Попри примхи «небесної канцелярії» і несприятливі погодні умови, зернозбиральна кампанія  набирає обертів. Коли кожна хвилина на вагу золота, вкрай важливим є матеріально-технічне забезпечення аграріїв. Відтак нещодавно перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв доручив «Нафтогазу» і Міненерговугіллю у найстисліші строки вирішити питання дефіциту пального і доповісти про виконання до кінця цього тижня.

Терміни більш ніж жорсткі. У коментарях «Урядовому кур’єру» представники цих енергетичних відомств повідомили, що аграрії вимагають дизпальне за цінами нижчими за ринкові, а це в свою чергу зробить переробку нафти на давальницьких умовах «Нафтогазу» невигідною і призведе до багатомільйонних збитків. І додали, що домогтися нижчої ціни можна, лише запровадивши податкові пільги для виробників нафтопродуктів. Найбільше занепокоєння, за словами Андрія Клюєва, викликає ситуація у південних областях і Криму. Зокрема, сільгосп?виробники  півострова мають лише 29% дизпального від потреби,  бензину —  42%. Для порівняння: на Дніпропетровщині ці показники становлять 90% і 87%.

За даними першого віце-прем’єра, для збирання врожаю у південних областях бракує 160 тис. т дизпального і 40 тис. т бензину.

«Аграрії Криму, Миколаївської та Херсонської областей вимагають, аби їм продавали нафтопродукти  у середньому на 8% дешевше за ринкові ціни»,  — таку думку висловлюють експерти аграрного ринку. «Якщо  НАК зобов’яжуть продавати пальне за тими цінами, які хочуть аграрії, рентабельність переробки давальницької сировини буде негативна, а робота Шебелинського ГПЗ — нульова. Збитки «Нафтогазу» від цієї операції оцінюються  в $20-30 млн. Нині рентабельність переробки давальницької нафти «Нафтогазом» не перевищує 2-3%, а рентабельність виробництва нафтопродуктів на Шебелинському газопереробному заводі становить 4-5%», — так прокоментував ситуацію  експерт UPECO Олександр Сіренко.

У свою чергу в Мінагропроді  поінформували, що у  держбюджеті-2011  передбачено надання фінансової підтримки сільгосппідприємствам через механізм здешевлення кредитів. Зокрема передбачена змога компенсації відсоткової ставки сільгосппідприємствам за короткостроковими кредитами, залученими для покриття виробничих витрат, пов’язаних із придбанням пально-мастильних матеріалів. Переліки підприємств агропромислового комплексу, які мають право на отримання зазначеної компенсації, визначають конкурсні комісії, утворені облдержадміністраціями за участю фахівців головних управлінь агропромислового розвитку, органів державної статистики, фінансових органів, органів державної контрольно-ревізійної і державної податкової служб, що очолюють заступники голів облдерж?адміністрацій з питань АПК.

Отже, є два варіанти виходу із ситуації, що склалася: надати тимчасові податкові пільги нафтопереробникам, або ж аграрії мають скористатися компенсацією відсоткової ставки за короткостроковими кредитами. Зрештою, до кінця цього тижня проблему забезпечення пальним збиральних робіт буде розв’язано.

ДОВІДКОВО

Для збору врожаю потрібно 472 тис. т дизпального і 136,7 тис.т бензину, а накопичено лише  343 тис. і 97,1 тис. т відповідно.