ПРЕЦЕДЕНТ

Харківські міліціонери дуже своєрідно доозброюють своїх колег

Співробітників Департаменту внутрішньої безпеки МВС України здивувати якимись людськими вчинками важко. Бо бачили і бачать у своїй роботі всякого — і відвертих дуроломів, і розбещених владою та вседозволеністю пристосуванців, і тих, кого жадоба наживи змусила забути про елементарну совість і честь правоохоронця… Але недавня надзвичайна подія, що трапилася в Харкові, як кажуть, не лізе ні в які ворота. Уявіть собі: міліціонер торгував… зброєю. І не якимись там газовими «пукалками», а справжніми бойовими стволами зі свого ж міліцейського арсеналу.

Днями начальник цього самого департаменту Олександр Мечетной на спеціально скликаній в МВС прес-конференції розповів, що в Комінтернівському райвідділі Харківського міського управління внутрішніх справ виявлено факт торгівлі табельною зброєю. Фабула така: співробітник райвідділу, технік по озброєнню, скориставшись неуважністю (чи ще чимось — поки що не відомо), начальника підрозділу, який протиправно наклав резолюцію на його рапорт, виніс із чергової частини ніби для ремонту 23 одиниці вогнепальної зброї — автомат Калашникова, пістолети Макарова і «Форт», а також одну ракетницю. Протягом серпня-вересня автомат з ракетницею і майже всі пістолети він продав, як стверджує Олександр Мечетной, своїм колегам, співробітникам міліції, за смішною навіть для дилетанта ціною — 300-400 гривень.

Нині триває слідство — прокуратура Харківської області за цим фактом порушила кримінальну справу за статтями 262—263 Кримінального кодексу України («Викрадення, привласнення зброї або заволодіння нею шляхом шахрайства чи внаслідок зловживання службовим становищем» і «Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами»). Весь проданий арсенал вилучено. На цей час заарештовано чотирьох осіб: самого техніка-зброяра, ще одного співробітника цього сектору, начальника райвідділу і цивільного, якого використовували як водія. Ще одинадцятьох міліціонерів цього ж райвідділу, які купили зброю, уже звільнено з органів внутрішніх справ. Їхню подальшу долю буде вирішувати прокуратура.

Паралельно триває службове розслідування в самому міністерстві, за результатами якого до адміністративної відповідальності гарантовано притягнуть всіх опосередковано причетних до цього працівників міліції, зокрема й керівників. Причому останніх у першу чергу. За деякими даними, з органів міліції вже звільнили не лише начальника райвідділу, а й начальника штабу міського управління МВС, керівника відділу внутрішньої безпеки і навіть самого начальника міліції в області. Чи це справді так, не відомо, треба дочекатися відповідного наказу міністра Анатолія Могильова. А в тому, що він буде, можна не сумніватися.

Разом з тим Олександр Мечетной спростував розтиражовані деякими інтернет-виданнями твердження як про кількість проданої зброї, так і про те, що вона вже десь встигла «засвітитися». Із сейфа начальника райвідділу не вилучали «мільйони» грошей і не було ніякого штурму цього приміщення, запевнив він — Департамент внутрішньої безпеки і Управління по боротьбі з організованою злочинністю МВС у Харківській області впоралися власними силами.

 Виникає запитання: чим керувалися ті, хто купував зброю? За словами начальника ДВС, усі вони пояснюють, що, мовляв, придбали стволи для колекціонування, позаяк вважали, що вони списані. Важко сказати, яке враження справлять на слідство ці виправдання —вірогідно, що його вердикт надовго відіб’є в них охоту колекціонувати не те що зброю, а й, приміром, сірникові етикетки.