АКТУАЛЬНО

Президент доручив удосконалити й поглибити обговорення у суспільстві пенсійної реформи

Законопроект про пенсійну реформу поки що не готовий до розгляду у Верховній Раді. Такий висновок зробив Президент Віктор Янукович у ході зустрічі з Прем'єр-міністром Миколою Азаровим.

Тож наприкінці минулого тижня глава держави ініціативно скасував розгляд закону про пенсійну реформу. Аргументуючи такий крок, Президент підкреслив, що "законопроект не готовий до голосування".

"Я щоденно отримую величезну кількість листів від громадських організацій, громадян України, які вказують на те, що люди не знайомі з положеннями цього закону... Фактично не знайомі з пенсійною реформою", - зауважив Віктор Янукович.

На його думку, перш ніж розглядати такий важливий законопроект у Верховній Раді, слід провести роз'яснювальну роботу положень закону серед громадян. Треба, щоб його усвідомлювали люди, ті, яких буде торкатися той чи інший закон, та чи інша реформа, передає позицію Віктора Януковича прес-служба Президента.

Тож Миколі Азарову доручено вдосконалити хід громадського обговорення майбутньої пенсійної реформи і цього закону. Додатково треба обов'язково провести громадські слухання в регіонах, підкреслив глава держави

Пенсійна реформа - дуже серйозний крок, тож керівництво держави має підійти до нього з усією відповідальністю. І ця реформа насамперед спрямована на підвищення пенсій тим категоріям пенсіонерів, які сьогодні не можуть жити на нинішні малі пенсії.

Згідно з положеннями законопроекту значно скорочується розмір максимальної пенсії. "Ми значно знижуємо верхню межу, яка вже досягла 60 тисяч гривень. Ця межа не повинна перевищувати десять мінімальних пенсій", - особливо наголосив Віктор Янукович.

Завдяки реформі у пенсійній сфері буде легалізовано тіньові заробітні плати, що забезпечить зростання розміру пенсій. "Це буде набагато більше, ніж ті мізерні заробітні плати, які вони отримують у конвертах", - вважає глава держави.

А Микола Азаров по завершенні розмови з Президентом підтвердив, що йому доручено провести якіснішу роз'яснювальну роботу щодо змісту та мети пенсійної реформи в Україні: "Президент вважає, і це абсолютно справедливо, що наші люди переважно не знайомі із суттю пенсійної реформи, спрямованої на підняття рівня пенсій, зробити їх диференційованими і зацікавити з найпершого робочого дня кожну людину, щоб вона думала про те, яка буде пенсія при виході на неї за станом здоров'я чи за віком".

Микола Азаров зазначив, що у відповідному законопроекті є чимало позитивних моментів. "Це - європейський шлях розвитку пенсійної системи. Тому ми повинні зосередити зусилля і роз'яснити людям, щоб переважна більшість із них зрозуміли необхідність проведення реформи, щоб вони зрозуміли, що реформа проводиться не для уряду і не для Президента".

Люди абсолютно справедливо вимагають від влади покращення пенсійного забезпечення. Тож пенсійна реформа проводиться заради людей, заради поліпшення їхнього пенсійного забезпечення. Саме цю основну думку не доведено до українського народу, який треба зробити прибічниками проведення пенсійної реформи, підкреслив Прем'єр.

У зв'язку з цим, Кабінетом Міністрів за дорученням глави держави буде проведено масову роз'яснювальну роботу серед населення в усіх без винятку регіонах - містах, селищах, районах.