Перше після Великодня засідання уряду приділило увагу не лише нагальним питанням економічного характеру чи відзначенню Дня пам’яті та примирення й Дня перемоги над нацизмом. Уже у серпні країна святкуватиме чвертьстолітній ювілей своєї незалежності. Як гідно зустріти цю дату, визначити пріоритетні напрями роботи й розподілити фінансування? Відповіді на ці запитання містяться у Плані заходів із підготовки та відзначення 25-ї річниці незалежності України.

Святкувати традиційно розпочинаємо напередодні, коли 23 серпня відзначаємо День Державного прапора. Тоді в Києві та всіх населених пунктах і закордонних дипломатичних установах України відбудеться офіційна церемонія урочистого підняття цього атрибута державності.

Патріотів слід виховувати змалечку. Фото з сайту rekoldim.com

А безпосередньо 24 серпня Київ стане центром урочистостей за участю керівництва держави, представників центральних і місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, народних депутатів, представників української діаспори, громадських об’єднань і релігійних організацій, діячів науки й культури. Звичайно ж, передбачено організацію та проведення урочистих заходів в інших населених пунктах країни.

До пам’ятників, пам’ятних знаків і місць поховань видатних діячів українського державотворення, борців за незалежність України у XX столітті, учасників Революції гідності та антитерористичної операції в Донецькій і Луганській областях ляжуть букети квітів.

Попрацюють того дня й народні депутати, бо в будинку під куполом на вулиці Грушевського відбудеться урочисте засідання Верховної Ради. Запросять туди представників держав, які першими визнали незалежність України, і народних депутатів Верховної Ради УРСР 12 скликання. Усі вони згодом візьмуть участь у міжнародній конференції із запрошенням парламентських делегацій інших держав.

У Києві буде проведено виставки копій найважливіших державних актів і фотодокументів зі скарбниці української пам’яті — Національного архівного фонду, що висвітлюють надскладний процес здобуття Україною незалежності. Заплановано й фестиваль авторської пісні на тематику, присвячену проведенню антитерористичної операції в Донецькій і Луганській областях. Тоді ж відбудеться завершальний етап конкурсу «Як зробити історію України цікавою для молоді», переможці отримають нагороди, повідомляє прес-служба Міністерства культури.

Крім того, заплановано проведення інформаційних, наукових, просвітницьких, культурних та інших заходів, присвячених історії здобуття Україною незалежності та 25-й річниці цієї знаменної події, видатним історичним особистостям та сучасним діячам українського державотворення, захисникам Батьківщини, які обстоюють суверенітет і територіальну цілісність нашої держави, її європейський вибір, вистражданий на Майдані.

Із травня і до кінця року триватиме інформаційно-просвітницька робота щодо витоків незалежності, зокрема 25-ї річниці Всеукраїнського референдуму 1 грудня 1991 року, інших історичних подій, пов’язаних із здобуттям незалежності України, забезпечення вшанування видатних осіб українського державотворення — «людей свободи» під час підготовки та проведення заходів із відзначення державного свята.

Загалом упродовж 2016 року передбачено вжити заходів задля вирішення проблемних питань соціального захисту осіб, які отримали інвалідність внаслідок участі у Революції гідності, антитерористичній операції в Донецькій і Луганській областях, родин загиблих учасників Революції гідності, учасників АТО. А також забезпечувати надання державної підтримки борцям за незалежність України у XX столітті та громадянам, які захищають суверенітет і територіальну цілісність країни. На постійному контролі уряду — й створення умов для надання послуг із психологічної реабілітації, соціальної та професійної адаптації інвалідам — учасникам антитерористичної операції в Донецькій і Луганській областях у Всеукраїнському центрі професійної реабілітації інвалідів (с. Лютіж, Вишгородський район, Київська область).

Буде нагода згадати й про вітчизняний кінематограф. Так, до 25-ї річниці незалежності заплановано створення трьох неігрових фільмів на тему української символіки незалежної України та виготовлення тематичних відеороликів. Активно створюється цикл інформаційних програм для державних засобів масової інформації про історію та сьогодення України, життя й діяльність видатних українців, історію державних символів. А також тематичні анімаційні фільми, документальні фільми, радіо- та телепередачі, присвячені історії державотворення та боротьби за незалежність, подіям в Україні під час Революції гідності, подвигу учасників антитерористичної операції.

Закордонні дипломатичні установи України до урочистостей активно залучатимуть представників української діаспори. 

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»