ГРОМАДА

Сьогодні, 7 грудня, в Україні святкують День місцевого самоврядування
 

Зазначимо, що йдеться не про професійне чи корпоративне відзначення, як його іноді ще позиціонують окремі чиновники. Насправді після головного державного свята — Дня незалежності України — нинішнє безпосередньо зачіпає інтереси найширшого загалу. Оскільки кожен громадянин нашої країни є ще й членом однієї з  громад, згуртованих у понад 12 тисяч міських, селищних і сільських рад, об’єднаних територіально в райони, області, столицю, місто зі спеціальним статусом та Кримську автономію.

Членами конкретних громад є Президент, Прем’єр-міністр,  народні депутати, очільники центральних  відомств і решта громадян країни,  котра, як картина з пазлів, складається з багатьох тисяч цих громад. Тож всі ми разом і кожен зокрема наділені Основним Законом держави правом на місцеве самоврядування. Тобто можемо, безвідносно до посад, ще й   брати безпосередню участь в управлінні муніципальними справами.  Можемо обирати інших і самим обиратися до місцевих рад, які є органами  нашого з вами самоврядування, планувати та реалізовувати програми розвитку своїх територій, обговорювати проекти найважливіших для громади документів, контролювати і спрямовувати посадовців на добрі справи. 
 

З-поміж наших громадянських прав — запитувати безпосередньо обрану нами владу, на що витрачаються кошти, сплачені жителями міст, селищ і сіл у вигляді податків,  не соромитися цікавитися,  чи раціонально використовуються  на території нашого проживання субвенції з державного бюджету і чому бізнес, зіткнувшись з тотальним хабарництвом у чиновницьких кабінетах, тікає з нашого міста за тридев’ять земель

Хтось скаже, що це прописні істини, відомі замалим не кожному. Та чи часто ми послуговуємося ними в повсякденному житті? Чи спроможні змінити те, що на думку багатьох, є неправильним: житлова забудова на місці міського парку чи дитячого майданчика, захмарні ціни на спорудження транспортної розв’язки, збиткування над довкіллям, незадовільна робота громадського транспорту, безпідставно завищені тарифи на комунальні послуги, фанфаронство окремих очільників громад, які не шкодують  бюджетних коштів на власний піар  та  численні закордонні вояжі.

Допоки наша  ініціатива закінчуватиметься запальними  розмовами в курилках,  сердитим, проте часто-густо анонімним дзвінком до жеків, а на чергових виборах ми узвичаєно обиратимемо «менше зло», — реальних змін у наших громадах годі чекати. Як і сподівань на те, що хтось згори принесе нам на блюдечку реформоване на європейський кшталт українське місцеве самоврядування, і  бідні враз стануть багатими, а заможні справжнісінькими мільйонерами.

Натомість активна позиція кожного в себе вдома, помножена на сотні й тисячі небайдужих позицій співгромадян,  перетвориться на ту силу, з якою вже не можна буде не рахуватися. Отож від нас з вами, пересічних людей і водночас конституційно спроможних громадян насправді залежить не так вже й мало. Зокрема й те,  як швидко наша незалежна країна перетвориться на державу квітучих громад.

ВІТАННЯ

Представникам органів місцевого самоврядування, депутатам місцевих рад, активістам територіальних громад з нагоди Дня місцевого самоврядування

Шановні друзі!

Від імені Уряду вітаю Вас зі святом!

За роки незалежності багато зроблено для становлення та розвитку місцевої демократії, системи місцевого самоврядування.

Сьогодні на Вас покладена велика відповідальність за добробут територіальних громад. Виконуючи свою місію, Ви щодня забезпечуєте соціальну стабільність, спрямовуєте місцеву ініціативу на збалансований соціально-економічний розвиток регіонів. Саме від Вас залежить підвищення якості адміністративних послуг, розширення доступу жителів до їх отримання.

Ми йдемо нелегким шляхом реформування, оптимізації системи місцевого самоврядування. Основна мета цієї реформи – децентралізація влади. Нас чекає спільна робота, і Уряд налаштований на конструктивну співпрацю.

Бажаю Вам сил і наснаги, продуктивної роботи та громадської підтримки у подальшій діяльності на благо України!

Прем’єр-міністр України Микола АЗАРОВ