СОЦІУМ

В Українському домі у Тернополі на два тижні розгорнули фотовиставку «Щастя — це..?!»
 

Майже 50 портретів,  представлених на виставці, вихоплюють миті зі складного життя дітей-сиріт, хлопців і дівчат з малозабезпечених, багатодітних, родин трудових мігрантів, тих, для яких місцем проживання стала вулиця. Нині ними опікується благодійна організація «Карітас». Узагалі, до слова, ця доброчинна структура опікується долею тисячі соціально незахищених юних українців. Задля цього створили п’ять центрів у різних містах країни, де таким дітям допомагають знайти тимчасовий притулок для відпочинку, отримати гуманітарний одяг і взуття, пройти медичний огляд, є можливість також відвідати різні гуртки та навчатися.

Наодинці із чужою долею. Фото Миколи ШОТА

Перший такий центр створили понад 10 років тому саме в Тернополі. 

Метою фотоекспозиції, за словами менеджера «Карітаса» Надії Чорної, власне, й стало прагнення показати, що знедолені діти є поруч з нами, і вони є добрими, зі своїми мріями, з міркуваннями про життєві цінності та щастя. Чи не найголовнішим для них є бажання жити у щасливій сім’ї та мати можливість реалізувати себе у професійному виборі й у захопленнях. Про це мовили на відкритті виставки світлин Марійка, Віктор, інші молоді люди. Скажімо, Віктор працював, мешкав у гуртожитку, але якогось дня його звідси, як каже, враз «вигнали» і він опинився на вулиці. «Людина губиться в такому середовищі, стає безпорадною, не знає, що діяти, й стає на шлях протиправного», — ділиться сумним досвідом хлопець. Добре, що юнак знайшов порятунок, підтримку та людське тепло у «Карітасі».

Марічка Чубар належить до  «Карітасу», тут вона часто грає на бандурі та співає про дітей зі складними життєвими обставинами 

Зажурені та з усмішкою, з окрайцем хліба та ложкою каші, у творчості та на відпочинку, словом, зі свого реального життя постають діти з експозиційних світлин фотомайстра із Мукачевого Олега Григор’єва. Впродовж тижня він фотографував хлопців і дівчат з важкою долею у центрах «Карітасу» в Тернополі, Хмельницькому та у Львові. У цих містах, а також у Києві, Коломиї, Донецьку працюватиме пересувна фотовиставка «Щастя — це…?!» Прийдіть, подивіться  і водночас поставте собі запитання: «Чим я можу допомогти таким кризовим дітям — одягом, взуттям, продуктами, увагою чи навіть волонтерською роботою?»