СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКА НАУКА

Керівники НДІ запевнили Прем'єра Миколу Азарова, що Україна може вирощувати вдосталь аграрної продукції, якість якої краща за європейську

Розвиток сільського господарства, збільшення виробництва продуктів харчування є чи не найголовнішими завданнями уряду. Саме так 1 березня цього року заявив Прем'єр-міністр Микола Азаров після відвідин двох відомих аграрних науково-дослідних інститутів - Національного наукового центру "Інститут землеробства УААН" та Інституту садівництва Української академії аграрних наук (УААН).

"Ми будемо їздити регіонами нашої країни і ретельно вивчати передові технології вирощування. Ключовим у цьому питанні є те, щоб якомога швидче зробити окремі високі досягнення наших селекціонерів надбанням усієї країни. Уряд поставив перед собою нелегке завдання - за 3-5 років розв'язати проблему постачання населення різноманітними продуктами харчування, включаючи зернові, фрукти та ягоди", - наголосив М. Азаров.

На думку Прем'єр-міністра, треба значно ширше впроваджувати в практику наукові надбання цих двох дослідницьких структур для поліпшення якості сільгосппродукції та збільшення обсягів її виробництва.

Директор інституту садівництва УААН Петро Кондратенко запевнив уряд країни, що сільськогосподарська наука, в тому числі і їхня структура, сьогодні мають неабиякий арсенал для впровадження у виробництво наукових надбань. "У розпорядженні нашого інституту сьогодні є можливості для вирощування плодових саджанців для всієї України. Але минулого року в нашій країні із 30 млн необхідних матеріалів було вироблено лише 11 млн, решта купувалася за кордоном. До того ж, в Україні 85% всієї плодової продукції виробляється на присадибних ділянках громадян і лише 15% - у великих господарствах. Це - значний перекос, адже у всьому світі основну частину плодово-ягідної продукції дають саме останні", - зазначив П. Кондратенко.

За його словами, чимало представників європейської сільськогосподарської еліти сьогодні залюбки переймають досвід учених Інституту садівництва УААН, тому так само мають вчиняти і керівники вітчизняних аграрних підприємств.

На науково-дослідних ділянках Національного наукового центру "Інститут землеробства УААН" сьогодні отримують цілком європейські врожаї різноманітних зернових культур: пшениці, кукурудзи, гречки тощо. Нині ці два НДІ є не лише науковими структурами. Вони і працюють по-сучасному: збувають свої доробки всім охочим, заробляючи гроші на розвиток своїх дослідницьких баз.

М. Азаров висловив припущення, що кошти від 1% податку, який в нашій країні вже чимало років вилучається на розвиток садівництва та виноградарства, використовуються вкрай неефективно і не видно, куди саме вони спрямовуються.

На думку П. Кондратенка, для того, щоб ці гроші використовувалися більш розумно, треба, як це робиться в усіх цивілізованих країнах, створити під цей податок кредитну спілку. "Саме вона і повинна під 5-7% річних надавати кошти на розвиток підприємств, які мають багаторічні насадження. Тоді можна контролювати кошти і бачити, як вони працюють", - підсумував він.

М. Азаров також запевнив сільгоспвиробників, що держава і надалі приділятиме активну увагу будівництву нових овочесховищ та оптових ринків збуту продукції. На його думку, все це дасть можливість знімати питання ажіотажного попиту, як це було нещодавно з гречкою. Але для того, щоб надалі не виникало подібних ситуацій, як вважає Прем'єр-міністр, треба мати збалансовану структуру посівів сільгоспструктур.