ПРОДБЕЗПЕКА

Українцям по кишені вітчизняні овочі та фрукти

Нині ситуація на українському плодоовочевому ринку досить скрутна для виробників, але сприятлива для споживачів. Зумовлено це тим, що минулого року Україна зібрала гарний урожай. Проте наші сусіди — росіяни та білоруси — теж непогано впорались із цим завданням. Відповідно вітчизняні виробники не мали можливості експортувати свою продукцію за кордон. Оскільки український ринок був буквально завалений овочами та фруктами, виробники не могли підвищувати на них ціни. Чи вигідно вирощувати овочі та фрукти та скільки вони коштуватимуть для споживачів, дослідив «Урядовий кур’єр».

Неприбуткове  овочівництво

Загалом тенденція до зниження цін на плодоовочеву продукцію спостерігається вже понад рік. Лише ранні овочі змогли «принести» своїм виробникам непоганий прибуток. Проте й надалі вартість цієї продукції залишатиметься низькою.

— Сьогодні приблизно 80% фруктів та 90% овочів в Україні вирощують приватні господарства, та якщо продавати їх за такими низькими цінами, з часом вони можуть втратити фінансову цікавість до цього напрямку. Тоді Україна може опинитися в  ситуації, коли на ринку знову з’явиться дефіцит, — переконує аналітик Української аграрної конфедерації Денис Рубченко. — Про його масштаби поки що рано говорити, адже ми маємо можливість завозити продукцію з Росії, Білорусі, Польщі, де деякі овочі коштують навіть дешевше, ніж в Україні. В Росії трішки дорожче, але там своя специфіка.

Вплинула на вартість ранніх овочів та фруктів і цьогорічна стрімка весна. Тут важливу роль відіграв той факт, коли саме господарства почали працювати. Традиційно овочі вирощуються в теплицях. Цей врожай потрапляє на ринок раніше, тому й коштує дорожче. Тож виробник може отримати непоганий прибуток. Але в цьому році ті підприємці, які звично почали вирощувати городину в теплицях на початку весни, були змушені обігрівати приміщення, витрачаючи на це чималі кошти. А ті, хто почав вирощувати городину пізніше,  витратились менше. Саме ці підприємці змогли непогано заробити на ранній городині.

— Якщо ми говоримо про теплиці, накриті плівкою, то підприємці, які виростили, приміром, капусту в період з 10 квітня по 10 травня, отримали непогані прибутки, — розповідає експерт плодоовочевого ринку Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Ігор Стрелюк. — Проте з приходом різкого тепла ситуація погіршилась. При собівартості молодої капусти 2,5-3 грн вона коштує 1,5 гривні.

У господарствах, які вирощують городину в теплицях, накритих плівкою, ті самі огірки почали дозрівати в кінці квітня. Тоді їх продавали по 20 грн за кіло, потім протягом двох тижнів ціна знизилася до 12 грн. При собівартості 4-5 гривень огірки вирощувати прибутково, бо сьогодні їхня оптова ціна коливається в межах 5-6 грн за кіло. 

Чи не єдиний, хто справді зміг непогано заробити, — підприємці, які вирощували редьку. Ціна на неї була досить високою: при собівартості 4-5 грн її продавали за 12 грн. На початку сезону ціна за кіло редиски становила 18-22 грн. Вона була такою дорогою ще через те, що врожай збирали якраз під час травневих свят.

З 20 травня торговці активно розпочали продавати молоду картоплю, за оптовою ціною була в межах 18 грн, споживачі її купували по 25-30 грн. Сьогодні гуртова вартість 4-6 грн, роздрібна в межах 9 грн. Проте вже в червні українці  зможуть купувати молоду картоплю за 6-9 грн за кіло.

Врожай молодої ріпчастої цибулі розпочнеться з 10-12 червня, ціна буде від 12-15 грн. Проте до кінця червня вона знизиться до 4-6 грн.

Фруктова  доступність

У цьому році ягоди почали родити доволі рано. Якщо в минулі роки вони з’являлись приблизно з 15 травня, то зараз їх продаж стартував ще в кінці квітня — тепличних, і з 10 травня — з відкритого грунту. Проте ці площі були закриті під агроволокном. Спочатку вартість продукції з відкритого грунту доходила до 30 грн, але у зв’язку з тим, що в період із 5 по 10 травня було прохолодно, вона трошки призупинила дозрівання, тому ціни досить високі. Так, садова суниця оптом коштує 18-25 грн, а вроздріб 25-35 грн.

Традиційно малину розпочнуть продавати з 15-18 червня, а в кінці червня і на початку липня стартуватиме її масова реалізація. Якщо торік оптова ціна була в межах 25-30 грн, споживачу доводилось платити по 40-50 грн за кіло, в цьому році її вартість має знизитися до 25-35 грн для споживачів і оптова — в межах 20 грн.

Традиційно в Україні невеликі врожаї агрусу, чорної смородини та порічки, тому ціна на цю продукцію досить висока — 25 грн  оптова й 35-40 грн — роздрібна.

Черешню розпочали реалізовувати приблизно з 12-15 травня, і що цікаво — за оптовою ціною в межах 15-18 грн. Можливо, споживачі ще не були готові навіть до такої невисокої вартості, тому й не поспішали її купувати, тож виробники скидали ціну. Сьогодні оптова ціна черешні 20-22 грн, вроздріб її можна придбати за 25-30 грн. На 15-18 червня припадає пік врожаю цих кісточкових, тому очікується, що оптова ціна знизиться до 9-10 грн, натомість споживачі зможуть її придбати за 12-14 грн. Щодо вишні подібна ситуація. Зазвичай вона дешевша за черешню на 2 грн. Оптова її вартість становитиме приблизно 7-10 грн.

— Оскільки зараз українці переходять на споживання ягід, то потроху забувають про цитрус, — розповідає Ігор Стрелюк. — Хоч яблука і банани продають цілий рік. Оптова вартість яблук нині в межах 10 грн, роздрібна від 12 грн і вище. Банани реалізують за 13-14 грн. Такі ціни мають зберегтись протягом найближчих місяців.

На ринках вже сьогодні можна побачити свіжі персики та нектарини, але сезон розпочнеться з 15-20 червня. Першу продукцію традиційно завозитимуть з Туреччини та Італії, пізніше з Іспанії. Персик і нектарин очікується за ціною  17-22 грн (оптова вартість), на базарах його продаватимуть за 25-30 грн.

Українські персики та абрикоси, можливо, вродять у когось на дачі в Криму, проте для рітейлу їх не буде. Оскільки більшість українського майбутнього врожаю вимерзла. Є невеличкі сади абрикосів у Херсонській та Одеській областях, але там їх небагато. Тому вітчизняних фруктів практично не буде.