НУМІЗМАТИКА

У новій десятигривневій пам’ятній монеті використано складну техніку нанесення емалі

Нацбанк продовжує радувати українців введенням в обіг нових пам’ятних монет. Нині очікується, що 29 жовтня до чималого переліку цих карбувань додадуть ще дві монети: 10- та 5-гривневі, що матимуть назву «Українська лірична пісня». Наклад першої становить 5 тис. штук, другої — 30 тис. штук. Ціна продажу 5-гривневої монети 20 гривень, а 10-гривневої (у подарунковому футлярі) — 600 гривень. Вони — чинні платіжні засоби України та обов’язкові до приймання без будь-яких обмежень за їх номінальною вартістю до всіх видів платежів, а також для зарахування на розрахункові рахунки, вклади, акредитиви й для переказів.

Саме для їхньої презентації керівництво головного фінансового відомства країни і запросило пресу й телебачення до музею грошей, що розташований у Нацбанку. Заступник голови регулятора Віра Ричаківська разом із художником показали ці досить незвичні монети, як кажуть, у всій красі. «Монету номіналом 10 гривень виготовлено зі срібла, її гурт гладкий. Найголовніше, що у карбуванні використано складну техніку нанесення кольорової емалі.

 

Ось такий суто український креативний вигляд мають пам’ятні монети. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

В центрі аверсу — дівчина із коромислом і хлопець, а також обов’язкові атрибути українського села: старовинні хати й тин. По боках — обрамлення з барвінку. Все це — дуже українське і дуже ліричне, як і наша прекрасна пісня», — зазначила вона.

Монета номіналом 5 гривень дещо менша за розміром, ніж перша, і дуже схожа на «десятигривеник», проте не «оздоблена» емаллю. Вона виготовлена з нейзильберу. 

На думку начальника управління нумізматичної продукції і маркетингу департаменту готівкового грошового обігу Нацбанку Тамари Лошманової, попит на ці монети, як і на всі інші, будь-коли карбовані фінрегулятором, буде чималим. «Лише цього року ми ввели в обіг 30 монет. До кінця 2012 року їх уже буде 38. Всі вони мають різноманітну тематику і їх реалізують, крім територіальних управлінь Нацбанку, в Ощадбанку, Райффайзен Банку Аваль, банках «Хрещатик», «Фінанси та Кредит» і деяких інших. Саме ці фінустанови мають розгалужену систему відділень по всій країні», — додала вона.

Загалом динаміці реалізації різних пам’ятних монет Нацбанку можна позаздрити. Так, якщо у 2011 році їх було продано на 70 млн грн, то за 9 місяців 2012-го — на 118 млн грн (908 тис. штук).

Таку цікаву позитивну тенденцію керівництво НБУ пояснює вдалим підбором тематики, високими художніми якостями українських монет, а також зростанням цін на дорогоцінні метали. 

Т. Лошманова повідомила, що до кінця року буде введено в обіг нові монети, які присвятять Всесвітньому року кажана, синагозі у Жовкві (Львівська обл.), Року Змії.

В. Ричаківська також додала, що українські монети користуються неабияким попитом у багатьох країнах світу. Крім того, Нацбанк бере участь у щорічних міжнародних нумізматичних виставках і конкурсах, де гідно представляє свої монети.

У 2013-му фінрегулятор планує виготовити 400 тис. штук пам’ятних  монет.

Керівництво Нацбанку також зауважило, що з початку випуску інвестмонет (кінець 2011 року) до сьогодні виготовлено 30,8 тис. штук. За 9 місяців 2012 року їх реалізовано 11,6 тис., у тому числі зі срібла на 2,5 млн грн та із золота — на 31,4 млн грн. Зацікавленість населення до них теж чимала, і НБУ вже отримав заявку від комерційних банків на випуск 31 тис. штук у 2013 році.