Українська армія кілька разів за свою історію намагалася перейти на службу за контрактом. Одну з таких програм було напрацьовано у 2007—2008 роках. Тоді термін переходу встановили з 2008 до 2010 року. Через обмежене фінансування наміри реалізувати не вдалося. Потім програму оновили і визначили роком її завершення 2015-й. Недофінансування знову завадило. І лише після початку воєнного конфлікту на сході держави до питання військової служби за контрактом поставилися серйозно. Сьогодні Міноборони визначило одне з першочергових завдань — 70% загальної кількості рядового і сержантського складу мають становити контрактники.

Учора — цивільні юнаки, сьогодні — захист і надія держави.

Місія здійсненна

Процес розпочато. Після підписаного Президентом України указу «Про демобілізацію», на «дембель» рушило понад 42 тисячі осіб, призваних під час четвертої черги часткової мобілізації. На їхнє місце має прийти стільки само новобранців. Переконавшись у доцільності мати в армії вмотивованих і вже навчених бійців, оборонне відомство вирішило створити такі умови, щоб служба за контрактом стала привабливою для українців і не лише.

За словами начальника відділу комплектування військовослужбовцями військової служби за контрактом управління призову та комплектування Головного управління персоналу Генштабу ЗСУ полковника Андрія Полонського, за перший квартал цього року залучено на контракт понад 17 тисяч осіб. Більш привабливою така служба стала після нововведеного короткострокового контракту (на шість місяців). Він діє для військовослужбовців строкової служби та мобілізованих, які відслужили не менше 11 місяців, або осіб, вже звільнених з військової служби під час дії особливого періоду (з березня 2014 року і понині). Для них строк контракту може становити шість місяців. Потім солдат може звільнитися без додаткових вимог або за бажанням продовжити службу за новим контрактом — ще на шість місяців або на інші види контракту.

— Ми зацікавлені в контрактниках найбільше, — наголосив Андрій Полонський. — Не треба щоразу на хвилі мобілізації знову й знову витрачати державні кошти на навчання та екіпірування. На сьогодні вітчизняне військо налічує понад 80 тисяч рядових та сержантів за контрактом.

Офіцер розповів про переваги служби в армії за контрактом. Передовсім це грошове забезпечення, яке з початку року значно збільшилося і становить гідну конкуренцію середній зарплаті цивільного фахівця. Молодий солдат першого року служби тепер має грошове забезпечення у розмірі сім тисяч гривень. За виконання завдань у зоні АТО система надбавок передбачає 4,2 тисячі гривень за виконання завдань на першій лінії. За виконання завдань на більш віддаленій ділянці боєць додатково отримує 1,2 тисячі гривень. Безоплатне медичне, речове та пільгове санаторно-курортне забезпечення є додатковою мотивацією для проходження служби. Патріотизм держава підкріпила матеріальним стимулом.

Заохочувальним бонусом для військового, призваного на службу за призовом під час мобілізації, є одноразова виплата від 11 до 13 тисяч гривень, якщо він вирішить перейти на контракт бодай ще на шість місяців.

Також, за словами офіцера Генштабу, за працівниками, призваними на військову службу за контрактом на термін до закінчення особливого періоду або до дня фактичної демобілізації, зберігається місце роботи, посада і компенсується із бюджету середній заробіток на підприємстві, установі, організації, в яких вони працювали на час призову.

— Активніше запрацювали військові комісаріати щодо роз’яснення переваг контрактної служби над, приміром, строковою, — каже полковник Полонський. — Зробити крок до контракту не складно, варто лише заявити про своє бажання у військкоматі. Охочі проходять професійно-психологічний відбір та медкомісію. Далі фахова підготовка в навчальних центрах, у середньому вона триває два місяці. Після неї розподіл по військових частинах та підрозділах, де відбувається бойове злагодження.

Нині дещо спрощено розподіл військових за видами та родами військ. Контрактника розподіляють у той рід військ, в який він бажає, якщо немає медичних застережень. Водночас пріоритет надається бойовим військовим частинам. Також якщо у контрактника, який уже служив, виникло бажання продовжити службу в тій самій бойовій бригаді чи частині, це нині можливо навіть без письмової згоди командира, як було досі.

