«Хочете повчитися, як треба любити Україну? Приїжджайте і дивіться, як тренуються наші «нескорені»! Я заряджений і тим оптимізмом, і тією енергією, яку демонструють наші побратими й друзі. Дякую, що зберігаємо єдність, боремося за Україну. Ми нікому її не віддамо, нікому не дамо поставити на коліна, принизити. І спільними зусиллями звільнятимемо від окупанта, агресора, повертатимемо український суверенітет на кожний клаптик окупованої землі», — так емоційно Президент Петро Порошенко висловився, відвідавши півторагодинну підготовку української команди військовослужбовців та ветеранів, які зазнали поранень під час бойових дій, до участі в міжнародних спортивних змаганнях в паралімпійському стилі «Ігри нескорених».

Глава держави подякував спортсменам за їхні силу та волю до перемоги. Петро Порошенко пригадав, як зустрічався з командою спортсменів в Україні та відвідував ігри в Торонто, коли українці вперше брали участь у змаганнях і показали чудові результати, прославивши Україну.

Щоб показувати чудові результати на міжнародних змаганнях, «нескорені» активно тренуються на Олімпійському стадіоні. Фото Михайла МАРКІВА

Як повідомив уповноважений Президента з питань реабілітації учасників бойових дій Вадим Свириденко, такі тренування у столиці на Олімпійському стадіоні військовослужбовці проводять двічі на тиждень.

«Тут проходять тренування, а насправді — реабілітація. Тут займаються легкою атлетикою. Зазвичай участь у тренуванні беруть до 20 людей.  До тренувань долучаються не лише бійці, а й їхні сім’ї, тож це можна назвати справжньою реабілітацією, яка згуртовує. Міністерство молоді та спорту підтримує військових, зокрема надало змогу тренуватися й тренерів. Ми не рахуємо, скільки військових — учасників бойових дій загалом пройшло через команду «нескорених». Ми рахуємо результати. А результати в нас дуже добрі, особливо ті, які демонструють важкопоранені», — зазначив Вадим Свириденко.

Він познайомив Петра Порошенка із тренером команди «нескорених» пані Наталією, підкресливши, що її робота з командою, навантаження для спортсменів сприяють досягненню результатів. «Навіть узимку тут бігаємо. Лід, сніг — а ми бігаємо. Головне, що є охочі, результати. Важливо підняти людину, показати, що вона може це зробити. Завдяки програмам розвиваємо спортивне протезування, що дуже потрібно», — додав уповноважений Президента.

«Приємно констатувати, що трастовий фонд НАТО докладає певних зусиль, щоб підтримати «нескорених». Країни-члени НАТО допомагають і фінансово, і щодо переозброєння армії. Саме завдяки реабілітації хлопців і дівчат, які повертаються із фронту, вони ведуть повноцінне життя. НАТО створено 70 років тому, і Україна протягом останніх п’яти років зробила значну роботу для підготовки до майбутнього членства в Альянсі. Це механізм гарантування безпеки нашої держави — і на кордонах, і всередині країни», — наголосив Петро Порошенко. Він нагадав, що ухвалено нормативні документи для реформування сектору безпеки і робота в цьому напрямку триватиме.

Наталя ПИСАНА
для «Урядового кур’єра»