Співпрацю та експертну допомогу Україні у кількох напрямах обговорено під час зустрічі віце-прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, міністра закордонних справ Норвегії Бьорге Бренде і міністра Норвегії у справах Європи Відара Хельгесена.

«Ми розуміємо, що нам потрібні внутрішні перетворення у впровадженні реформ. Своє завдання бачу в тому, щоб готувати країну до мирного життя. Ми йдемо до Європейського Союзу, у європейську сім’ю. Нещодавно на засіданні уряду ми ухвалили рішення і подали пропозицію до парламенту щодо зміни нашого позаблокового статусу. Ми готуємося до імплементації Угоди з Європейським Союзом. І в цьому контексті поглиблення співпраці з Норвегією важливе», — зазначив Володимир Гройсман.

Бьорге Бренде висловив підтримку Україні й зазначив, що Норвегія рішуче засуджує військову агресію Росії і порушення нею норм міжнародного права. Він наголосив, що Норвегія збільшила фінансову допомогу Україні та вирішила запровадити санкцій проти Росії.

«Хоч Норвегія і не є членом Євросоюзу, вона є частиною Європи, членом Європейської економічної зони. Тому вона також ухвалила рішення про санкції щодо Росії. Це питання голосували у парламенті, рішення було прийнято одностайно», — конкретизував він.

У свою чергу Відар Хельгесен запропонував Україні, крім роботи над Угодою про асоціацію, експертну допомогу в проведенні адміністративної реформи, розпочатої українським урядом. Він підкреслив, що економічна інтеграція Норвегії в ЄС має глибоке коріння, і свого часу країна провела масштабну роботу з європеїзації адміністративної та урядової системи.

«У той час, коли весь світ зосереджений на Росії, на санкціях, на відповідях на санкції, на тому, що коїться на сході України, не слід забувати, що найважливіші питання — розвиток України, реформи і перетворення», — вважає міністр Норвегії у справах Європи.

Сторони також обговорили можливості співпраці у галузі сільського господарства у частині стандартизації продукції відповідно до європейських вимог, а також питання у сфері енергетичної інтеграції, повідомляє прес-служба Мінрегіону.

З Бьорге Бренде і Відаром Хельгесеном зустрівся й міністр закордонних справ Павло Клімкін. Він висловив вдячність за рішучу підтримку Норвегією суверенітету і територіальної цілісності України та поінформував норвезьких урядовців про розвиток подій на сході України у контексті агресії Російської Федерації. Окрему увагу було приділено крокам українського уряду для стабілізації економічного становища та реалізації реформ.

Бьорге Бренде підтвердив солідарність Норвегії з Україною та наголосив на готовності надавати подальшу підтримку нашій країні у здійсненні реформ. У цьому контексті було оголошено про чотириразове збільшення фінансової допомоги Україні  (до 25,5 мільйона доларів), а також додаткове надання гуманітарної допомоги для подолання наслідків діяльності терористичних угруповань на сході Україні.

Сторони обговорили першочергові питання двостороннього порядку денного у політичній і торговельно-економічній сферах. Було відзначено важливе значення запланованого на листопад першого в історії двосторонніх відносин візиту в Україну прем’єр-міністра Норвегії Ерни Солберг задля подальшого поглиблення співпраці між двома країнами. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»