«Наступний крок, яким оборонне відомство заохочує громадян до служби за контрактом, — зауважує полковник Полонський, — професійне зростання та освіта. Наприкінці року служби командир шляхом оцінювання визначає найкращих солдатів. Таким пропонують прослухати курси лідерства. Після них бійців призначають на такі посади, як головний сержант взводу, командир відділення. Є ще тримісячні фахові курси для сержантів з вищою освітою, які мають бойовий досвід, для отримання первинного офіцерського звання. Після курсів їх призначають на посади офіцерів командної ланки».

Також особи, які служать за контрактом та продовжили строк військової служби за новим контрактом, мають право навчатися без відриву від служби у військових та інших вишах. Звісно, особливий період передбачає певні обмеження.

— Підстави припинення дії контракту в особливий період визначені в Законі «Про військовий обов’язок і військову службу» ст. 26 пункт 8. Це стан здоров’я, обставини сімейного характеру, пов’язані, приміром, з тяжкою хворобою близьких родичів, догляд за інвалідом з числа близьких родичів. Народження дитини в цьому переліку немає.

Перелік посад для жінок збільшиться

Зважаючи на слушні пропозиції від представниць прекрасної статі та враховуючи позитивний досвід участі в АТО жінок, вище керівництво ЗСУ ухвалило рішення про розширення переліку посад для проходження служби жінками.

Із початку року, за словами Андрія Полонського, на військову службу зараховано понад 1000 жінок. Нині на внутрішньому відпрацюванні наказ, який стосується розширення переліку штатних посад, на яких можуть проходити службу жінки. Після його прийняття в штатному розкладі з’являться посади снайперів, мінометників, екіпажів бойових машин, бійців спецпідрозділу для жінок. Проте на ці посади можуть претендувати кандидати з числа жінок, які відповідатимуть критеріям відбору за показниками фізичної підготовленості та психологічним станом.

За словами начальника відділу комплектування, зазнав змін і Закон «Про військову службу і військовий обов’язок» щодо права проходження служби іноземцями та особами без громадянства. На виконання вимог цього закону опрацьовано проект Положення про проходження військової служби іноземцями, який унормує питання їхнього прийому та убезпечить ЗСУ від потрапляння до війська сумнівних осіб. Цей порядок уже на фінальній стадії зовнішнього погодження.

— Після узаконення цього положення, — наголосив полковник Полонський, — ми зможемо брати на службу охочих з цього числа. Таким чином і іноземці, які перебувають у складі добровольчих формувань, зможуть перейти до лав ЗСУ. Вони вже мають стаж служби і довели відданість нашій державі. 

Від редакції. Крок за кроком українська армія переходить на умови військової служби за контрактом. Досвід за два роки бойових дій на сході підтвердив, що боєць має бути вмотивованим. А відтак бажання захищати від загарбників країну має бути добровільним. Командири вже відверто говорять, що хочуть мати в своєму підпорядкуванні новобранців з числа контрактників. Бо, на жаль, чимало прикрих випадків в армії сталося з вини мобілізованих. 

ДОВІДКА «УК»

Миколаївщина, Дніпропетровщина, Житомирщина, Хмельниччина, Кіровоградщина — області-лідери, з яких найбільше прибуває у військо бійців. Аутсайдерами поки що залишаються Закарпатська, Чернівецька, Івано-Франківська області. 

На який термін можна підписати контракт

♦ на 6 місяців — для осіб, звільнених з військової служби з березня 2014 року (з початку особливого періоду) по теперішній час, а також для військовослужбовців строкової військової служби та військовослужбовців за призовом під час мобілізації, які відслужили не менше 11 місяців;

♦ на 3 роки — для рядового складу;

♦ від 3 до 5 років — для сержантського та старшинського складу;

♦ від 2 до 5 років — для офіцерського складу;

♦ на особливий період (до завершення кризової ситуації  —  до прийняття рішення про повну демобілізацію). 

Куди звернутися

Усі громадяни України, які виявили бажання проходити військову службу за контрактом, повинні звернутися до військового комісаріату за місцем проживання (реєстрації), перебування на військовому обліку, в якому кандидат може ознайомитися з переліком вакантних посад та підібрати посаду (обрати майбутню спеціальність).

Військовослужбовці, що проходять службу за мобілізацією або строкову службу, мають подати рапорт за підпорядкованістю. 

З питань підписання контракту можна звернутися на безкоштовну гарячу лінію:
0–800–50–00–51