Процедура формування нового складу Кабінету Міністрів та коаліції, терміни, означені для нової української влади, щоб провести в країні реформи. Такою стала тема оперативно зорганізованої прес-конференції в стінах Будинку уряду. Однак того дня представникам ЗМІ не було сенсу ставити запитання Прем’єр-міністру Арсенію Яценюку. Його 40-хвилинна заява стала чіткою й лаконічною перспективою-резюме.

Передовсім, Прем’єр нагадав про заявлені майже два тижні тому принципи публічного підбору кадрів до складу Кабінету Міністрів. «Зараз тривають подальші консультації щодо коаліційної угоди. Остаточний текст буде узгоджено на рівні вищого політичного керівництва та політичних фракцій», — сказав Арсеній Яценюк. Доброю новиною він назвав й те, що абсолютно всі політичні партії пропонують своє бачення майбутнього держави.

Принцип антиполітичних квот

Глава уряду переконаний, реалізація плану реформ неможлива за відсутності єдності Президента, Прем’єр-міністра, Голови Верховної Ради та всієї парламентської коаліції. «Рішення повинні ухвалювати за участю трьох вищих посадових осіб у кабінеті Президента. Там повинні опрацьовувати різні варіанти, а публічною має бути позиція, яку підтримує парламентська коаліція. Ми сповідуємо принцип не політичних квот, а політичної відповідальності всіх парламентських сил, долучених до формування коаліції та готових брати на себе відповідальність. Ейфорія за виборами вже мала завершитися. Отримані відсотки — це відсотки відповідальності, а не кількості місць у парламенті. Країна стоїть перед неймовірними викликами, найскладніший з яких — війна, що вбиває людей та економіку. Будь-які дискусії популістського характеру чи то про текст коаліційної угоди, чи то про кадрові призначення і квоти в складі уряду неприйнятні, вони є зрадою по відношенню до країни», — означив позицію Арсеній Яценюк.

Як далі працювати?

Про реформи дискутувати не треба — краще парламентській коаліції та новому уряду застосовувати прагматизм, пропонувати те, що можна зробити в найкоротші терміни. Озвучивши цю фразу, Прем’єр-міністр перейшов до питання, якого вимагає Конституція — ухвалення Кабінетом Міністрів програми дій на рік (вона, до речі, є похідною від коаліційної угоди).

Отже, на 2015 рік уряд ставить за мету виконання п’яти завдань.

Національна безпека, оборона та військово-промисловий комплекс. Цей пункт передбачає надання Збройним силам нового озброєння, створення нової системи управління ними та логістики, яка вибудує армію, здатну зупинити військову агресію РФ та захистити українців. «Від того, наскільки ми будемо ефективні в цьому напрямку, залежить усе: починаючи від розвитку економіки та залучення інвестицій і закінчуючи успішністю реформ та відчуттям громадян упевненості в завтрашньому дні. Страх треба подолати тим, що держава здатна захистити своїх громадян», — підкреслив Прем’єр.

Для реформування у сфері юстиції уряд підготував пакет законодавчих ініціатив, зокрема проект закону про внесення змін до Закону «Про судоустрій і статус суддів» та концепцію реформування в цілому правоохоронної системи та Міністерства внутрішніх справ (з представниками Вищої кваліфікаційної комісії суддів урядовці вже погодили всі видозміни у судовій гілці влади — Авт.).

Економічний блок. Ні для кого не таємниця, що війна позбавляє країну мільярдів гривень, змоги залучати кошти від приватних інвесторів, провокує відтік депозитів та спричиняє паніку на валютному ринку. А тому знищує економічний потенціал індустріальних регіонів країни, інфраструктуру, «диктує» нові вимоги, на кшталт виділення мільярдних коштів на фінансування тимчасово переміщених із зони проведення АТО осіб... Зважаючи на всі ці чинники, Прем’єр-міністр наполягатиме, аби новим складом парламент невідкладно ухвалив закон «Про Державний бюджет України на 2015 рік». Арсеній Яценюк пообіцяв: «Закон буде дуже складним, бюджет — напруженим. Гратися у популізм нікому не вдасться». Окрім цього, в пакеті економічних реформ уряд акцентує особливу увагу на податкових та бюджетно-децентралізаційних видозмінах. «Через зменшення кількості ставок за єдиним соціальним внеском та податками бюджет буде ще напруженішим. Але ми йдемо на цей ризик, аби детінізувати економіку, дати бізнесу змогу легше дихати. Ми сподіваємося, це стане передумовою подальшого економічного зростання», — додав Прем’єр. До речі, можливість розпочати економічне зростання він прогнозує за сприятливих обставин на 2016 рік... і, звісно, за умови ухвалення новим складом парламенту урядового пакету економічних реформ.

Децентралізація як така. Верховна Рада вже ухвалила за основу Закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад». На часі — проект закону «Про засади державної регіональної політики». Уряд не вважає за доцільне відкладати питання підвищення ролі самоврядування до моменту ухвалення нової Конституції. На думку Арсенія Яценюка, підвищення ролі територіальних громад та зміна якості такого інституту, як керівники ОДА, можлива за умови ухвалення нових редакцій законів: про місцеві державні адміністрації та про місцеве самоврядування. «Повноваження від місцевих державних адміністрацій повинні перейти територіальним громадам. Це можна зробити за законом, і це слід зреалізувати протягом наступного року», — закрив питання Арсеній Яценюк.

Реформа системи державного управління поєднує кілька блоків. У рамках впровадження антикорупційної політики вже ухвалено низку законів (їх достатньо лише почати виконувати). А ось у рамках люстраційних видозмін уряд розпочав копітку роботу. Всі органи державної влади та правоохоронні органи повинні також неухильно виконати норми Закону «Про очищення влади», а паралельно сформувати кадровий резерв для оновлення державної влади та правоохоронної системи. Це порада від Арсенія Яценюка високопосадовцям на найближчу перспективу.

«Зменшення кількості — збільшення якості»

Такий підхід застосовуватимуть при створенні нової системи державного управління. Реформа у цій сфері передбачає зміну функцій міністерств, центральних і місцевих органів державної влади. Прем’єр нагадав, що наразі кількість контролю?ючих органів уже скорочено наполовину, на стільки ж зменшено і їхні функції.

«Я підтримаю все, що спрямоване на зміну якості життя в країні, все, що спрямоване на реальне, прагматичне, а не політично-популістське. Все, за що потім можна буде відповідати», — наголосив він.

А під завісу виступу нагадав, що солідарною має бути відповідальність усіх політичних сил за виконання реформ та за долю країни. Абсолютно прийнятним він вважатиме крок, коли кожна політична сила, яка підписуватиме угоду про коаліцію, представить себе не тільки у Верховній Раді, а й делегує своїх повноважних представників до Кабінету Міністрів. За його словами, це потрібно для того, аби «ніхто в парламенті не відсиджувався, а потім не розказував про новий злочинний уряд». «Чинний уряд затверджено на Майдані під час Революції гідності. Новий уряд має бути затверджено з огляду на принципи, які люди виборювали на Майдані», — резюмував Арсеній Яценюк.