Основою трудового законодавства України нині є Кодекс Законів про працю, який був прийнятий ще у 1971 році. Крім того, в країні продовжують застосовувати законодавчі акти колишнього СРСР або їхні певні положення, деякі з них датуються 1930, 1933, 1974 роками. За час незалежності України з’явились нові суб’єкти трудового права в особі організацій роботодавців. Таким чином назріла необхідність прийняття оновленого Трудового кодексу, проект якого вже подано на розгляд до Верховної Ради. Зокрема, у проекті привабливими для працівників можуть бути норми, що передбачають компенсаційні виплати на оздоровлення при наданні щорічної відпустки, збільшення терміну щорічної відпустки з 24 до 28 днів тощо.

Сьогодні на ринку праці переважає пропозиція робочої сили. За даними Державної служби статистики, потреба роботодавців у працівниках на заміщення вільних робочих місць (вакантних посад) у липні 2015 року становила 41,6 тисяч. Навантаження зареєстрованих безробітних на 10 вільних робочих місць (вакантних посад) –103.

Трудові відносини між роботодавцями та найманими працівниками є важливою складовою системи суспільних відносин. Найгострішим для працівників окремих підприємств, установ та організацій різних форм власності залишається питання заборгованості з виплати заробітної плати.

Про це, зокрема, свідчать звернення на урядову «гарячу лінію». З початку року з питань трудових відносин та умов праці надійшло понад 15 тисяч звернень, з них 83% стосувалися оплати праці. Зі скаргами про затримку виплати заробітної плати зверталися здебільшого працівники навчальних закладів та медичних установ.

Незважаючи на складність проблеми, є чимало прикладів, коли звернення на урядову «гарячу лінію» допомогли громадянам вирішити їхні питання. Так, від виховательки дошкільного навчального закладу Ставищенського району Київської області отримано скаргу щодо затримки заробітної плати за червень 2015 року. Після звернення на урядову «гарячу лінію» заборгованість було погашено у повному обсязі протягом 7 днів. Про це дізналися фахівці Центру під час зворотного зв’язку.

Заявниця з Івано-Франківської області повідомила про затримку виплати заробітної плати за квітень нинішнього року персоналу Гвіздецької районної лікарні Івано-Франківської області. Звернення було надіслано на розгляд Івано-Франківської облдержадміністрації. За повідомленням Коломийської райдержадміністрації Івано-Франківської області стало відомо, що заборгованість із зарплати було виплачено у повному обсязі. Про отримання коштів заявниця повідомила під час зворотного зв’язку з фахівцями Центру.

Чимало звернень стосувалося питань дотримання порядку звільнення, зокрема громадяни просили роз’яснень щодо гарантій при звільненні працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці, ліквідації підприємства, реорганізації, скороченні чисельності або штату працівників. Скорочення кадрів – це болюча проблема, з якою стикається більшість установ, незважаючи на те, чи це підприємство державне чи приватне. Не секрет, що більшість роботодавців намагаються зробити цю процедуру без виплати належних компенсацій. Адже формальна процедура скорочення дуже витратна, тому керівники зазвичай просто змушують працівників писати заяву за власним бажанням, що суперечить чинному трудовому законодавству. Як можна захистити свої права у цій ситуації? Відповідні дії – звернення до суду.

Але є випадки, коли цю проблему можна вирішити без звернення до суду. Так, на урядову «гарячу лінію» звернулася жителька м. Борислав Львівської області щодо загрози її  звільнення за скороченням штату з посади медичної сестри у Бориславській центральній міській лікарні. За результатами розгляду звернення, Департаментом охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації повідомлено, що адміністрацією лікарні був скасований наказ, згідно з яким посада заявниці скорочувалася.

Із загальної кількості звернень з питань умов праці переважають звернення від переселенців з Донбасу. У зв’язку з неможливістю функціонування органів виконавчої влади у районах проведення антитерористичної операції в Донецькій та Луганській областях, працівники продовжують звертатися щодо захисту їх трудових прав та переведення у відповідні установи та організації в інші регіони країни. Зокрема, після неодноразових звернень переселенки з Донбасу щодо переведення її дочки для подальшого проходження служби до ГУМВС України в Запорізькій області питання було вирішено позитивно, що встановлено під час зворотного зв’язку із заявницею.

Загалом за період з 31 серпня по 6 вересня на урядову «гарячу лінію» надійшло  48 683 дзвінка, через Інтернет зареєстровано 312 звернень.

0-800-507-309 – урядова «гаряча лінія» працює цілодобово.

044-284-19-15 – для жителів м. Києва.

+380-44-284-19-15 – для громадян, які перебувають за кордоном.

Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua