Цього року холоди в Україну прийшли занадто рано. Уночі температура у деяких регіонах падає до -10 градусів. Та й вдень стовпчик термометра лише зрідка сягає вище нуля. Як відомо, з 15 жовтня офіційно розпочався опалювальний сезон. І в населених пунктах, де міські та сільські голови — люди відповідальні, відбулося це без проблем. Отже, в більшості осель українців нині тепло. Але яка ціна того тепла? А гарячої води та інших комунальних послуг? Ніде правди діти, далеко не всім вони по кишені. А надто після останнього подорожчання газу. Та держава не залишає людей напризволяще. Тим, хто не може самостійно сплачувати за тепло, в опалювальний сезон призначають субсидії.

Фото Володимира ЗАЇКИ

Українцям, які отримують їх уже не перший рік, перейматися немає сенсу. Адже фахівці відділів соціального захисту за місцем проживання самі перевірять, чи не змінився склад та фінансовий стан вашої родини, зроблять коригування на нову ціну газу і розрахують новий розмір державної допомоги, яку ви отримуватимете в цьому опалювальному сезоні.

Тим, хто право на субсидію ще не використовував, але зрозумів, що таки час настав, не зайве буде довідатися про всі особливості процесу та цьогорічні нововведення від фахівців Міністерства соціальної політики. Отже:

Хто може звернутися

Право на отримання житлових субсидій мають люди чи родини, в яких плата за житлово-комунальні послуги перевищує розмір визначеного для них обов’язкового платежу. Обов’язковий відсоток платежу розраховують індивідуально для кожної сім’ї за встановленою формулою, він залежить лише від доходів:

• обчислюється середньомісячний сукупний дохід домогосподарства;

• ця цифра ділиться на кількість членів родини — так визначається середньомісячний дохід на особу;

• дохід на особу ділиться на розмір прожиткового мінімуму на особу в розрахунку на місяць (з липня 2018 року — 1777 гривень);

• отриманий результат ділиться на 2, а потім множиться на 15%, і так визначається відсоток середньомісячного сукупного доходу.

Далі розраховується розмір обов’язкового платежу: обов’язковий відсоток платежу множиться на середньомісячний сукупний дохід домогосподарства.

Час, за який враховують доходи

Доходи враховують:

• за III—IV квартали попереднього календарного року, якщо житлова субсидія призначається з початку неопалювального сезону;

• за I—II квартали поточного календарного року, якщо житлова субсидія призначається з початку опалювального сезону;

• за два квартали, що передують місяцю, який передує місяцю звернення за призначенням житлової субсидії, якщо житлова субсидія призначається не з початку опалювального (неопалювального) сезону.

У разі призначення житлової субсидії з початку опалювального сезону доходи у вигляді пенсії враховують у розмірі нарахованої пенсії за останній місяць попереднього неопалювального сезону (вересень). Якщо ж субсидія призначається з початку неопалювального сезону, доходи у вигляді пенсії враховують у розмірі нарахованої пенсії за останній місяць попереднього опалювального сезону (квітень). Коли ж субсидія призначається не з початку опалювального (неопалювального) сезону, враховується розмір нарахованої пенсії за місяць, що передує місяцю, з якого призначається житлова субсидія.

Розраховуємо розмір

Розмір субсидії розраховується як різниця між вартістю житлово-комунальних послуг в межах соціальних нормативів та обсягом обов’язкового платежу.

Субсидія = плата за ЖКП в межах норм – обов’язковий платіж

Якщо знати дохід сім’ї, можна самостійно розрахувати розмір обов’язкового платежу і орієнтовний розмір субсидії.

Субсидія розраховується окремо на опалювальний сезон і на літній період — виходячи виключно з доходу зареєстрованих у будинку (квартирі) осіб і вартості послуг у ці періоди.

