Слідство було неефективним і не відповідало вимогам Європейської конвенції з прав людини. Такого висновку дійшли експерти Міжнародної дорадчої групи (МДГ), яка відстежувала перебіг розслідування українською владою трагічних подій в Одесі 2 травня 2014 року, які призвели до загибелі 48 людей.

Міжнародні експерти доповіли, що українській владі не вдалося досягти істотного прогресу в цьому резонансному розслідуванні, а ті його вади, на які вказано у звіті, негативно вплинули на здатність слідства точно відтворити обставини кривавих подій у місті й притягти причетних до відповідальності.

Винних у масових смертях людей в Одесі досі не покарано. Фото з сайту taimer.com

Українці не довіряють системі

Міжнародну консультативну групу було створено за ініціативи генсека Ради Європи Торбйорна Ягланда у квітні 2014 року. До її складу увійшли три незалежні експерти: колишній голова Європейського суду з прав людини Ніколас Братца, колишній його суддя Володимир Буткевич і колишній український прокурор Олег Анпілогов. Згідно з наданим мандатом МДГ здійснювала нагляд за дотриманням вимог Європейської конвенції з прав людини під час розслідування злочинів проти Майдану. Згодом мандат МДГ було розширено і на вивчення розслідування трагічних подій в Одесі.

Члени МДГ вважають, що українське суспільство не вірить у здатність правоохоронних органів провести чесне й неупереджене слідство і сприймає як факт безкарність представників правоохоронних органів і небажання або неспроможність влади притягти до відповідальності винних у смертях та каліцтвах людей під час подій на Майдані та в Одесі. Експерти вказують, що за 18 місяців, які минули від одеської трагедії, «жодного звинувачення щодо причетності до масових смертей, спричинених пожежею в Будинку профспілок в Одесі, так і не було висунуто».

Вагомі підстави сумніватися в неупередженості розслідування членам МДГ дало те, що, згідно зі свідченнями,  до подій в Одесі були причетні представники міліції, тому, вважають експерти,  «розслідування масових безпорядків мав вести  орган, який повністю не залежний від МВС».  Неефективним, на думку МДГ, був і розподіл у розслідуванні між Генпрокуратурою України та МВС, а загальний кадровий рівень тих, хто вів розслідування, експерти назвали неадекватним. 

Адже не було вжито достатніх і своєчасних заходів для збереження доказів. Так, не зважаючи на те, що Будинок профспілок слідчі органи оглянули одразу після ліквідації пожежі, вже 4 травня будівлю відкрито для широкого загалу. І лише 20 травня на неї накладено арешт, тобто майже через три тижні після подій.

Слідство повинно тривати

Ефективність роботи судової системи та правоохоронних органів, успадкована Україною від колишньої влади, великою мірою стала причиною того, що розслідування обставин одеської трагедії на національному рівні визнано таким, яке не відповідає Європейській конвенції з прав людини.

«Хочу наголосити, що події в Одесі були особливими і породили специфічні виклики для української влади», — сказав Ніколас Братца, пояснивши, що «масові безпорядки такого масштабу, як в Одесі 2 травня, виняткові», і їхнє розслідування потребує участі вузькопрофільних спеціалістів.

Формально мандат групи завершено, і вона припиняє роботу. «Тепер українська влада за сприяння експертів Ради Європи сама повинна відстежувати розслідування подій в Одесі, яке обов’язково має тривати», — переконаний іноземний фахівець.

Незалежні експерти впевнені, що лише ефективне неупереджене слідство, результатом якого має стати притягнення до відповідальності всіх винних у масових смертях в Одесі, зможе відродити довіру українського суспільства до правової системи країни і дасть змогу «перегорнути цю трагічну сторінку в історії України».