ФОРУМ

На цьому наголошував Віктор Янукович у Варшаві, де проходив саміт учасників Ініціативи Європейського Союзу

«Східне партнерство» було представлене Польщею за підтримки Швеції у травні 2008 року на Раді ЄС. Ця ініціатива робить акцент на створенні зони вільної торгівлі, підписанні угод про асоціацію, лібералізації візового режиму та співпраці у багатьох галузевих програмах з країнами, які беруть у ній участь. До проекту запрошені Україна, Молдова, Білорусь, Грузія, Вірменія та Азербайджан.

 Крок до зближення

«Нині настав час конкретних дій з метою наповнення ініціативи «Східного партнерства» практичним змістом», — наголосив глава Української держави у своєму виступі на пленарній сесії саміту. На переконання Віктора Януковича, «Східне партнерство» має стати важливим допоміжним інструментом у розвитку відносин держав-партнерів з ЄС та сприянні їхнім євроінтеграційним прагненням. При цьому «Східне партнерство» повинно бути далекосяжним проектом та не створювати жодних обмежень стосовно тих держав, які зацікавлені в інтеграції до Європейського Союзу і готові брати на себе відповідні зобов’язання.

«Упевнений, що надання Україні та іншим державам-партнерам, які досягли прогресу у зближенні з ЄС, чітких політичних сигналів щодо європейської перспективи, а також наповнення Ініціативи конкретними проектами, буде запорукою успіху «Східного партнерства» та стане потужним імпульсом для продовження масштабних внутрішніх реформ, — наголосив Президент і додав: — Східні партнери ЄС не повинні бути позбавлені найбільш ефективного стимулу цих перетворень, якою є європейська перспектива».

Глава держави підкреслив, що свого часу Україна першою розпочала рух у напрямі реалізації базових цілей «Східного партнерства», а саме переходу відносин з ЄС у формат політичної асоціації та економічної інтеграції. Результатом наших спільних з Європейським Союзом зусиль уже найближчим часом має стати укладення Угоди про асоціацію. «Це крок до Європи, в якій буде більше свободи. Свободи торгівлі. Свободи обміну послугами. Свободи пересування капіталу та робочої сили», — заявив він.

Водночас, на його думку, «Східне партнерство» повинно відігравати важливу роль у підтримці держав-партнерів у проведенні реформ, пов’язаних, зокрема, з імплементацією майбутніх угод про асоціацію. Це зумовлює необхідність забезпечення «Східного партнерства» належними фінансовими ресурсами з боку ЄС.

Україна активно працює над реалізацією Плану дій щодо лібералізації візового режиму для створення у нашій державі в максимально стислі терміни всіх передумов, необхідних для запровадження безвізового режиму з ЄС. Забезпечення свободи пересування громадян має стати одним з наріжних каменів «Східного партнерства»,  підкреслив глава Української держави.

На саміт до Польщі прибули лідери європейських країн та ЄС. Фото Михайла МАРКІВА

Вільна торгівля активізує економіку

Президент Віктор Янукович наголошує, що створення всеохоплюючої зони вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом стане реальним інструментом для покращення стану національної економіки та відповідно зростання добробуту громадян. Про це він заявив після зустрічі з Президентом Республіки Польща Броніславом Коморовським.

Він також додав, що свою точку зору щодо створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС, безумовно, мають висловити об’єднання товаровиробників України. Це питання також обговорюється під час різних форумів. «В Україні ми вже підходимо до стадії громадських обговорень, коли об’єднання товаровиробників братимуть учать у прийнятті рішення про створення зони вільної торгівлі і висловлюватимуть свою точку зору», — сказав Віктор Янукович.

Президент додав, що до остаточного рішення залишилося врегулювати небагато питань. «Але саме цей процес наближає нас до мети, яку ми перед собою ставимо. Тобто це не просто підписати черговий бюрократичний документ, це реальне створення умов зростання економіки і на цій основі підвищення добробуту наших громадян», — сказав він.

У свою чергу Президент Польщі привітав Україну з успіхами у підготовці угоди про зону вільної торгівлі з Євросоюзом. Він додав, що і Україна, і Польща, яка підтримує Україну, усвідомлюють: залишається ще одна дуже важлива справа. Йдеться про переговори щодо Угоди про асоціацію, куди власне і входить договір про вільну торгівлю. Після цього, зазначив польський лідер, треба буде пройти досить складний процес ратифікації підписаних документів. «Буде як завжди — успіх матиме багато батьків. Але я хотів усе ж таки привітати тут за це Президента Віктора Януковича. Я хотів запевнити, що Польща й надалі підтримуватиме євроінтеграцію України — нашого найважливішого сусіда», —  сказав Броніслав Коморовський.