Що саме допоможуть оплатити

Через субсидії держава відшкодовує витрати на оплату:

• житлової послуги — послуги з управління багатоквартирним будинком;

• комунальних послуг — послуг з постачання та розподілу природного газу та електричної енергії, постачання теплової енергії та гарячої води, централізованого водопостачання та водовідведення, вивезення побутових відходів;

• внесків за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку;

• абонентське обслуговування для споживачів комунальних послуг, що надаються у багатоквартирних будинках за індивідуальними договорами;

• витрат на управління багатоквартирним будинком, у якому створено об’єднання співвласників багатоквартирного будинку чи житлово-будівельний (житловий) кооператив.

Для сімей, які використовують тверде паливо, а для приготування їжі — скраплений газ, надаються субсидії для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива раз на рік.

На кого оформлюють допомогу

Субсидію призначають одній із зареєстрованих у житловому приміщенні осіб за місцем реєстрації з урахуванням усіх людей, зареєстрованих на житлоплощі.

За рішенням місцевих органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування субсидію можуть призначити за фактичним місцем проживання особам, які орендують житло на підставі договору найму, або індивідуальним забудовникам, будинки яких не прийнято в експлуатацію.

За рішенням комісії житлову субсидію можуть призначати одному з родини, члени якої не зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично проживають у ньому без укладеного договору найму (оренди) житла, якщо вони внутрішньо переміщені особи.

Комісії можуть приймати рішення про неврахування під час призначення субсидії деяких зареєстрованих на житлоплощі осіб, які фактично там не проживають.

Кому можуть відмовити

Субсидію не призначають:

• якщо хтось із зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги, протягом 12 місяців перед зверненням по призначення субсидії здійснив купівлю або іншим законним способом набув право власності на земельну ділянку, квартиру (будинок), транспортний засіб (механізм), будівельні матеріали, інші товари довгострокового вжитку тощо або оплатив послуги (одноразово) з будівництва, ремонту квартири (будинку) чи автомобіля, транспортного засобу (механізму), телефонного (зокрема мобільного) зв’язку тощо, крім житлово-комунальних послуг у межах норм споживання та медичних послуг, пов’язаних із забезпеченням життєдіяльності, на суму, яка на час звернення перевищує 50 тисяч гривень;

• якщо хтось із складу домогосподарства або член сім’ї особи із складу домогосподарства має у володінні транспортний засіб, що підлягає державній реєстрації і з дати випуску якого минуло менш як п’ять років (крім мопеда).

Не враховують транспортні засоби, одержані безоплатно чи придбані на пільгових умовах через структурні підрозділи соціального захисту населення, зокрема за рахунок грошової допомоги на придбання автомобіля;

• якщо у складі домогосподарства або сім’ї члена домогосподарства є особи, що досягли 18-річного віку на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії, і в цьому періоді, за інформацією ДФС та Пенсійного фонду, у них нема доходів, які враховують під час призначення житлової субсидії, вони отримували середньомісячний сукупний дохід менший за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії, не сплатили єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування в розмірі, не меншому ніж мінімальний, сумарно протягом трьох місяців у періоді, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії;

• якщо підприємства — надавачі послуг подали інформацію про прострочену на понад два місяці заборгованість з оплати послуг, загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За таких умов рішення про призначення (непризначення) субсидії можуть прийняти спеціальні комісії при місцевих органах влади на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов сім’ї.

Нормативи для розрахунку

Субсидію призначають з огляду на єдині для всієї України соціальні норми житла та нормативів споживання житлово-комунальних послуг, які встановлено постановою уряду від 06.08.2014 року №409 (зі змінами).

Куди слід звернутися 

Людина, зареєстрована у житловому приміщенні, має звернутися до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації.

У сільській місцевості заяви з необхідними документами для призначення субсидій та передачу їх відповідним органам праці та соціального захисту населення здійснюють уповноважені особи, які визначають виконавчі органи сільських і селищних рад.

