Коли йдеться про обмін, то почувається річчю на торгах чи аукціоні, зізнається Надія Савченко в ексклюзивному інтерв’ю кореспондентові УНІАН.   «Але торги тут політичні, і я теж заручник великої політики. Життя людини варте — не більше і не менше — життя іншої людини. Тому ніяких двох ГРУшників на одну мене. Або «один на один», або з примиренням і милосердям «всіх на всіх», щоб забути про цю кляту ситуацію! Не знаю, що там у розумінні Путіна «рівнозначний обмін», але моє життя не варте більше, ніж життя іншої людини. Я йому не належу, щоб він міг думати, що може мене міняти на пільги і вигоди для себе і своєї влади! Часи работоргівлі — у минулому, якщо він ще не в курсі», — хай і змарніла та виснажена голодуванням, Надія незламна.

Українці і в російській в’язниці підтримують одне одного. Фото facebook.com

Напередодні Надія Савченко та інші українські політв’язні в Російській Федерації  Олег Сенцов і Олександр Кольченко через консулів обмінялися  листами. Відповідаючи Наді, судилище над якою триває у провінційному Донецьку Ростовської області,  Сенцов і Кольченко, які вже отримали свої вироки від знавіснілого Кремля, зазначали, що сподіватися на правосуддя марно, однак кожен день наближає усіх до спільної перемоги над агресором і робить зустріч на Батьківщині неминучою. А ще Олег  Сенцов у листі до Надії написав, що  не вмовлятиме її припинити голодування.

«Не вмовлятиму  тебе їсти, ти сама знаєш, що робиш, але дуже хочу, щоб ти не страждала, — вони цього не варті», —  написав Сенцов.

За словами українського консула Олександра Ковтуна, Надія  схудла на понад 15 кілограмів, і це дуже помітно. Та попри це, в неї ясний розум, вона хоче продовжувати боротьбу.

Учора Донецький міський суд Ростовської області  таки долучив до матеріалів справи експертизу відеозаписів полону українки, повідомляє  Радіо Свобода.

Під час засідання допитали фахівця експертного бюро «Відкритий світ» Едуарда Козлова. Він в експертизі мав вказати час створення відео полону Савченко і чи вносили у ці файли зміни.

Коли оголосили, що суд долучає до матеріалів справи не тільки саму експертизу, а й робочі записи експерта, навіть Надія не втрималася: «Це диво сьогодні якесь!»

Адже у висновках Козлов підкреслює, що під час перезапису з камери на флеш-карту було видалено 10 файлів.

Нині подання доказів стороною захисту триває. Після цього сторони перейдуть до дебатів.  І вже після цього, найімовірніше, буде винесено вирок. За словами одного з адвокатів українки  Миколи Полозова, з огляду на те, що 25 січня відкривається сесія Парламентської асамблеї Ради Європи, делегатом якої є Савченко, навіть якщо суд завершать до цієї дати, навряд чи Російська Федерація виноситиме вирок безпосередньо перед сесією.

Утім, хоч би як розвивалися події, очевидно, що у своєму цинізмі й брехні Росія зайшла надто далеко. І торгуватися їй стає дедалі важче. Сьогодні, навіть виправдавши  кремлівських бранців, РФ не може розраховувати на преференції. Ціна питання значно вища. І її Мордорові доведеться заплатити…