НОВІ ТЕХНОЛОГІЇ

Перетинати українсько-російський кордон стане швидше, простіше та комфортніше

На українську ділянку, минаючи прикордонний пост контролю "Гоптівка", вривається автомобіль "Жигулі". На вимоги зупинитися водій не реагує. Тоді прикордонники розгортають спеціальний ланцюг з шипами - засіб примусової зупинки "Кактус" - і затримують порушника...

Цю картину власний кореспондент "Урядового кур'єра" спостерігала під час міждержавного тренінгу українських і російських прикордонників, що відбувся на Харківщині. Він проходив у рамках практичної реалізації доручень президентів України Віктора Януковича та Російської Федерації Дмитра Медведєва щодо спрощення формальностей на українсько-російському кордоні без послаблення засобів безпеки. У заході взяли участь голова Державної прикордонної служби Микола Литвин та перший заступник керівника прикордонної служби ФСБ Росії В'ячеслав Дорохін, посадовці різних рангів двох країн.

Як пояснили прикордонники, досягти поставлених завдань планують шляхом облаштування додаткових пунктів пропуску та запровадженню спільного контролю, за якого мінімізуються наявні формальності і будуть встановлені певні преференції для громадян України і Росії. Себто вводитимуться магнітні картки, що дозволять жителям прикордонних районів (а після прийняття окремих нормативних документів - і жителям області) перетинати кордон без будь-яких обмежень. Для цього в усіх пунктах пропуску на ділянці українсько-російського кордону встановлять спеціальне обладнання.

- Експеримент із застосуванням електронних карток було проведено у Борисполі, - каже Володимир Литвин. - Ми видавали їх безкоштовно для того, щоб люди подивилися, як комфортніше можна проходити прикордонний контроль. Система така: якщо людина дуже часто перетинає кордон і не хоче постійно проходити реєстраційні та інші процедури, вона оформляє документи, сплачує 18 грн 20 коп., отримує картку і починає користуватися нею.

За словами Володимира Литвина, ця картка - сходинка до майбутнього біометричного контролю. Людина, яка її отримає, вдвічі швидше перетинає кордон, і жодних проблем у неї не виникає.

Ще одне "ноу-хау" передбачає під час оформлення документів на легкові автомобілі та рейсові автобуси не висаджувати пасажирів з транспортного засобу. В автомобільному пункті пропуску буде одна зупинка, на якій працюватимуть усі служби разом. Крім цього, планують налагодити технологію оформлення документів пасажирів поїздів прямого слідування на станції відправлення. А потяги, що йдуть транзитом через Україну, не перевіряти зовсім. Наразі, як поінформував Володимир Литвин, українські прикордонники працюють над тим, щоб у нічний час не будити пасажирів і не створювати незручностей. А за добу через нашу територію проходить десь 370 пасажирських поїздів, з яких 137 - уночі.

Усі ці та інші напрацьовані пропозиції прикордонники планують внести на розгляд президентів України і Росії під час їхньої зустрічі, яка відбудеться 26 листопада у Москві.