ПРОЕКТИ

Технічний директор служби геологорозвідувальних робіт та поверхневої дегазації донецької шахти імені Засядька Ніколае Барбучану свого часу вже брав участь у бурінні надглибоких свердловин. Приміром, в океанському дні дісталися на глибину майже 7 кілометрів, а в гірських породах Румунії - на 6 кілометрів. Утім, і глибина свердловини, яку нещодавно пробурили на шахті імені Засядька, - 3 кілометри 464 - метри заслуговує на увагу. По-перше, це поки найглибша в Донбасі дегазаційна свердловина. А по-друге, йдеться про черговий етап вивчення гірничо-геологічних умов на великих глибинах.

"Цей досвід, напрацьований нами під час проходження першої глибокої свердловини, обов'язково буде використаний на другому об'єкті, - каже спеціаліст. - Всього маємо намір чотирма глибокими поверхневими дегазаційними свердловинами "переглянути" і вивчити шахтне поле. Це дасть можливість отримати додаткову і всебічну інформацію, яка стане в пригоді для забезпечення ефективності та безпеки ведення гірничих робіт".

Подорож "до центру Землі" - проведення глибинної наукової розвідки, є сподівання, дозволить визначити газоносні горизонти на глибині понад 3 кілометри, а також шляхи міграції газу з ще глибших горизонтів. Тобто свердловини допоможуть відстежити невідомі поки процеси, які відбуваються "на дні" вугільного підземелля. Для шахти імені Засядька подібна проблема дуже актуальна, оскільки вугілля тут видобувають майже на півторакілометровій глибині. І досі на підприємстві навчилися "приборкувати" метан, який є додатковим джерелом енергії. Зокрема газ використовується на діючій когенераційній станції, що забезпечує вугільників власною електричною та тепловою енергією.

Перспективність одночасного видобутку вугілля та газу очевидна, адже надра України мають багатющі запаси шахтного метану - не менше 12 трильйонів кубометрів. А комплексному використанню підземних запасів повинні передувати складні геологорозвідувальні роботи на великих глибинах, які розпочали і продовжують "засядьківці". Зараз на шахті триває монтаж нової мобільної бурильної установки і очікується, що наприкінці лютого тут розпочнуть спорудження другої надглибокої свердловини.