УРОКИ НА ЗАВТРА

На Черкащині треба створити умови для прискореного розвитку економіки і відродження промислового виробництва

Здавалося, тривожна тенденція — торішнє зменшення обсягів виробництва промислової продукції на Черкащині — настільки схвилює учасників сесії облради, що вони принаймні назвуть реальні причини такої ситуації. Однак почути довелося здебільшого констатацію фактів.

Зменшення промислового виробництва, — читаємо в матеріалах сесії, — відбулося в основному через спад у машинобудівній галузі — на 12,9%, хімічній — на 6,6% і харчовій — на 4,4%.  Причина спаду у машинобудуванні — зменшення випуску автомобілів на ДП «Автоскладальний завод № 2» ПАТ «Автомобільна компанія «Богдан Моторс» через введення Росією утилізаційного збору з автомобілів, що імпортуються, та зменшення попиту на них на внутрішньому ринку. У хімпромі відбулося зменшення обсягів виробництва на ПАТ «Азот» через поточні ремонти протягом року та падіння попиту на окремі види продукції на зовнішніх ринках.

Це нагадало мені відповідь одного з учнів на запитання вчительки, чому не вивчив урок: «Я вчив…». Тобто хоч якогось аналізу причин спаду ніхто не почув, а тому й обговорення проблеми вийшло формальним. 

Економіст, — зауважив хтось із гумористів, — це фахівець, який завтра точно знатиме, чому те, що він передбачав учора, сьогодні не сталося. Однак полишимо гумор. Бо якщо вже сміятися, то над чимось менш значущим.

Тим часом є на Черкащині й позитивні приклади роботи. Зокрема в сільському господарстві. Питома вага цієї галузі у валовій доданій вартості області нині становить майже 20%. Торік зібрано майже 3,4 млн тонн зернових за середньої врожайності 52,7 центнера з гектара, що є найвищим показником у країні.

Був гарний урожай, тож приплід теж чималий вдався. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Один із найяскравіших прикладів — робота ПСП «Плешкані», що є галузевим і рейтинговим лідером з виробництва молока в Україні і яловичини в області. За підсумком року сумарний надій тут від корови становив близько 7200 кілограмів.

 — Ми зберегли тваринницькі підрозділи у населених пунктах, де орендуємо землю, — розповіла керівник підприємства Людмила Лисун. — Ферми — це робочі місця. Скорочувати їх ніхто не збирається. Навпаки: стратегія розвитку передбачає поширення інновацій і міні-проекти. Наприклад, прораховуємо вартість реконструкції ферми у Ковраї.

Чому ж лише деякі господарства області наближаються до таких показників, а іншим до них ще дуже далеко? Так питання нині чомусь ніхто не ставить, хоч саме такий ракурс аналізу й міг би допомогти господарювати по-новому. Натомість лише констатували:  поголів’я ВРХ в області порівняно з попереднім роком скоротилося на 1,6%, реалізація на забій худоби і птиці у живій масі — на 2,5%.  Цілком очевидно: село нині потребує більшої державної допомоги, уваги місцевої влади. 

Те, що певні зрушення на краще вже є, лише підтверджує думку: там, де докладають зусиль, результат радує. Ось тільки деякі віхи: за рік в області реконструйовано низку тваринницьких ферм, введено кілька елеваторів, відкрито оптовий аграрний ринок у  м. Черкаси.

Є певні позитиви і в соціальному плані, зокрема створено чимало нових робочих місць, середня зарплата зросла порівняно з попереднім роком на 17% і становила 2478 грн.    

Область вступила у новий рік з новим бюджетом, дохідна частина якого передбачена на рівні 2,6 млрд грн, а видатки збільшаться порівняно з минулим роком на 14%.

Є підстави сподіватися на краще, хоч не можна забувати, що далеко не все заплановане торік вдалося здійснити. Зокрема, не досягнуто деяких запланованих показників економічного зростання. Тобто, як говорили на сесії, «для області характерне дещо стримане зростання реального сектору економіки».

Що ж, обтічними формулюваннями чиновники вже оволоділи. Непогано було б навчитися й на практиці створювати умови для досягнення запланованого. Тим більше, що депутати та керівники органів виконавчої влади області серед головних пріоритетів цього року на перше місце висунули прискорений розвиток економіки, впровадження механізмів приватно-державного партнерства, підвищення соціальних стандартів життя, підтримку сільгоспвиробників, підвищення зарплати, надання якісних освітніх і медичних послуг.