Робоча поїздка Президента на Донбас і безпосередньо до зони АТО виявилася неабияк насиченою на події та зустрічі. Адже людям слід якомога частіше пояснювати державницьку позицію, постійно тримаючи руку на пульсі громадської думки у цьому непростому регіоні.    

Так, у місті Миколаївка на Донеччині, яке дуже постраждало від обстрілів терористів у липні 2014 року (пряме влучання снаряда зруйнувало 16 і пошкодило 4 квартири в будинку №11 на вулиці Миру), Петро Порошенко ознайомився з відновленням житлових будинків для городян.

«Це велике щастя — відкривати відновлений будинок. Весь світ побачив головні пріоритети української влади — мирне життя на Донбасі. Цей будинок є символом відновлення та відродження Донбасу. Моєю головною метою як Президента є мир», — зазначив глава держави, спілкуючись із мешканцями кількох відремонтованих будинків. Оскільки з міста Миколаївка почалося визволення Слов’янська, нинішня подія — символ початку нашої спільної перемоги.

Обласним і місцевим держадміністраціям регіону було спрямовано 2,5 мільярда гривень на відновлення мирного життя. Крім того, Президент виступає за створення донорського фонду для відродження Донбасу й допомоги тим, хто постраждав від війни. Загалом унаслідок бойових дій в Донецькій області пошкоджено та зруйновано майже 8,5 тисячі житлових будинків, без помешкань залишилися 11,5 тисячі осіб.

Петро Порошенко поспілкувався з родиною, якій було відновлено квартиру в реконструйованому житловому будинку, що зазнав руйнувань внаслідок бойових дій. У 2015 році спрямовано 6,2 мільйона гривень субвенції з державного до місцевого бюджету на відновлення інфраструктури Донецької області. На сьогодні відновлено всі навчальні заклади, пошкоджені під час обстрілів у місті.

Новосілля в сучасних реаліях — добрий знак для суспільства. Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

«Швидкі» їдуть у майбутнє

А медичні працівники обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф отримали від Президента 60 автомобілів швидкої медичної допомоги.

«Ці красуні швидкі допомоги, вишикувані на цьому майдані, — також символ миру. Такі машини — сучасні, європейські — можете зустріти в будь-якій європейській столиці. На сьогодні вони мають і будуть їздити вулицями, щоб рятувати життя жителів Краматорська та інших міст нашого Донбасу», — зазначив Президент, вказавши, що нинішній його приїзд фактично перший, який він присвятив переважно мирним справам.

«Медицина — це символ миру. Ніде мир не цінують так, як там, де поливали «градами», де кожен чув гуркіт снарядів, де бачили полум’я боїв та понюхали пороху, де відчули дихання смерті», — цитує прес-служба Президента слова Петра Порошенка. Він наголошує, що робить усе можливе, щоб у житті українського Донбасу ніколи більше не повторилися жахіття війни.

На контрольованій Україною території Донеччини у складі обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф працює сім станцій швидкої медичної допомоги, 25 підстанцій та 49 пунктів базування бригад. Щодня майже 170 бригад виїжджають у середньому на півтори тисячі викликів.

Серед закуплених авто — 59 автомобілів швидкої медичної допомоги типу «В», обладнаних для транспортування, основного медичного догляду та нагляду за пацієнтами, а також один реанімобіль типу «С» — спеціалізований неонатологічний для транспортування до перинатальних центрів новонароджених із тяжкими захворюваннями та вадами розвитку.

Два різні світи

Окрім автівок, Петро Порошенко вручив державні нагороди медикам. Ордени «За заслуги» ІІІ ступеня Президент вручив завідуючому хірургічним відділенням КЗОЗ «Волноваська центральна районна лікарня» Ігореві Вервейці та завідуючому травматологічним відділенням лікареві ортопеду-травматологу Центральної міської лікарні м. Торецька Євгенові Жуку за багаторічну плідну працю, високий професіоналізм, надання якісної медичної допомоги постраждалим під час проведення антитерористичної операції у регіоні. Завідуючий опіковим відділенням комунального медичного закладу «Міська лікарня №3» у Краматорську Олег Андрєєв став заслуженим лікарем України. За його безпосередньої участі врятовано життя 47 військовослужбовців та співробітників МВС, мирних жителів з мінно-вибуховими, вогнепальними пораненнями, врятовано дітей під час обстрілу Краматорська й Вуглегірська. Медаль «За врятоване життя» отримав завідувач травматологічного відділення Артемівської центральної районної лікарні Дмитро Бондар.

Оголосив Петро Порошенко й про старт у Краматорську роботи патрульної поліції, який заплановано на 14 травня. Нині майбутні поліцейські навчаються в Харкові, щоб бути гідними символами мирного життя. За словами Президента, з радянських часів громадяни не звикли довіряти та чекати допомоги від представників міліції. Нині ставлення до поліцейських кардинально змінилося. І вони боротимуться зі злочинністю, захищаючи порядок, мир та спокій на вулицях Краматорська і Слов’янська.

«Це два різні світи: окупована територія, де панує безлад, озброєні бандити, і визволений Донбас, де будуть українські поліцейські — некорумповані, ввічливі, професійні, сильні, добре озброєні», — наголосив Петро Порошенко.

На околицях Слов’янська Петро Порошенко біля пам’ятної стели вшанував подвиг бійців 25-ї окремої парашутно-десантної бригади Олексія Серебрякова та Романа Менделя, які загинули 4 липня 2014 року, героїчно зупиняючи прорив броньованої колони бойовиків.