Це не страшний сон про антисанітарію середньовічної Європи. Це сучасні українські реалії. Понад п’ятсот жителів другого за величиною міста Одещини вклала на лікарняні ліжка банальна кишкова інфекція. Інакше й бути не могло, якщо у ХХІ столітті, коли йдеться про міську інфраструктуру, тамтешній люд активно оперує поняттям «вигрібна яма»…

У вівторок Прем’єр-міністр Володимир Гройсман провів нараду з виконувачем обов’язків міністра охорони здоров’я Віктором Шафранським та тимчасовим виконувачем обов’язків голови Державної санітарно-епідеміологічної служби України Святославом Протасом щодо санітарно-епідеміологічної ситуації у місті Ізмаїл Одеської області. Прем’єр заслухав інформацію щодо вжитих відповідно до його доручення заходів задля локалізації та ліквідації спалаху гострої кишкової інфекції серед місцевого населення, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Як поінформував главу уряду Віктор Шафранський, причиною масового отруєння в Ізмаїлі стало потрапляння відходів із вбиралень будинків приватного сектору до міської водогінної мережі унаслідок підтоплення через сильні зливи. Ситуацію в місті локалізовано, повідомив Святослав Протас.

Прем’єр-міністр наголосив на необхідності моніторингу санітарно-епідеміологічної ситуації в Ізмаїлі. Володимир Гройсман завважив, що потрібно убезпечитись від повторення подібних випадків в інших містах. «Ситуація тривожна з огляду на те, що будь-які зливи призводять до таких важких наслідків», — зауважив він.

Територіальні підрозділи спільно з місцевою владою мають перевірити місця водозаборів, визначити, чи є ризики підтоплення, та вжити заходів, аби унеможливити повторення ситуації, особливо з урахуванням спекотного періоду, зазначив посадовець. «Нам потрібно підійти до цього питання спільно з обласними адміністраціями і радами, міськими головами; подивитися, де є такі проблеми», — наголосив Володимир Гройсман.

Голова уряду висловив переконання, що на місцевому рівні вистачає ресурсів для того, щоб запобігти можливому затопленню. Насамперед, на його думку, необхідно підвищити відповідальність місцевої влади.

Окремо Володимир Гройсман наголосив, що слід приділити увагу питанню якості води і каналізування приватного сектору. За його словами, в Україні є ще багато міст, де чимало людей користуються вигрібними ямами і не мають змоги підключитися до централізованого каналізування.

«Нам також потрібно об’єднати тут зусилля, щоб був план дій по кожному місту, як вирішують це питання. Аби там, де потрібна допомога, ми допомогли. Ми готові допомагати, це дуже важливо. Якість питної води і каналізування — те, що має бути у ХХІ столітті у кожному дворі», — завважив він.

Прем’єр-міністр зазначив, що дає відповідне доручення Міністерству регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, МОЗу і звертається до міських голів.

Насамкінець очільник уряду висловив думку, що  ситуація з масовим отруєнням у місті Ізмаїл укотре стала наслідком популізму. «Труби діряві, каналізації немає, ХХІ століття на дворі, а всі говорять про те, що треба не звертати уваги ні на ціноутворення, ні на тарифи, які б дали можливість модернізувати увесь комплекс цього важливого господарства», — наголосив Прем’єр.

Утім, учора епідеміологи пояснили, чому не варто очікувати  швидкого згасання спалаху кишкових інфекцій в Ізмаїлі. Фахівці наголошують: не слід розраховувати на швидке закінчення спалаху, оскільки від хворих, а отже, й з навколишнього середовища, виділяються різні збудники. До того ж спекотна погода сприятиме зберіганню вірусів у навколишньому середовищі.

За даними Держсанепідемслужби, на яку посилається  прес-служба Мінохорони здоров’я, станом на  22 червня, через спалах кишкової інфекції в Ізмаїлі по медичну допомогу звернулися 538 осіб, з них 309 — діти. У лікувальних закладах міста на стаціонарному лікуванні у стані середньої важкості перебуває 234 особи, з них 109 дітей. Виписано з лікувальних закладів за час епідемії 304 людини.