ВЗАЄМОДІЯ

У Дніпропетровську пройшла конференція Асамблеї європейських регіонів

Генеральний секретар Асамблеї європейських регіонів Паскаль Гьорген упевнений, що в листопаді цього року у Вільнюсі Україна підпише Угоду про асоціацію з Євросоюзом. Затверджену за підсумками конференції Асамблеї резолюцію міністри закордонних справ Старого Світу розглянуть напередодні Вільнюського саміту «Східного партнерства».

«На цьому саміті оцінюватимуть реальні досягнення східноєвропейських партнерів і їх готовність досягти ще більшого на шляху до Європейського Союзу за 2014—2015 роки. Буде обговорено стратегію співробітництва між Україною та ЄС. Європейський Союз запроваджує дедалі більше інструментів для такого співробітництва», — наголосив Паскаль Гьорген під час свого виступу на конференції АЄР, виїзне засідання якої днями відбулося у Дніпропетровську.

Важливим аспектом дискусії стало розширення можливостей для міжрегіонального співробітництва в рамках «Східного партнерства». «Цю частину заходу я назвав би своєрідним лобі-action для просування масштабності регіонів у «Східному партнерстві», — сказав генеральний секретар АЄР.

Генеральний секретар АЄР Паскаль Гьорген (праворуч) охоче спілкувався з усіма на виставці-ярмарку «Партнерство та взаємодія». Фото автора

Депутат Європарламенту Мілослав Рансдорф звернув увагу на те, що Україна в історичному контексті завжди була надійним оплотом для Європи. І треба враховувати європейську спадщину українського народу. Зокрема, без мужньої перемоги людей, які билися з ворогом на українській землі, не було б і європейських цінностей, можливості оновити цивілізацію після Другої світової війни. «Завданням першочергової важливості є співпраця ЄС та України, — зазначив євродепутат. — Ми повинні  боротися за мрію широкої Європи як простору цінностей і духу свободи».

А поки що налагоджується співпраця між європейськими регіонами на місцевому рівні. Голова Дніпропетровської облдержадміністрації Дмитро Колєсніков розповів, що область готова співпрацювати з Європою в сільському господарстві, машинобудуванні та видобувній промисловості. Стратегічними пріоритетами й ключовими напрямками визначено розвиток сучасної інфраструктури, модернізацію ЖКГ, розвиток медицини, розв’язання екологічних проблем.

«Сьогодні кожен шостий долар, вкладений іноземними інвесторами в Україну, працює на Дніпропетровщині, — підкреслив керівник області. — Інвестиції дають нам змогу створювати нові і модернізувати існуючі виробництва, будувати ділові центри й торговельні комплекси, розвивати інфраструктуру. Портфель проектів Дніпропетровського інвестиційного агентства, які вже реалізовані або перебувають у розробці, сягає 1,8 мільярда доларів».

На виставці-ярмарку «Партнерство та взаємодія», що відбулася у рамках конференції, представники Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України орієнтували європейських гостей щодо того, куди і як інвестувати в нашій країні. Наші галузеві пріоритети щодо інвестицій — це АПК, інфраструктура, інформаційно-комунікаційні технології, туризм, енергетика та енергоефективність. Також інвестиційне держагентство пропонує вкладати гроші і у важливі регіональні проекти, серед яких індустріальний парк «Свема» у Сумській області, створення річкового гирлового інтермодального термінала на Херсонщині, зерновий комплекс та суднобудування на Миколаївщині, ІТ- парк «Інтелелектроніка» та українсько-російський технопарк «Слобожанщина» в Харківській області тощо.