Голова Української
Асоціації «Чорнобиль»
органів і військ МВС,
генерал внутрішньої
служби України
Василь ДУРДИНЕЦЬ

Тоді, 26 квітня 1986 року, вже у перші хвилини після катастрофи, піднятий за сигналом тривоги, одразу ж вступив у битву з вогненним атомним монстром особовий склад караулу воєнізованої пожежної частини № 2, який здійснював охорону ЧАЕС. Разом із пожежниками мужньо діяли працівники ЧАЕС та військовослужбовці внутрішніх військ.

Загалом 33 тисячі вогнеборців, працівників усіх служб органів внутрішніх справ, військовослужбовців внутрішніх військ брали активну участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Чимало ліквідаторів одержали надто велику, несумісну з життям, дозу опромінення. Людський організм не був спроможним витримати того потужного радіаційного удару, який виник у перші хвилини і години після аварії. Кожен із нас у надзвичайно складних, раніше невідомих нам ситуаціях, і вдень, і вночі діяв самовіддано й мужньо, не шкодуючи свого життя й здоров’я.

На жаль, сьогодні серед нас немає багатьох побратимів, які виявили героїзм, пожертвували собою, зупинивши поширення катастрофи, унеможлививши її переростання в глобальний, винищувальний смерч для всієї України, багатьох країн Європи і світу.

Усі ми, хто живе нині, їм безмежно за це вдячні. Вічна їм пам’ять, шана і слава. Наш святий обов’язок — пам’ятати їх. Наш святий обов’язок — пам’ятати і про тих, хто здійснив подвиг, працюючи в зоні радіоактивного лиха, ліквідуючи наслідки аварії.

Ми добре розуміємо, що через об’єктивні причини не всі питання соціального захисту чорнобильців, які передбачені чинним законодавством, вирішуються в повному обсязі. Але сподіваємося, що з року в рік учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, члени їхніх сімей відчуватимуть турботу нашої держави про них. Свідченням цього є нещодавнє рішення Кабінету Міністрів України про суттєве підвищення розміру пенсій. В проекті Державного бюджету на наступний рік ми очікуємо, що значні кошти будуть виділені й на лікування, оздоровлення, придбання ліків та житла.

Ми постійно відчуваємо і турботу керівництва МВС України щодо створення сприятливих умов для лікування і оздоровлення ліквідаторів у медичних реабілітаційних центрах, у шпиталях та поліклініках системи міністерства, поліпшення житлових умов. Ми вдячні Президентові України Віктору Януковичу, уряду і особисто Прем’єр-міністрові Миколі Азарову за вагому допомогу в розв’язанні цих проблем.

В Українській Асоціації «Чорнобиль» органів і військ МВС ми не підтримуємо дій тих ліквідаторів-чорнобильців, які, не рахуючись з реальними можливостями держави, вимагають виплати колосальних грошових сум, визначених окремими судами. Вони забувають про долю інших категорій пільговиків — учасників бойових дій, ветеранів війни і праці та інших соціально вразливих верств населення. Є, на жаль, чимало й таких, хто не має морального права вимагати від держави виплати їм грошової допомоги, посилаючись на норми чинного законодавства. Я підтримую думку щодо необхідності невідкладного проведення перевірки законності одержання соціальних виплат окремими громадянами, які мають посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Є чимало й інших актуальних питань, які потребують практичного вирішення. В цьому контексті, насамперед, хотів би акцентувати увагу на необхідності виконання в повному обсязі Указу Президента України від 11 жовтня 2010 року «Про заходи, пов’язані з 25-ми роковинами Чорнобильської катастрофи».

Демонстративні голодування окремих чорнобильців-ліквідаторів — не найкращий, не наш метод вирішення соціальних, в тому числі пенсійних питань. Наш підхід — це конструктивний діалог з урядом, пошук оптимальних узгоджених рішень, виходячи з реальних фінансових можливостей держави. Це комплексне розв’язання усіх соціальних проблем, шляхи якого передбачені чинним законодавством як на поточний період, так і на перспективу.

Ось чому, на наш погляд, Кабінетом Міністрів має бути невідкладно розроблена Загальнодержавна програма подолання наслідків Чорнобильської катастрофи на 2012—2017 роки. Ми вважаємо неприпустимими політизацію чорнобильської проблематики, провокації, які організовують окремі політичні сили.

Закликаю побратимів-чорнобильців діяти толерантно, а урядовців та працівників місцевих органів влади — оперативно й відповідально.