РОБОЧА ПОЇЗДКА 

У цьому Прем’єр-міністр Микола Азаров переконався на прикладі сільгосппідприємств Житомирщини
 

Перебування глави уряду в області розпочалося з приватного сільгосппідприємства «Україна» в Брусилівському районі. Нині господарство обробляє приблизно 1400 га ріллі, майже третина якої ще кілька років тому заростала бур’янами. До речі, як наголосив голова Житомирської облдержадміністрації Сергій Рижук, загалом торік в області повернуто у сільгоспкористування близько 50 тис. га перелогів. Звісно, за потенційними можливостями Житомирщині важко змагатися з чорноземними регіонами, проте врожаї тут завжди стабільні. Нинішній рік теж обіцяє не стати винятком і, як сподіваються аграрії, валовий збір зернових в області сягне 1,5 млн тонн.

Микола Азаров ознайомився зі станом готовності до жнив, які на Житомирщині вже фактично стартували на перших плантаціях ріпаку та ячменю. Керівник сільгосппідприємства «Україна» Галина Сім’ячко продемонструвала гостям роботу діючого у господарстві сучасного зерносушильного комплексу, який дає змогу швидко і без використання ручної праці доводити доставлене з поля збіжжя до потрібних для довготривалого зберігання кондицій. Як зазначив Микола Азаров, аналогічна техніка вкрай необхідна аграріям. Тим більше, що налагодження її випуску мінімізує втрати вирощеного врожаю та дасть замовлення для вітчизняної машинобудівної галузі.

Такими індиками не соромно і перед Прем'єром похвалитись. Фото Олега МАРКЕВИЧА

Об’єктом закономірної зацікавленості глави уряду став стан справ у тваринництві. Як розповіла Галина Сім’ячко, в господарстві утримують 418 голів ВРХ. Причому поголів’я значно зросло саме цього року, що перш за все обумовлено дією державної програми стимулювання галузі. Втім, хоча кожен сьомий працівник сільгосппідприємства зайнятий саме доглядом за худобою, тваринництво забезпечує лише 1% загального прибутку господарства. Разом з тим, це і гарантована зайнятість працівників упродовж всього року, і стабільні надходження оборотних коштів від продажу молока та м’яса, що вкрай важливо для аграріїв.

Наступним пунктом поїздки Прем’єр-міністра став візит до особистого селянського господарства жителя с. Костовці Павла Збінського. Розпочавши з вирощування 50 індиків для власних потреб, члени цієї дружної родини нині утримують півтисячі голів цієї птиці, невелику пасіку та займаються вирощуванням ягід на реалізацію.

Микола Азаров не лише пообіцяв пропагувати приклад цієї сім’ї, а заявив, що «потрібно на телевізійні ток-шоу запрошувати людей, які можуть розповісти щось корисне, які піднімають не тільки себе, а й країну». За словами Прем’єр-міністра, під час поїздок країною він постійно зустрічає тямущих, грамотних і роботящих співвітчизників.

«У 2010 році, коли прийшов в уряд і побачив, що навколо розруха, я сказав: «Працюйте. Беріть лопати і працюйте». Мені дорікали, що Прем’єр усіх відправив з лопатами працювати. Це не так. Просто я не люблю ледарів», — заявив Микола Азаров. На його переконання, кожному слід зрозуміти просту істину: працює економіка — діють соціальні гарантії.

Красномовним підтвердженням справедливості цього принципу стало відвідання главою уряду Житомирського обласного перинатального центру, який став сьомим в Україні. В його зведення вкладено 10,5 млн грн з державного та 3,5 млн грн з місцевого бюджетів. Зате завдяки роботі цього закладу значно зросла безпека пологів та якість медичного обслуговування породіль та новонароджених. Нині саме тут з’являється на світ третина всіх малюків Житомирщини.