Із середини червня тривало розслідування причин пожежі на нафтобазі ТОВ «Побутрембудматеріали» у смт Глеваха Васильківського району Київщини, що призвела до важких руйнувань і групових нещасних випадків зі смертельними наслідками. І ось нарешті голова Державної служби з питань праці Роман Чернега на брифінгу в Будинку уряду поділився з громадськістю результатами роботи комісії.

Слідство встановило основні причини тієї страшної пожежі. Так, змішування нафтопродуктів відбувалося з порушенням технологічних вимог, причому за участі осіб без відповідної професійної підготовки. Вплинув і конструктивний недолік — недостатня надійність пересувного насосного електроагрегату, що використовувався для змішування й перекачування нафтопродуктів.

Ця сумна картина ще довго нагадуватиме про недбальство і нехтування правилами безпеки. Фото прес-служби ДСНС

Не було й належної проектної документації на будівництво та введення в експлуатацію виробничо-складської бази нафтопродуктів, зокрема акта готовності об’єкта до експлуатації, сертифіката відповідності завершеного будівництва об’єкта проектній документації, державним будівельним нормам, стандартам і правилам. Крім того, через додаткове розміщення 8 резервуарів по 900 кубометрів кожен дотримання протипожежних відстаней між групами резервуарів забезпечити було просто неможливо.

Комісія встановила кілька посадових осіб, які порушили чинне законодавство у сфері охорони праці, застосування і використання небезпечного обладнання та устаткування під час виконання робіт підвищеної небезпеки. Їхні дії чи, навпаки, бездіяльність призвели до трагічних наслідків. Це, за словами Романа Чернеги, керівники та посадові особи підприємств: ТОВ «Парком Транс», ТОВ «Укртрансоіл 2009» і ТОВ «Побутрембудматеріали».

Загалом під час надзвичайної ситуації постраждало півтора десятка людей. Спеціальне розслідування проводилося по десяти особах, які працювали за трудовими угодами. З них — три зі смертельним наслідком. Щодо атестованих пожежників розслідування проводилося по лінії ДСНС.

Голова Держпраці також зазначив, що комісією із розслідування розроблено заходи з недопущення аналогічних випадків у подальшому. А саме — заборонити процеси змішування нафтопродуктів без розробки необхідних безпечних умов, повідомляє прес-служба відомства.

До складу комісії з розслідування увійшли 18 осіб: фахівці Держпраці, представники Фонду соціального страхування від нещасних випадків, а також профспілок, місцевих органів влади, ДСНС, воєнізованого підрозділу ДТГО «Південно-Західна залізниця», підприємств, працівники яких постраждали в аварії.

Визначено перелік підприємств, працівники яких постраждали в аварії. Це ТОВ «Парком Транс», ТОВ «Укртрансоіл 2009» і ТОВ «Побутрембудматеріали», Відокремлений підрозділ Козятинського загону відомчої воєнізованої охорони ДТГО «Південно-Західна залізниця», Державний пожежно-рятувальний загін (м. Васильків) Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Київській області.

Під час розслідування комісія використовувала матеріали кримінального провадження за фактом пожежі та висновки експертів Київського науково-дослідного інституту судових експертиз.