ЗАВДАННЯ

Президент зустрівся з кандидатами на посади голів райдержадміністрацій

Передусім Віктор Янукович наголосив на тому, що покращення якості життя людей має залишатися одним із пріоритетних напрямків роботи влади всіх рівнів. За його словами, зусилля слід спрямувати на розбудову інфраструктури, поліпшення якості освіти та медицини, вдосконалення системи житлово-комунального господарства і реформи в цьому напрямку, а також оптимізацію тарифної політики.

Оцінку даватимуть люди

Глава держави підкреслив, що новопризначені голови райдержадміністрацій повинні чітко визначитися з пріоритетними завданнями, над якими почнуть невідкладно працювати на місцях. «Що є пріоритетом у тому чи тому регіоні, на що потрібно звернути більше уваги. Без метушні, з розумом, спираючись на міські, селищні, районні ради», — сказав Віктор Янукович. Водночас він попередив, що центральна влада постійно триматиме руку на пульсі в кожному районі та регіоні і в міру можливостей допомагатиме. 

Крім того, Президент укотре наголосив на важливості розбудови системи ефективного державного управління в усіх регіонах країни. Нині, зазначив він, для цього є всі передумови. «За кожним вашим кроком ви повинні бачити людей. Якщо оцінка, яку вони дають, позитивна — ви на правильному шляху, правильно розставили пріоритети. Якщо оцінка буде негативною, треба своєчасно виправляти ситуацію. Рівень вашої відповідальності дуже високий», — підкреслив глава держави.

Особливу увагу він звернув на важливість створення нових робочих місць та посилення соціального захисту. «Ми зобов’язані забезпечити робочі місця та гідну заробітну плату. Тим, хто вже не здатен працювати, — забезпечити соціальний захист», — заявив Віктор Янукович.

Не оминув Президент і теми боротьби з корупцією. За його словами, чиновники-корупціонери вже відчувають на собі дію нового антикорупційного законодавства. Віктор Янукович підкреслив, що антикорупційні заходи спрямовані на детінізацію економіки: «Тіньовий капітал — це фундамент для зловживань, корупції та порушення законів. Це заважає життю людей у нашій країні. Яка частина суспільства займається корупцією? Фахівці кажуть, це не більше 5%. Але за рахунок кого ці 5% живуть? За рахунок всіх інших 95%, які платять податки», — наголосив Віктор Янукович.

Виробляти не сировину, а продукцію

Президент вважає інноваційно-інвестиційну модель розвитку України запорукою ефективності внутрішньої політики та економічного поступу. У цьому контексті він наголосив на нагальній потребі постійної роботи з модернізації українських підприємств. «Необхідно втілювати енергозберігаючі технології, які дозволять нам випускати продукцію з конкурентоспроможною ціною», — цитує слова глави держави його прес-служба.

Важливим є й покращення інвестиційного клімату. За словами Президента, це не лише перспектива розвитку країни, а й можливість створення нових робочих місць та збільшення випуску продукції з високою доданою вартістю: «Ми повинні думати, як переробляти наші сировинні ресурси, як на різних етапах покращувати технології».

У цьому зв’язку держава повинна орієнтуватися на передові та перспективні світові технології. «Нам треба створювати всі умови для розвитку науки, інновацій, новітніх технологій», — зазначив Президент.

Даючи оцінку поточній економічній ситуації, Віктор Янукович зазначив, що вона стабільна та оптимістична. Він нагадав, що економіка України другий рік демонструє тенденцію до зростання, також зменшується рівень інфляції: «Торік ми мали 8,9%, цього року за десять місяців маємо 4,2%. Скільки нам дадуть листопад і грудень — важко передбачити, але ми не очікуємо високого зростання інфляції. Вона буде на рівні сезонної», — сказав глава держави.

Він також звернув увагу на те, що останнім часом Україні вдалося значно збільшити обсяги торгівлі зі своїми ключовими партнерами. «Ми поставили в основу нашої зовнішньої політики її економізацію і дали назву: національний прагматизм. Ми шукаємо спільну мову з партнерами, захищаючи наші національні інтереси», — наголосив Президент.