СОЦІАЛЬНИЙ ВИБУХ

У Запоріжжі металурги  під стінами будинку обласної влади 
вимагали врятувати підприємства галузі від знищення

 

Понад 4 тисячі металургів  і гірників вийшли  на  центральну площу  перед  будинком  влади у  Запоріжжі  на знак   протесту проти масових звільнень. Участь в акції взяли не тільки робітники  найбільших промислових підприємств регіону — заводу феросплавів, алюмінієвого та титано- магнієвого комбінатів, а й делеговані на мітинг представники трудових колективів з Донецька, Кривого Рогу, Дніпропетровська, Луганська, Миколаєва, Кременчука. Акцію українських металургів підтримали їхні колеги з країн СНД, зокрема Челябінська обласна організація гірничо-металургійної профспілки Росії і Міжнародне об’єднання профспілок працівників гірничо-металургійної промисловості країн СНД «Союзметал».

Люди винесли  в центр кола чорну труну, в якій символічно ховають  низку підприємств галузі. Серед них —   Запорізький феросплавний завод. Колись це було  потужне підприємство: єдине в Україні, що виробляло всю лінійку  феросплавної продукції.

 

(У жовтні  святкуватиме  78-річчя(!)).  Втім,  нині — життя на ньому ледве жевріє. У січні тут зупинили роботу одного з цехів. З 1 червня припинив роботу  інший  — великий, на якому працює понад 500 осіб. Тривають скорочення й у заводоуправлінні. Найближчим часом  майже 1900 робітників  феросплавного заводу  опиняться на вулиці.

 Головну причину кризи голова правління ЗФЗ Павло Кравченко вбачає  у стрімкому зростанні витрат підприємства  на електроенергію, частка якої в собівартості продукції досягла понад 40 %. Це призвело до різкого зниження конкурентоспроможності продукції як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках. Виробляти  її немає сенсу,  бо споживачі купують там, де дешевше. Отже, ЗФЗ скорочує виробництво і вивільняє людей. Тим часом  і держава втрачає чималі кошти  — тільки за 5 місяців цього року  — понад 328 млн грн  податків не надійшли до держбюджету. 

Криза охопила і Запорізький алюмінієвий комбінат — єдиного в Україні виробника первинного алюмінію потужністю 100 тис. тонн на рік. Колись комбінат входив до трійки кращих за рівнем заробітної плати, там працювало майже 5 тис. запоріжців, діяли соціальні програми. Зараз залишилася тільки тисяча співробітників, інші опинилися на вулиці. Усі соціальні програми згорнуто. Обсяг виробництва  значно знизився, в першому кварталі 2011 року було вироблено лише 6 тис. тонн первинного алюмінію, багатьох фахівців переведено на півставки. Збитки комбінату за 2009—2010 роки склали  $ 90 млн. Півтора місяця  тому, 26 квітня, комбінат  повністю зупинив виробництво алюмінію, пояснюючи це високими тарифами на електроенергію. Згідно з повідомленням прес-служби комбінату, підприємство відключило останній електроліз з виплавки первинного алюмінію. Без робочих місць залишилися ще 200 працівників.

Вимоги профспілкового комітету ЗАлКу до державної влади, що  виголосив   голова комітету Сергій Рибалко, були чіткими і об∂рунтованими — у разі незабезпечення власником підприємства, Об’єднаною компанією «РусАл», ефективної роботи ЗАлКу та невиконання інвестиційних зобов’язань повернути комбінат у державну власність, і крапка.

Зупинка виробництва та вивільнення тисяч працівників  на ЗАлКу, в свою чергу призвели до економічних проблем  запорізького ВАТ «Укрграфіт» — головного постачальника графітних електродів. 

У ДП ЗТМК теж проблеми через високу частку вартості електроенергії в   собівартості продукції — накопичився  чи не півмільярдний  борг  перед «Запоріжжяобленерго». Це? наслідок відсутності диференційованого тарифу  на електроенергію для  підприємств з високою енергомісткістю виробництва.

Фактично зруйновано та зупинено унікальне підприємство «Вуглекомпозит». Є спроба штучного банкрутства Інституту титану.

Як підтвердив власкору «Урядового кур’єра»  керівник Запорізького обласного комітету профспілки працівників гірничо-металургійної галузі Валерій Козуб, люди вдалися до демонстрації протесту як до  крайнього заходу через масові скорочення.  Цей негативний процес триває протягом багатьох років і  вже набув системного характеру. За даними профспілок,  в останні 10 років  тільки  в Запорізькій області  у металургійній галузі  знищено понад 18  тисяч робочих місць. І майже 7 тис. з них — в останні два роки. Не задовольняє людей і рівень оплати праці. Якщо раніше, кілька років тому, він був на 10 – 15 %  вищий за   середній по країні, то нині впав на  порядок  нижче за  аналогічний показник в інших регіонах. Тож  запорізькі металурги ледве зводять кінці з кінцями.

Учасники мітингу вручили представникам місцевої влади  відкрите звернення до Президента Віктора Януковича, в якому  закликають главу держави   вжити необхідних заходів  для вирішення проблем  ГМК Запорізької області та всієї галузі країни.

«Сподіваємось на покращення ситуації завдяки Вашій особистій участі. На жаль, без Вашого втручання названі вище підприємства  приречені на загибель, а багатотисячні колективи — на безробіття та бідність!», говориться у зверненні.

Перший заступник голови Запорізької обласної державної адміністрації Олексій Литвин, що спілкувався з мітингувальниками на площі, зазначив, що обласна влада  не залишає без належного реагування  звернення трудових колективів, на підтвердження чого навів конкретні приклади. Зокрема, після звернення адміністрації Запорізького заводу феросплавів щодо  зниження тарифу на електроенергію облдержадміністрація розпочала роботу з профільними міністерствами та НКРЕ, щоб якнайшвидше  позитивним  чином вирішити це питання.

— Трудові колективи мають налагодити  діалог і з власниками своїх заводів та адресувати низку вимог до них.  Водночас обласна влада не залишає поза увагою жодне з проблемних питань промислового комплексу та окремих підприємств.  Для облдержадміністрації було й залишається пріоритетом не лише збереження,  а й створення нових робочих місць в області, — запевнив учасників акції протесту Олексій Литвин.

ДО ВІДОМА

17 травня 2001 р. Київський апеляційний госпсуд повернув у державну власність контрольний пакет акцій ВАТ «Запорізький алюмінієвий комбінат». Про це повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури України. Суд апеляційної інстанції погодився з доводами Генпрокуратури про те, що «у зв’язку з розірванням за ініціативою ВАТ «ЗАлК» кредитної угоди з рефінансування інвестором заборгованості товариства в сумі 75,5 мільйона доларів істотно змінилися обставини, чим суттєво порушені майнові інтереси держави», — йдеться у повідомленні. Чи змінить це рішення життя металургів Запорізького алюмінієвого на краще, покаже час…