ПРЕМ’ЄР-ЛІГА

На зимові канікули команди  вирушають з різним настроєм 

Столичне «Динамо» — єдиний колектив, який подолав осінню частину чемпіонату без поразок. Досить надійний вигляд срібний призер торішньої першості має під час захисту власних воріт: у двадцяти зустрічах кияни пропустили лише вісім м’ячів — найкращий результат серед шістнадцяти команд. 

Найрезультативнішу гру продемонстрував «Шахтар». У середньому гірники в кожному матчі забивали по два з половиною м’ячі. Трохи менше святкували взяття чужих воріт динамівці — 41 раз. Причому більше половини м’ячів, які забила команда, — на рахунку атакуючого дуету Андрій Ярмоленко — Браун Ідейє.

 «Шахтар»  (у білому) став найрезультативнішою командою осінньої частини чемпіонату . Фото з сайту shahtar.com

На фініші лідери вітчизняного футболу розвинули спринтерську швидкість. «Металіст» здобув чотири перемоги поспіль із загальним рахунком — 14:4. Київські динамівці відповіли п’ятиматчевою серією — різниця м’ячів 9:1. А команда Мірчі Луческу взагалі пройшлася по конкурентах важким котком: шість перемог, і три останні з розгромним рахунком. Протягом останнього місяця найкращий бомбардир гірників Луїс Адріано разом із бразильськими співвітчизниками «намолотили» у ворота суперників 21 м’яч.

Те, що єднає чинного  чемпіона країни та срібного призера, — обидва клуби бездарно провалили виступ на євроарені. Президент гірників Рінат Ахметов вважав невдачею третє місце у груповому турнірі Ліги чемпіонів, яке дає право втішатися навесні у Лізі Європи. Але Олександр Кучер та його партнери вперше за останні чотири роки взагалі залишилися на узбіччі континентальних турнірів.

 — Шкода, що усе закінчується, — зізнався після перемоги у Кривому Розі Мірча Луческу. — Упродовж другої половини цього року ми втратили багато гравців. На жаль, треба було варіювати склад — доводилося випускати інших виконавців, у яких не було ігрової практики, награвати їх так на Лігу чемпіонів. Упевнений: якби склад стабілізувався — результати були б набагато кращі. Але навіть попри те, що навколо команди багато різних розмов, вважаю: «Шахтар»  залишається найкращою командою України.

Однак  на зимові канікули одноосібними лідерами вирушать футболісти київського «Динамо». Другим залишається «Шахтар», третю сходинку посідає «Металіст».

У боротьбі за інші путівки до Ліги Європи «Дніпро»  повернув собі четверте місце, поклавши на лопатки «Чорноморець». Шосту та сьому позиції протягом зимової паузи розділять між собою «Арсенал» і «Таврія». Кияни не залишили шансів полтавській «Ворсклі», а кримчани здолали головного аутсайдера сезону — «Оболонь».

14—15 грудня «Динамо», «Металіст» та «Ворскла» проведуть поєдинки шостого туру в Лізі Європи. Решта клубів елітного дивізіону пішли на канікули. Ігри національної першості поновляться 1 березня наступного року.