ЕКСПЕРТИЗА

Більшість обігрівачів можуть гарантувати  не тільки тепло в домі, а й пожежу

 Хоч би як переконували нас комунальники, що вони готові до настання холодів, проте більшість українців не звикли довіряти цим заявам. Звісно, на комунальників можна і потрібно сподіватись, але альтернативне «джерело тепла» не завадить мати вдома. Так надійніше. Проте обігрівач — це не тільки альтернатива батареям, а й, як доводить перевірка в Центрі випробувань «Укртест», небезпечний прилад, який може спровокувати пожежу. Це довели дослідження, проведені в лабораторії, де з 15 протестованих електроприладів 12 стали причиною замкнення контакту й перегрівів.

Компактно,  але небезпечно

Найнебезпечнішими виявилися компактні обігрівачі. Після двох-чотирьох разів активного використання у приладі плавилася проводка, а спіраль, яка нагрівається, також не витримувала такого «навантаження» і перегорала.

Не змогли «похвалитися» високою якістю і дорожчі масляні радіатори. Через 15 хвилин використання вони перегрівалися, потім з’явився неприємний запах і… стався вибух.

Не витримали випробування і популярні портативні обігрівачі. Головна претензія до цих електроприладів — вони не вимикаються після випадкового падіння, хоч цього вимагають норми. Інакше кажучи, якщо обігрівач впаде на килим, це може спричинити його загорання.

— Більшість перевірених нами електрообігрівачів мали різноманітні порушення техніки безпеки, що свідчить про їх небезпечність, —  зазначає заступник начальника Центру випробувань «Укртест» Сергій Кочетков. — Так, один інфрачервоний обігрівач під час випробування став джерелом загорання, що спричинило пожежу.

Як зазначив фахівець, на якість електроприладів впливає їхня вартість: що дорожчий, то безпечніший. Адже якщо прилад коштує дешево, це означає, що виробник на чомусь зекономив. Зазвичай заощаджують не на зовнішньому вигляді обігрівача, а на безпеці, тобто на тому, що звичайний споживач не зможе побачити. Тому й виходить, що два зовні однакові прилади кардинально відрізняються начинням. Як мінімум виробник підміняє дорогі деталі дешевшими, часто низькоякісними аналогами. Інколи взагалі задля здешевлення товару важливі деталі просто викидають. Саме тому дешева техніка  швидко виходить з ладу.

— Для виробництва дешевших приладів використовують не дуже якісні матеріали і деталі, які можуть швидко вийти з ладу, — пояснює Сергій Кочетков. — Крім небезпеки загорання, обігрівачі можуть бути електронебезпечними, або ж містити деталі, які дуже нагріваються,  тому, торкнувшись до них, можна травмуватися.

Дешево — не означає безпечно. Фото  Олександра ЛЕПЕТУХИ

Секрети вибору

Щоб уникнути пожежі, перед купівлею обігрівача експерти радять уважно вивчити маркування. Також бажано почитати інструкцію з експлуатації. Вона має бути на цупкому папері — такі вимоги прописані в державному стандарті. Інформація про товар повинна бути викладена зрозумілою споживачеві мовою. В нашому випадку це українська або російська. Проте аж ніяк не китайська чи навіть англійська, яку знають далеко не всі українці. Якщо інструкція написана незрозумілою мовою та ще й на тоненькому папері, від покупки краще відмовитися. Вірогідно, якість цього обігрівача залишає бажати кращого.

На думку фахівців, одним із найважливіших аспектів під час вибору обігрівача, окрім його ціни та правильного маркування, є наявність сертифіката відповідності. Оскільки перед тим, як отримати такий сертифікат, прилад ретельно перевіряють у спеціалізованих лабораторіях. Тобто проводять випробування за кількома напрямами: електрична, механічна та пожежна безпека.

Якщо в обігрівача є частини, які обертаються, приміром, як у вентилятора, фахівці з’ясовують, чи зможе споживач травмуватись, якщо торкнеться до них. Не забувають експерти перевірити, чи не вдарить споживача електричним струмом. Також у лабораторії обігрівачі ставлять на спеціальну поверхню під певним кутом і повертають, з’ясовуючи, чи працюватиме він «під нахилом» і не впаде. А якщо і впаде, то чи не занадто гаряча в ньому поверхня, аби від неї зайнялась підлога.

І головне, на що звертають увагу фахівці, — на високоякісні перехідники. Адже хоч би яким хорошим був обігрівач, та якщо його увімкнути в дешевий перехідник, він, так само як і дешевий «колега», згорить. Тому економити на цих важливих дрібницях аж ніяк не можна.

За результатами перевірки можемо зробити такий висновок: відсутність сертифікатів відповідності, небезпечно низька ціна — результат — пожежа, ушкоджене здоров’я.

 ДО ВІДОМА СПОЖИВАЧІВ:

Основні невідповідності,  виявлені під час випробувань зразків електропобутової техніки:

  • ігнорування постачальниками й виробниками вимог наявності маркування та інструкцій з безпеки українською мовою;
  • намагання виробників зекономити за рахунок застосування  неякісних комплектуючих та матеріалів;
  • невраховування розробниками та конструкторами техніки  вимог сучасних стандартів з безпеки.