Напередодні відкриття чергової сесії Верховної Ради Президент Петро Порошенко зустрівся з керівниками фракцій парламентської коаліції. Сторони обговорили всі важливі законопроекти, які народні обранці мусять розглянути найближчим часом.

Сама зустріч відбулася з ініціативи голів фракцій, що зайвий раз підтвердило налаштованість Президента на відвертий діалог і відкритість до спілкування. «Вважаю спілкування з парламентом надзвичайно важливим, і якщо фракції коаліції хочуть організувати зустріч зі мною, я як Президент відкритий до цих зустрічей. Вважаю, що дискусії й роз’яснювальна робота стосовно змісту законопроектів є ключовим елементом пошуку компромісів, знаходження взаємоприйнятних рішень, координації наших дій, які роблять нашу країну сильнішою, не дають змоги агресору реалізувати сценарій дестабілізації ситуації всередині країни і забезпечують єдність парламентських сил», — такими словами Петро Порошенко визначив суть подальшої спільної роботи.

Порошенко на зустрічі з представниками фракцій коаліції. Фото з сайту Президента України

Акцентуючи увагу запрошених на найважливіших для розгляду цього пленарного тижня рішень, глава держави назвав законопроект про підвищення соціальних стандартів і зміни до державного бюджету, який було ухвалено на розширеному засіданні уряду за участі Президента. Тож він відзначив, що згідно з цим документом також передбачається збільшення фінансування національної безпеки і вирішення низки невідкладних питань фінансування Збройних сил.

«Просив би їх обговорити і підтримати, бо нам важливий кожен день», — цитує слова Петра Порошенка прес-служба Президента.

Щодо безпекового аспекту йшлося про умови фактичної дії режиму припинення вогню на східній лінії зіткнення. Завдяки цьому з’явилася можливість, з одного боку, для збільшення контрактної складової української армії. А з іншого — зникають передумови подальшої мобілізації. Її поки що не оголошуватимуть і не проводитимуть.

«Ухвалено рішення в умовах фактичної реалізації режиму припинення вогню відкласти мобілізацію, не проводити і не оголошувати. Сьогодні для цього з’явилися перші крихкі можливості. І використати зміни до бюджету, зокрема й для збільшення контрактної складової нашої армії», — озвучив оптимістичну позицію керівництва держави її очільник.

Президент також закликав до компромісу всередині коаліції щодо запропонованого ним законопроекту зі значного підвищення або скасування мінімальної суми застави під час обрання запобіжного заходу в деяких вироках, пов’язаних із корупцією. Глава держави зазначив, що останнім часом правоохоронні органи, взаємодіючи з СБУ та прокуратурою, затримали на гарячому деяких високопосадовців. Президент назвав це добрим знаком, але застеріг від розчарування суспільства у зв’язку з можливістю рішення суддів відпустити затриманих на поруки чи під заставу. «Упевнений, що тут нам єдність коаліції потрібна як ніколи», — особливо підкреслив Президент.

Серед першочергових завдань глава держави назвав і необхідність поліпшити законодавче забезпечення, яке б відкрило шлях до повернення в Україну цінностей, вкрадених попередньою владою. «Це не лише бажання українського народу, не лише частина нашої коаліційної угоди, а й де-факто наше зобов’язання за безвізовим режимом», — окреслив мету Петро Порошенко.

Разом із головами парламентських фракцій у зустрічі взяли участь Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, Голова Верховної Ради Володимир Гройсман, міністр фінансів Наталія Яресько, представник Президента у Верховній Раді Степан Кубів.