ПОЗИЦІЯ 

Глава уряду не задоволений нинішнім браком уваги з боку Міносвіти до підготовки молодих ІТ-фахівців та їхньою низькою кваліфікацією

До 2015 року галузь IT-технологій формуватиме до 8% валового внутрішнього продукту при збереженні нинішніх темпів зростання. Про це заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров під час виступу на Міжнародному науковому конгресі з розвитку інформаційно-комунікаційних технологій і створення інформаційного суспільства в Україні.

«У 2011 р. темпи зростання галузі становили 50%. При таких темпах розвитку до 2015-го сектор інформаційних технологій формуватиме до 8% валового внутрішнього продукту», — уточнив глава уряду.

За такого розвитку подій сфера IT-технологій може стати напрямком, який сприятиме прискореному соціально-економічному розвитку країни і виведе нашу батьківщину до передових країн світу. «Цей шлях, серед інших перспективних напрямків, є для нас  важелем, який дасть змогу вийти на новий рівень економічного розвитку і забезпечити людям вищі темпи соціального розвитку», — наголосив Микола Азаров.

Прем’єр-міністр нагадав, що Україна вже входить до п’ятірки лідерів IT-ринку країн Центральної і Східної Європи. На наших теренах працює понад три тисячі ліцензованих компаній і 200 тисяч фахівців IT. «При збереженні нинішніх темпів зростання в галузі IT до 2015 року буде створено близько 50 тисяч вакансій», — з упевненістю заявив Микола Азаров.

Водночас керівник Кабінету Міністрів гостро розкритикував Міністерство освіти, і зокрема його очільника Дмитра Табачника, за недостатню увагу до підготовки молодих ІТ-фахівців та їхню низьку кваліфікацію.

«Сьогодні українські вищі навчальні заклади випускають близько 15 тис. таких фахівців. З них лише 10-15% мають достатній рівень кваліфікації», — зауважив Микола Азаров.

Він повідомив, що дав доручення профільному міністерству внести необхідні зміни до класифікатора професій і програми підготовки студентів. «Навчання ІТ-фахівців має відбуватися відповідно до вимог ринку, а не за власними уявленнями про цю сферу», — переконаний Прем’єр.

Виступаючи на конгресі, Микола Азаров зазначив, що не задоволений відсутністю представників Міносвіти, зокрема його керівника, на такому важливому для ІТ-сфери заході.

«Нічого, у нас буде можливість, присутні вони чи ні, донести нашу позицію до їхніх, як би це м’якше сказати, черепних коробок. І не тільки донести, а й поставити категоричну вимогу», — передає слова глави уряду Укрінформ.