішемічна хвороба серця з ознаками стенокардії» і запропонували госпіталізацію, однак учасник акції протесту відмовився.

Певна річ, у чорнобильців, які безпосередньо перебували поруч у наметі з покійним, інша версія того, що сталося. «Десь о 19.10 у великому наметі, де перебували 30 осіб, раптом перестав працювати генератор і зникло світло, — розповідає голова обласної організації «Чорнобиль — Єдність» Микола Гончаров. — Сюди зайшли кремезні молодики, які залили водою дві пічки і взялися витягати труби, що йшли від плит. Відразу пішов чадний газ і люди стали задихатися. А знадвору в цей час почали тиснути й обвалювати намет… Загинув наш товариш і тепер експертиза має встановити: він задихнувся чи його задавили?..»

Попри рішення суду, чорнобильці продовжують акцію протесту. Фото з сайту gazeta.ua

Прикметно, що «викурювати» димом чорнобильців спробували і напередодні згаданих подій. Вночі у великому наметі всіх терміново підняли по тривозі, бо тут чогось виникла димова завіса. Як розповідають учасники акції протесту, під підозру потрапив невідомий молодик, який назвався «кочегаром», присланим на допомогу із облдержадміністрації. Хлопчина й справді справно підкидав до «буржуйки» дрова, а коли всі поснули, перекрив заслінку труби, що виводила дим із намету.

Акція протесту проти зменшення пенсій (у листопаді чорнобильці отримали значно менші суми, ніж раніше) розпочалася ще 15 листопада. Білі пов’язки «Я голодую!» одягли більш як чотири десятки інвалідів. Припиняти протест вони відмовилися навіть після недавнього рішення Донецького окружного адміністративного суду про незаконність акції. Частина голодуючих через погіршення самопочуття опинилася на лікарняних ліжках, однак їм на зміну прийшли колеги по акції протесту.  

ОФІЦІЙНО

Президент України Віктор Янукович дав доручення Генпрокурору Віктору Пшонці до 8 грудня з’ясувати обставини загибелі учасника акцій протесту в Донецьку Геннадія Конопльова і прийняти належне рішення.

Генпрокурор  України Віктор Пшонка доручив прокуратурі Донецької області здійснити перевірку причин і обставин загибелі учасника акцій протесту.

ПРЯМА МОВА

                                   
Андрій ШИШАЦЬКИЙ, 

голова Донецької обласної
держадміністрації:

«Прикро, що те, що відбувалося, було переформатоване в політичний проект, проект із дестабілізації ситуації в регіоні. Я прагнув, аби акція протесту відбувалася в законній формі. Ми надали пікетувальникам намет МНС, який опалювали, біотуалети, чергувала «швидка допомога».

Позицію «чорнобильців» я доніс до керівників країни, зустрічався із членами уряду, і зараз триває процес підготовки відповідних рішень та постанов уряду. Не припинялися переговори з пікетувальниками, я неодноразово виїжджав до наметового містечка, зустрічався з активістами акції і просто по-людському просив припинити голодування і не грати з долями людей.

Ми діяли спокійними законними методами, але в наметовому містечку почалася істерія: мовляв, буде силове знесення наметів. Були навіть заклики до самоспалення. Йшло до того, що вигнали кочегара з МНС після задимлення в наметі.

В неділю о 18.30 до наметового містечка в робочій формі приїхали співробітники МНС, аби, виконуючи рішення суду, забрати свій намет. У нас є відео, яке ми готові всім продемонструвати, де підтверджено, що не було ніякого опору. Там тоді були приблизно 15 учасників акції. Намет швиденько згорнули і вивезли».

                                   
Олена ПЕТРЯЄВА, 

заступник голови Донецької
облдержадміністрації:

«Геннадій Конопльов перебував на обліку міської лікарні в Родинському через ішемічну хворобу серця та інших захворювань. Востаннє перебував на стаціонарному лікуванні у 2009 році. В суботу о 12.30 він звернувся за допомогою до бригади швидкої допомоги, але від госпіталізації відмовився. У неділю його самопочуття погіршилося, з 19.10 до 19.20 медики «швидкої» вживали реанімаційних заходів, які, на жаль, не увінчалися успіхом. О 19.23 було зафіксовано смерть людини. Причина — гостра серцева недостатність. Якихось пошкоджень, слідів алкоголю в організмі чи ознак отруєння чадним газом не виявлено. Після розтину експерти зробили висновок, що йдеться про природну смерть на фоні низки хронічних захворювань».

КОЛИ ВЕРСТАВСЯ НОМЕР

Учора пенсіонери, що називали себе «спілкою обдурених вкладників», написали петицію голові ОДА Андрію Шишацькому і хотіли вручити її, але людей в приміщення адміністрації не пустили. Озброєні вилами і лопатами, протестувальники оточили будівлю ОДА, виломили пластикові двері, вибили вікна. Між літніми людьми та охоронцями сталася бійка, в якій сильно побили одного міліціонера.