ПОЗИЦІЯ УРЯДУ

Андрій Клюєв наголошує: чиновників, які опиратимуться перетворенням, звільнятимуть, а найупертішими займеться прокуратура    

Попередні підсумки роботи української економіки засвідчують, що наша держава досягла посткризової стабільності. Передусім позитивних результатів вдалося досягти завдяки впровадженню реформ і прийняттю законів та програм, які спрямовані на стійкий і стратегічний розвиток. На цьому наголосив перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв під час підсумкової прес-конференції у Клубі Кабінету Міністрів.

 

Бюрократи  не здаються 

Окреслюючи пріоритети уряду на наступний  рік, перший віце-прем’єр зазначив: одним із головних завдань є поліпшення бізнес-клімату. «Ми послідовно продовжимо дерегуляцію всіх сфер економіки. Зокрема має запрацювати єдине дозвільне та єдине інвестиційне вікно», — заявив Андрій Клюєв.

Проте, за його словами, часто таким діям центральної влади опираються чиновники на місцях. Зокрема урядовець повідомив, що на початку року було прийнято закон, згідно з яким місцева влада мала б за 6 місяців переглянути та скоротити регуляторні акти. Півроку минуло, проте жодного акта ніхто не переглянув. Тому цим займатися довелося Міністерству економічного розвитку і торгівлі разом з правоохоронними органами.

У результаті було скорочено близько 33 тис. регуляторних актів. Однак місцеве чиновництво не здається. «Нині нам доводиться стежити, аби на місцях не приймали нових актів. Менталітет чиновників важко переломити», — сказав Андрій Клюєв.

Трапляються і випадки прямого саботажу президентських реформ. Так, Андрій Клюєв поінформував: нещодавно було виявлено працівників одного з місцевих підрозділів міністерства, які дуже сильно не бажали прийняття одного із законів щодо дерегуляції. Документ зачіпав їхні інтереси. Тож вони прийшли до Верховної Ради, домовилися з депутатами однієї із фракцій, і законопроект було знято з порядку денного. «З роботи вони вилетіли з тріском. А їхні справи будуть у прокуратурі», — запевнив перший віце-прем’єр.

Аж ніяк не сприяє розвитку бізнесу й сплеск злочинів, пов’язаних з протиправним захопленням підприємств. «Рейдерство — якийсь інтелігентний термін. Речі треба називати своїми іменами. Це — бандитизм, і з ним треба жорстко боротися. Посадимо кілька десятків, тоді інші вже думатимуть», — заявив Андрій Клюєв. Він також зазначив, що у рейдерських схемах беруть участь чиновники та судді. З цього приводу у першого віце-прем’єра позиція проста: вони — бандити і теж повинні сидіти у буцегарні.

На переконання Андрія Клюєва, весь цей негатив вдасться викорінити, і для якісних перетворень перешкод не буде: «Ми маємо наполегливо продовжувати політику реформ, на які суспільство чекало вже не один рік».

Власного газу буде більше

Окрім поліпшення бізнес-клімату уряд визначив й інші стратегічні напрямки економічного розвитку. По-перше, бюджетна підтримка проектів, спрямованих на структурну модернізацію промисловості та АПК. По-друге, реалізація проектів з енергозбереження, на які у 2012 році передбачається залучити близько 19,5 млрд грн небюджетних коштів. По-третє, підтримка купівельної спроможності громадян та забезпечення зайнятості населення. По-четверте, проведення твердого антиінфляційного курсу. По-п’яте, максимальне скасування будь-яких бар’єрів для українських товарів на зовнішніх ринках. По-шосте, нова державна регіональна політика.

Уряд також враховує кризові тенденції у світовій економіці. Складний період українській економіці допоможе пережити реалізація Державної програми розвитку внутрішнього виробництва. 

Відповідаючи на запитання «УК» про конкретні напрямки цієї програми, Андрій Клюєв повідомив, що передусім вона спрямована на збільшення власного видобутку  нафти, газу, газу-метану та сланцевого газу. «Нині вже є проекти, які стосуються сланцевого газу, видобутку газу на шельфі Чорного та Азовського морів. Уже є інвестори, що готові реалізовувати такі проекти. Це такі компанії, як «Шелл», «Шеврон», «ЕксонМобіл», «Ені», а також НАК «Нафтогаз України» та НАК «Надра України», — поінформував перший віце-прем’єр.

Важливою частиною програми є і заходи з енергозбереження. Андрій Клюєв навів приклад, що вже цього року на українських ТЕС почали встановлювати газові лічильники. Як результат — 7% економії газу. «У наступному році ми продовжуватимемо це. Лічильники встановлюють виключно вітчизняних виробників. До реалізації програми залучено 30 українських підприємств», — зазначив урядовець.

Крім того, пріоритетом імпортозаміщення є розвиток АПК. Так, уряд планує нарощувати експорт зернових та скорочувати імпорт сільськогосподарської продукції. «У планах — до 2015 року наростити урожай зернових до 80 млн тонн. Це амбітні плани, але реальні», — зазначив Андрій Клюєв. Також держава надаватиме підтримку тваринницьким господарствам. 

Детальніше плани розвитку на наступний рік буде обговорено на розширеному засіданні уряду, на якому має бути Президент. Також, як повідомив Андрій Клюєв, на цьому засіданні, можливо, розглядатимуть питання кадрових змін. За його словами, може, це й на краще, адже здорова конкуренція лише спонукатиме міністрів до продуктивної роботи. Водночас перший віце-прем’єр зазначив: якщо міністерство показує хороші результати, то його керівникові нічого боятися.    

Стабільність — запорука зростання

Результати роботи влади за цей рік за більшістю напрямків непогані. Зростання ВВП за 11 місяців становило 5,3%. Промислове виробництво за січень-листопад зросло на 7,8%. За словами Андрія Клюєва,  рушійною силою цього вже другий рік поспіль є машинобудування — галузь із високою часткою доданої вартості, де збільшення обсягів виробництва перевищило 17,4%. Позитивну динаміку демонструє сільськогосподарське виробництво — за 11 місяців року АПК зріс на 16,5%.

Не відстає й будівництво — обсяги виконаних будівельних робіт за підсумком 11 місяців зросли на 12,5%, а зростання в секторі будівництва житла становить 100%. Крім того, цього року побудовано приблизно 2 тис. км доріг.

Прибутки підприємств збільшилися майже у півтора раза, і позитивний фінансовий результат усіх підприємств становить понад 97 млрд грн. Це сприяло й активізації інвестиційних процесів. За словами Андрія Клюєва, за підсумком 9 місяців інвестиції в основний капітал збільшилися на 21,2%. А приріст сукупного обсягу прямих іноземних інвестицій в економіку країни становив 3,7 млрд дол. США, загальний їх обсяг перевищив 48 млрд дол. Ще одним результатом виваженої економічної політики стало зростання банківських депозитів фізичних осіб (за 11 місяців — на 11,2%).

Стабільна й національна валюта. За словами Андрія Клюєва, зростання цін за 11 місяців становило лише 4,4%.