Перелік необхідних документів

Громадянин подає:

• заяву про призначення житлової субсидії за встановленою формою;

• декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулися по призначення житлової субсидії за встановленою формою;

• договір найму (оренди) житла — за наявності;

• довідки про доходи, якщо в декларації зазначено доходи, інформації про які нема в ДФС та ПФУ.

Заяву і декларацію можна надіслати поштою або в електронному вигляді з використанням інформаційних систем.

Для розгляду питань, що належать до компетенції комісії, у випадках, передбачених положенням, структурний підрозділ з питань соціального захисту населення може запропонувати особі, яка звертається по призначення житлової субсидії, подати додаткові документи, які не передбачені положенням, але необхідні для розгляду комісією.

На який термін надають субсидію

Субсидію на оплату житлово-комунальних послуг призначають з місяця звернення до дати закінчення опалювального сезону і розраховують на неопалювальний сезон (з 1 травня по 30 вересня) та опалювальний сезон (з 1 жовтня по 30 квітня).

Для домогосподарств з індивідуальним опаленням субсидія розраховується на опалювальний сезон з 16 жовтня по 15 квітня включно.

Після закінчення терміну отримання субсидії органи соціального захисту населення самостійно розраховують субсидії на наступний період без звернень громадян. Виняток — родини, у складі яких є особи, що в них, за інформацією ДФС та Пенсійного фонду, нема доходів або вони отримували середньомісячний сукупний дохід менший за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої на початок періоду, за який враховують доходи для призначення житлової субсидії, не сплатили єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі, не меншому ніж мінімальний, сумарно протягом трьох місяців у періоді, за який враховують доходи для призначення житлової субсидії; внутрішньо переміщені особи; особи, члени сім’ї яких не зареєстровані за адресою домогосподарства; особи, які є орендарями житлових приміщень (будинків); особи, зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично в ньому не проживають).

Отримувачі субсидії зобов’язані повідомляти протягом місяця органи соціального захисту населення про такі зміни:

• склад зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, їх соціального статусу;

• перелік отримуваних послуг;

• виконавця послуг;

• здійснення одноразової покупки, придбання або набуття права власності на майно, вартість якого перевищує 50 тисяч гривень.

Субсидію для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива призначають раз на календарний рік на підставі заяви особи.

Після проведених розрахунків заявникові видають повідомлення про призначення (непризначення) субсидії.

Отримувачі субсидії зобов’язані сплачувати обов’язкову частку платежу. Якщо вартість фактично спожитих послуг менша за розмір призначеної субсидії, оплачують фактично спожиті послуги.

Після закінчення терміну дії субсидії невикористані її кошти повертаються до бюджету. Частина невикористаної субсидії на газ або електроенергію, що використовують для опалення, в сумі, яка не перевищує 100 кубометрів газу або 150 кВт.год електроенергії, виплачують субсидіанту на підставі його заяви.

 Інформацію щодо призначення субсидій можна дізнатися в Єдиному державному реєстрі отримувачів житлових субсидій у відкритому доступі на сайті https://subsidii.ioc.gov.ua.

У єдиній базі даних немає відомостей про розмір призначеної житлової субсидії.

Оформлення підтримки онлайн

За електронною адресою https://subsidii.mlsp.gov.ua/ на сайті Мінінстерства соціальної політики.

Реєстрація або вхід за адресою електронної пошти:

• Заповнити та роздрукувати документи для призначення субсидії.

• Направити документи в електронному вигляді на попередній розгляд.

• Необхідна подача належно оформлених документів у паперовій формі.

Реєстрація або вхід з ідентифікацією електронним цифровим підписом чи BankID:

• Заповнити документи для призначення субсидії та за потреби роздрукувати. 

• Направити документи в електронному вигляді на попередній розгляд.

• Швидко та безпечно подати документи в електронній формі, що держава визнає на рівні з паперовими.

Любов ДМИТРЕНКО
для «Урядового кур’єра»