На одному із засідань РНБО визнано зразковим досвід надання комплексної допомоги Донбасу трудівниками та особовим складом Міжрегіонального центру швидкого реагування (МЦШР) ДСНС України міста Ромни Сумської області.

 

У серпні 100 представників особового складу та 20 одиниць спеціалізованої техніки прибули на Луганщину, до Сєверодонецька, визволеного від терористів та найманців, аби спільно з місцевими комунальними службами розпочати відроджувати з попелу і руїн адміністративні та житлові будинки, освітні й медичні заклади, реанімувати транспортне сполучення, електричне та водопостачання, розміновувати території населених пунктів. Словом, готувати друге народження колись красивого, а нині сплюндрованого міста.

Психологічна підтримка теж потрібна

Загін очолив досвідчений фахівець і організатор полковник Сергій Біляєв, який протягом 18 років успішно керує цим міжрегіональним центром, має унікальний бойовий досвід з розмінування, відзначений низкою нагород, у тому числі медалями та званням «Заслужений працівник цивільного захисту».

Як говорить Сергій Васильович, до роботи взялися без жодного «розкачування». Вже першого ж дня рятувальники не тільки працювали на відновленні зруйнованих об’єктів, а й за підтримки місцевої влади та дирекції заводу «Азот» роздали місцевим жителям півтори тонни гуманітарної допомоги та завезли для них майже 9 кубометрів питної води.

Але далеко не завжди допомога вимірюється продуктами, взуттям чи одягом. Більшість населення пережила неймовірний шок, через що з величезними труднощами призвичаювалася до мирного життя. Тож на допомогу і дорослим, і дітям прийшов досвідчений психолог — майор служби цивільного захисту Сергій Павлюк, який одразу ж розпочав обходити квартири, спілкуватися з тими, хто пережив неймовірні випробування.

Немає у світі такого приладу, що виміряв би психологічну підтримку, надану місцевим жителям. Хоч і поволі, однак вони повертаються до спокійної дійсності, усвідомлюючи просту істину — можна жити без вибухів, пострілів, руйнувань...

Поручні відновленого мосту пофарбували у синьо-жовті кольори. Фото надано прес-службою Міжрегіонального центру швидкого реагування ДСНС України

Всі знають: місто буде

З-поміж визволених населених пунктів Луганщини, в яких доводиться працювати роменським рятувальникам, найбільше дісталося Лисичанську. Після себе нелюди-терористи залишили підірвані мости, розграбовані магазини й автозаправки, пошкоджені системи водо- та енергопостачання.

Багато об’єктів виявилися замінованими, що істотно ускладнює роботу ремонтних бригад. Саме через це ДСНС України відрядила до Лисичанська роменський підрозділ, фахівці якого мають величезний практичний досвід з виконання практично всього спектра аварійно-рятувальних та відновлювальних робіт. Піротехніки та водолази буквально цілодобово обстежують місцевість, виявляючи і вилучаючи вибухонебезпечні предмети. Останніми тут нашпиговано всю територію.

Надзвичайно цінну і корисну допомогу надають спеціалістам-кінологам їхні чотирилапі помічники. Вони виявляють людей під завалами, сигналізують про міни, снаряди, гранати.

Дуже складно вести роботи на висоті. Для очищення будівель від зруйнованих конструкцій рятувальники мають спеціальну техніку і спорядження, засоби малої механізації, автономні гідравлічні інструменти тощо. Хоча, звісно ж, основна цінність — спеціалісти. Загін працює здебільшого на найскладніших ділянках, де не можуть упоратися комунальники — лікарнях, школах, дитячих садках. Адже саме ці соціальні об’єкти треба повертати до життя в першу чергу. На будь-якій роботі рятувальники пам’ятають про головне — треба вселяти людям віру у світлий завтрашній день, у те, що вони ніколи не залишаться сам на сам з проблемами і негараздами, а Лисичанськ стане таким, яким був раніше.

Томашівський міст має особливе значення

Одним з об’єктів, за відродження якого взялися роменські рятувальники, став автомобільний міст Томашівський. Раніше він сполучав залізничний вокзал «Рубіжне» та селище Новодружеськ, але 22 травня його підірвали бойовики так званої «Армії Південного Сходу», перетворивши 94-метрового красеня на купу руїн.

Спочатку водолази ретельно обстежили не тільки міст, а й навколишню акваторію на предмет вибухівки, а потім взялися до роботи. Демонтували залізобетонні конструкції та пошкоджену металеву загорожу, підсипали і обвалували прольоти, підготували поверхню, провели зварювальні роботи.

Чи не найурочистіший етап — фарбування мостових поручнів у синьо-жовті кольори, що символізують Україну. Втім, не тільки рідну батьківщину, а й повернення до мирного життя цієї частинки Донбасу, її жителів.

На цьому наголосила уповноважений Президента України з мирного врегулювання конфлікту на сході Ірина Геращенко, яка побувала на місці відновлювальних робіт.

Знову засвітився «Світлячок»

Напередодні нового навчального року в Лисичанську гостинно відчинив двері дитячий дошкільний заклад «Світлячок». Новосілля відбулося завдяки роменським рятувальникам, які менш як за місяць відремонтували зруйноване приміщення, в якому знову задзвеніли дитячі голоси. Розрахований на 250 хлопчиків і дівчаток, «Світлячок» поки «світить» не на повну потужність, але з кожним днем кількість малечі в ньому збільшується. І немає жодного сумніву, що незабаром тут буде так само, як і раніше.

А саме свято принесло неймовірну радість малечі. Адже вони чи не вперше мали змогу доторкнутися до собак-рятувальників, про яких тільки чули, але ніколи не бачили.

Заклик допомогти жителям східних областей, які на сьогодні переживають неймовірну скруту, знаходить цілковите розуміння серед трудівників Роменщини. Селяни, робітники, інтелігенція об’єднують свої зусилля, збираючи і відвантажуючи на Донбас гуманітарну допомогу. Протягом останніх трьох місяців вони передали її майже 50 тонн. Це насамперед крупи, борошно, консерви, мед, картопля, а також одяг, взуття, засоби особистої гігієни тощо. У районному центрі й районі немає жодного підприємства чи установи, які б залишилися осторонь цієї благородної справи. І навіть коли виникають ті чи ті труднощі, роменці не відступають перед ними, а наполегливо шукають шляхи вирішення.

Так, цими днями довелося звертатися за допомогою особисто до голови Сумської облдержадміністрації Володимира Шульги, оскільки власних ресурсів виявилося замало. І не даремно. Очільник краю швидко відреагував на прохання і вже за день на Донбас було відправлено чергову партію допомоги.