Віктор Янукович також повідомив: «Я запросив Президента Коморовського та Прем’єр-міністра Туска на відкриття стадіону «Олімпійський» у Києві, де буде проводитися фінальний матч Євро-2012. Це також та спільна справа, яку ми робимо разом». Глава держави висловив упевненість, що дружні змагання між Україною та Польщею у процесі підготовки своїх міст до проведення Євро-2012 посприяли будівництву високоякісної інфраструктури. «Ми добре розуміємо, що ці об’єкти слугуватимуть наступним поколінням», — сказав він.

З Ангелою Меркель Віктор Янукович говорив про євроінтеграцію

Успіх поряд

Варшавський саміт Ініціативи ЄС «Східне партнерство» сприятиме розвитку торговельно-економічної співпраці між країнами Євросоюзу та Східної Європи. Про це заявив Віктор Янукович після зустрічі з Прем’єр-міністром Польщі Дональдом Туском. «Переконаний, що цей саміт також відкриє новий шлях для розвитку наших торговельно-економічних відносин, до євроінтеграційних процесів, які йтимуть на сході Європи», — сказав Віктор Янукович. За його словами, господарі створили всі умови для того, щоб ми мали можливість у традиційно дружній обстановці обговорити ті питання, які сьогодні хвилюють Україну як у наших двосторонніх відносинах, так і у питаннях євроінтеграції.

Наразі Україна та Польща докладають усіх зусиль для поглиблення двосторонньої торговельно-економічної співпраці. «На двосторонньому рівні ми робимо все, щоб створити умови для бізнесу, наших товаровиробників», — підкреслив Президент.

У цьому контексті глава Української держави звернув увагу на важливість проведення спільних конференцій представників бізнесу. Він зокрема нагадав, що у Сопоті відбудеться бізнес-форум за участю підприємців з Польщі, України, інших держав Європи, де учасники обговорять питання економічного розвитку країн, залучення інвестицій та створення нових робочих місць.

Глава держави особливо наголосив, що йдеться про роботу, яку сторони ведуть не заради підписання якихось декларативних документів, а для забезпечення комфортної роботи бізнесу, зняття перешкод у русі товарів, людей та фінансів.

У цьому сенсі для нас є принципово важливим відображення в Угоді про асоціацію перспектив членства нашої держави в Європейському Союзі. За словами Президента, українська сторона добре розуміє, що під час ратифікації підписаних з ЄС угод це питання обговорюватиметься в кожній із країн-членів ЄС парламентами цих країн. «Це питання буде дуже чутливим для наших сторін. Я переконаний, що наші партнери у Європі й особливо наші друзі в Польщі з розумінням ставляться до прогресу, який сьогодні є на цьому шляху», — сказав Віктор Янукович.

У свою чергу Прем’єр-міністр Дональд Туск звернув увагу на істотний прогрес, досягнутий Україною в євроінтеграції протягом останнього часу. «Це результат зусиль української влади, європейських властей та головуючої зараз в Євросоюзі Польщі», — зазначив він. Польський Прем’єр висловив сподівання, що до кінця цього року сторони парафують Угоду про асоціацію. «Здається, що цей великий успіх на відстані витягнутої руки», — метафорично зауважив він.

Цінуємо партнерство

У Варшаві Віктор Янукович провів низку двосторонніх зустрічей. Учора перед початком саміту він розмовляв із Головою Європейської Комісії Жозе Мануелем Баррозу та Головою Ради Євросоюзу Германом Ван Ромпеєм. А після цього — з Федеральним канцлером ФРН Ангелою Меркель.

А напередодні Президент зустрічався  з Прем’єр-міністром Ірландії Ендою Кенні. Глава держави підкреслив, що українська сторона високо цінує налаштованість Ірландії на двосторонню співпрацю. Він звернув увагу на істотну активізацію торговельно-економічної співпраці між Україною та Ірландією торік і продовження цієї тенденції цього року. Віктор Янукович висловився за необхідність створення дієвих механізмів співпраці та договірно-правової бази, яка б сприяла подальшій розбудові співробітництва між нашими країнами. У цьому контексті він запросив Прем’єр-міністра Ірландії відвідати Україну та передав таке саме запрошення Президенту країни.

А на зустрічі з Прем’єр-міністром Португалії Педро Пасуш Коелью Віктор Янукович підкреслив, що задоволений започаткуванням діалогу між державами. Як повідомляє прес-служба Президента, запрошуючи главу уряду відвідати Україну з візитом, український лідер наголосив: «Ми дуже зацікавлені активізувати наші відносини з Португалією. Нам з вами треба робити це спільно».

Робочий візит Президента України до Республіки Польща. Фоторепортаж Михайла МАРКІВА