НОВЕ В КРЕДИТУВАННІ

Відтепер учасники програми "Доступне житло" можуть отримати кредит на свою частку внеску за майбутню квартиру

ВАТ "Ощадбанк" і Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву підписали угоду та розробили новий механізм, за яким потенційні учасники програми "Доступне житло" зможуть взяти кредит під менші, ніж у комерційних банках, відсотки на свою частку внеску за житло.

Заступник голови правління Ощадбанку Олександр Гришко наголосив, що ця фінансова установа завжди підтримує уряд в реалізації важливих соціально-економічних програм. Такою є і програма "Доступне житло", розрахована на 2010-2017 роки. Саме тому Ощадбанк розробив спеціальну кредитну схему для цієї категорії клієнтів на випадок, якщо людині необхідно залучити кредит для придбання житла. Спрощено це виглядатиме так. Припустімо, що людина або родина має намір придбати нову квартиру. 30% її нормативної вартості може сплатити держава як безповоротну субсидію в рамках згаданої програми "Доступне житло". Решту ж 70% повинен одразу сплатити покупець. Сума, як відомо, чимала. І добре, якщо такі гроші в людини є. Якщо ж їх немає, можна звернутися до Ощадбанку та отримати на цю частку внеску кредит.

- Ми не створили кардинально нового іпотечного продукту на ринку, - зазначив О. Гришко. - Особливістю цього виду кредитування є знижені відсоткові ставки по кредиту. Якщо в інших банках або за іншими іпотечними програмами нашого банку сплачують від 20 до 23 відсотків річних, то в рамках цієї програми - тільки 16 відсотків. Термін кредиту -до 20 років. Це достатньо вигідні умови, які пропонуються лише в рамках державної програми. Мінімальна сума кредиту - від 5 тисяч гривень (адже є люди, які вже накопичили певні кошти на ці виплати), максимальна - 70% від вартості житла, але не більше.

Голова правління Фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Леонід Рисухін повідомив, що стати учасником програми можуть усі громадяни України (без обмежень за віком), які перебувають на обліку як такі, що потребують поліпшення житлових умов і можуть оплатити разом із державною субсидією та кредитом від Ощадбанку вартість житла, встановлену забудовником. Для участі в цій програмі необхідно звернутися до регіонального управління або Іпотечного центру фонду за місцем проживання та подати довідку про доходи (адже банк та фонд мають переконатися, що в позичальника є фінансові підстави повернути кредит вчасно). Вивчивши можливості потенційного клієнта, фонд звертатиметься до Ощадбанку з пропозицією надати людині кредит. Тож, як наголосив Леонід Рисухін, Ощадбанк допомагатиме не фонду, а безпосередньо громадянам. Ощадбанк розглядатиме заяву від громадянина на отримання кредиту у чотириденний термін.

Нині Міністерство регіонального розвитку та будівництва дало доручення органам місцевого самоуправління вивчити можливості людей, які перебувають на черзі для поліпшення житлових умов, та запропонувати їм взяти участь в цій програмі. У програмі "Доступне житло", яка працює вже протягом місяця, нині беруть участь близько 250 родин. А скористатися послугами нової кредитної схеми, за прогнозами Леоніда Рисухіна, зможуть близько 8 тисяч потенційних клієнтів.

- Розуміємо, що для 1,2 мільйона родин, які нині перебувають на черзі щодо поліпшення житлових умов, 16% річних по кредиту - також чимала сума. Проте це лише перший крок для того, аби зробити придбання житла доступнішим, - зауважив Леонід Рисухін.

При міністерстві створена комісія, яка відбиратиме об'єкти, в які держава пропонуватиме вкладати кошти громадян, щоб зробити з них доступне житло. В основному це так звані "довгобуди", які нині "простоюють" через відсутність фінансування. В процесі створення програми відібрали 70 таких об'єктів, з яких спеціалісти фонду потенційно придатними визнали 56 будинків. З них 14 - в столиці та її області, решта - пропорційно по інших областях.